Κακοκαιρία Gori: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν;

kakokairia 1904

Advertisement

Μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και νησιά βορείου Αιγαίουενόψει της κακοκαιρίας. «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» λέει το μήνυμα του 112.

Πιο συγκεκριμένα, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλη, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε το περιφερειακό συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια στη Λάρισα.

Αναλυτικά, επισημαίνεται ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, με τις Αρχές να είναι σε επιφυλακή, ενώ επί ποδός βρίσκονται ΕΛ.ΑΣ. και στρατός.

Ταυτοχρόνως, τουλάχιστον 200 μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι κάτοικοι της Θεσσαλίας έχουν προμηθευτεί τσουβάλια με άμμο, ενώ έχουν ξεκινήσει εργασίες στο Στόμιο Λάρισας και καθαρίζονται φρεάτια.

Πιθανότητα βροχών μεγάλης έντασης στη Θεσσαλία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως ο μεγαλύτερος όγκος νερού θα σημειωθεί στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων.

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.

Κακοκαιρία: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός τόσο κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και μόλις αυτά περάσουν.

Συγκεκριμένα:

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία «100», Πυροσβεστικό Σώμα «199», ΕΚΑΒ «166», τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης «112».

Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

Εξηγήστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.ά.

Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement