Ανοίγουν τα γήπεδα 13 Φεβρουαρίου με σκανάρισμα προσώπων και εισιτήριων

γηπεδο

Advertisement

Της Λυδίας Παπακωνσταντίνου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα (13 Φεβρουαρίου), μετά τη διακοπή λόγω των επεισοδίων στον Ρέντη που στοίχισαν τη ζωή σε έναν αστυνομια

Μετά από δύο μήνες με άδειες κερκίδες στο ποδόσφαιρο, μετά τα σοβαρά επεισόδια έξω από το γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό και τελικά θάνατο του αστυνομικού από φωτοβολίδα, τα γήπεδα ανοίγουν «σε ένα νέο περιβάλλον».

Στις 6 Μαρτίου, Τετάρτη, ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία, κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους, ενώ την Τρίτη, 9 Απριλίου, η μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία, δηλαδή ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο, θα γίνεται η έκδοση των εισιτηρίων μέσω gov.wallet.

Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Επίσης δεν είναι εφικτό και λογικό να δεσμεύονται εκατοντάδες, ίσως και περισσότεροι αστυνομικοι , κάθε Κυριακή για να κάνουν τον έλεγχο αυτό.

Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό τηλέφωνο, δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας ώστε να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα.

Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που μέχρι και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων ή και πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή Bar Code.

H διαδικασία ταυτοποίησης θα γίνεται αμέσως μετά, μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκ. Έλληνες

 

Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο ΕΜΕπ, τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov, όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr.

 

Πρώτη περίπτωση για Έλληνα πολίτη

Στην εφαρμογή Gov.gr Wallet θα υπάρχει πλέον ενότητα των εισιτηρίων.Πατάμε το κουμπί της προσθήκης πάνω δεξιά για να εισάγουμε το νέο εισιτήριο. Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που έχουμε ήδη αγοράσει ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.

Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε Βarcode και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων ,σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποίος είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό στα γήπεδα.

 

Δεύτερη περίπτωση για ανήλικο τέκνο

Tα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕπ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών με την είσοδό μας, εμφανίζει τα τέκνα μας.

Επιλέγουμε θα εμφανίζει και το ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο το ανήλικο μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο Gov.gr Wallet.

Τρίτη περίπτωση μη Έλληνας πολίτης

Ταυτοποίηση μέσω διαβατηρίου για τους μη Έλληνες πολίτες. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό τον όποιον θα τον φωτογραφίζουν. Η εφαρμογή μπορεί να διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο

Σε περίπτωση που κάποιος σκεφθεί να δώσει το κινητό του σε ένα τρίτο άτομο θα πρέπει να γνωρίζει πως στο γήπεδο, πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό το ατομο θα μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται.

Παραλληλα θα δημιουργείτε μια μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δε θα δικαιούνται να εισέλθουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

 

Τι γίνεται με τα διαρκείας;

Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο Gov.gr Wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξει

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement