Βορίδης: ”Υψηλού συμβολισμού η υποψηφιότητα Μπελέρη”

Voridis

Advertisement

«Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου διαφωνία από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών για την υποψηφιότητα Μπελέρη» είπε ο κ. Βορίδης. «Εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα, που ο ίδιος δέχεται ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, προφυλακίζεται μόνος αυτός, δεν του επιτρέπουν έστω συνοδεία να πάει να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Γίνεται μια δίκη με χίλια μύρια προβλήματα δικονομικά και οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη» εξήγησε ο κ. Βορίδης μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

Συμπλήρωσε δε πως σε όλη αυτή τη διάρκεια η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει η Αλβανία να σέβεται τις μειονότητες, να διασφαλίζει δίκαιη δίκη, να σέβεται τους εκλεγμένους ανεξάρτητων εκλογών και να κάνει κάθε άλλο από αυτά που έχει κάνει στην περίπτωση Μπελέρη. Υπάρχει καταδίκη όχι μόνο πια από την πλευρά της Ελλάδας αλλά από το ΕΛΚ της συμπεριφοράς της Αλβανίας στο θέμα αυτό, αναγνώριση ότι υπάρχουν ζητήματα στο κράτος δικαίου, άρα «η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη είναι μια υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού. Λέει ότι ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, αυτός είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, θέλουμε να υπερψηφιστεί γιατί ακριβώς θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία. Το έχουμε πει διπλωματικά, έχουμε πει ότι αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, έχουμε πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν μόνο διμερή χαρακτήρα. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τη λειτουργία των κρατών. Η τοποθέτηση λοιπόν του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια τοποθέτηση υψηλού συμβολισμού, πατριωτικού συμβολισμού και λέει στην Αλβανία ότι εμείς θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις, εμείς θέλουμε να προχωρήσετε αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, θα σέβεστε τα δικαιώματά της, θα σέβεστε το κράτος δικαίου, θα σέβεστε τους εκλεγμένους, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσετε».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement