Οι τραγωδίες των μεγιστάνων

ΩΝΑΣΗΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Η πρόσφατη τραγωδία στη Γλυφάδα με την δολοφονία  3 ανθρώπων και την αυτοκτονία του Αιγύπτιου δράστη συγκλονίζει την Ελλάδα. Η εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση θρηνεί την απώλεια δύο μελών της, της Μαρίας Καρνέση, και του γαμπρού τους Αντώνη Βλασσάκη. Ο θάνατος της Μαρίας Καρνέση έκανε τα αδέρφια της Σπύρο και Δέσποινα  να κάνουν παύση σε οποιεσδήποτε μεταξύ τους διαμάχες και να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για το θάνατο της αδερφής τους.

Ωστόσο τα γεγονότα  της Γλυφάδας που συγκλόνισαν  την οικογένεια Καρνέση έρχεται να μας θυμίσει άλλες ανάλογες αναπάντεχες  τραγωδίες  που έπληξαν ανεπανόρθωτα  τις προηγούμενες δεκαετίες τις δύο μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας αυτές των Αριστοτέλη Ωνάση και  Σταύρου Νιάρχου. Άρθρα, έρευνες, ρεπορτάζ στο παρελθόν οδήγησαν τον τύπο να μιλάει για την “κατάρα” που έπεσε στις εμβληματικές  οικογένειες της χώρας , οι οποίες  παρά το ζηλευτό πλούτο, δεν κατάφεραν να ευτυχήσουν ποτέ. Το nofakenews σας παρουσιάζει σήμερα εκείνες της ιστορίες  που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και βύθισαν στο πένθος   τις δύο  ισχυρότερες, εδώ και δεκαετίες ,οικογένειες της Ελλάδας αυτές του Αριστοτέλη Ωνάση και του Σταύρου Νιάρχου.

Οικογένεια Ωνάση–Ο πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου και της Χριστίνας  

Η πεποίθηση πως το χρήμα, η οικονομική ευημερία και η πληθώρα υλικών αγαθών είναι οι βασικοί παράγοντες της ευτυχίας, είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινώς αποδεκτή από μεγάλα ποσοστά του κόσμου. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται, πως δεν ίσχυε και για την οικογένεια του μεγάλου Έλληνα κροίσου με τα αμύθητα πλούτη και την πολυτάραχη ζωή. Σαφέστατα ο λόγος γίνεται για την οικογένεια του Έλληνα επιχειρηματία, Αριστοτέλη Ωνάση. Ένα αεροπορικό δυστύχημα, αυτοκτονίες, ίντριγκες, δυστυχίες και απιστίες φαίνεται να «στοιχειώνουν» τα μέλη της πανίσχυρης οικονομικά  οικογένειας.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης ήταν ο μοναχογιός του Έλληνα μεγιστάνα που είχε αποκτήσει με την πρώτη γυναίκα του, Τζένη Λιβανού. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου στην Νέα Υόρκη και υπήρξε το αγαπημένο παιδί του Ωνάση. Μάλιστα, ήταν ο πιθανότερος διάδοχος της απύθμενης οικονομικά αυτοκρατορίας της οικογένειας. Τεράστιο ήταν το πάθος του για τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα, ενώ ήταν και εξαίρετος πιλότος. Αυτό το πάθος τού στοίχησε και την ζωή του. Όλα όμως άλλαξαν την μοιραία μέρα της  22ας Ιανουαρίου του 1973, όταν  το αεροπλάνο που πιλοτάριζε ο Αλέξανδρος  συνετρίβη λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για το θάνατο του γιου του μεγιστάνα γράφτηκαν πολλά πράγματα και διασκορπίστηκαν παντού διάφορες φήμες ακόμα και για εγκληματική ενέργεια μυστικών υπηρεσιών. Όποια κι αν είναι η αλήθεια ο θάνατος του Αλέξανδρου ουσιαστικά αποτέλεσε και την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας των Ωνάσηδων.

αλεάξνδρος ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πληροφορήθηκε για το δυστύχημα, ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του. Αμέσως, επέστρεψε στην Αθήνα με την συνοδεία της συζύγου του, Τζάκι Κένεντι, και μίας ομάδας γιατρών με επικεφαλής τον Πόκιν. Έπειτα από μία μάχη 28  ωρών, ο Αλέξανδρος υπέκυψε στα τραύματά του και άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο και το πιο καίριο χτύπημα που δέχτηκε ο Έλληνας κροίσος και σήμαινε την αρχή και το τέλος της αυτοκρατορίας του. Ο νεαρός Αλέξανδρος θάφτηκε στον Σκορπιό. Στο ίδιο μέρος συναντήθηκε με τον πατέρα του δύο χρόνια αργότερα, καθώς απεβίωσε μη αντέχοντας την απώλεια του γιου του.

Ο θάνατος της Χριστίνας Ωνάση 15 χρόνια μετά τον θάνατο του αδερφού της

Περίπου 15 χρόνια μετά το  θάνατο του αδερφού της στις 19 Νοεμβρίου 1988 και σε ηλικία μόλις 37 ετών, η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της με ένα άδειο μπουκάλι ηρεμιστικών δίπλα της. Βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες για να παντρευτεί τον πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Αργεντινής, Γιώργο Τσολκμετσόγλου.

To προσωπικό της δράμα ξεκίνησε με τις απώλειες που ήρθαν από την ηλικία των 20 και κάτι. Ο αδελφός της  Αλέξανδρος, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973. Ένα χρόνο αργότερα, η μητέρα της πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών (πολλοί σκέφτηκαν ότι ήταν αυτοκτονία) στο σπίτι της στο Παρίσι. Ο πατέρας της πέθανε το 1975 σε κλινική και η Χριστίνα Ωνάση μένει μόνη και θρηνεί την αγαπημένη της οικογένεια.

χριστίνα ωνάση

Η Χριστίνα βάδισε στα χνάρια της Barbara Hutton, της Gloria Vanderbilt, της Doris Duke και όλων των πλούσιων κοριτσιών των οποίων η ιδιωτική ζωή είχε γίνει δημόσια διασκέδαση. Η Χριστίνα μετά τις απώλειες αυτές δεν ήταν ποτέ πια η ίδια κια το γεγονός οτι δεν κατάφερε να ισορροπήσει και στην προσωπική της ζωή έφερε σαν αποτέλεσμα και τον δικό της πρόωρο θάνατο, καθώς όσοι την γνώριζαν μιλούσαν για την μάχη που έδινε με τους προσωπικούς τις δαίμονες.

 

Οι τραγωδίες της οικογένειας Νιάρχου

Όμως και η άλλη μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια της χώρας αυτή του Σταύρου Νιάρχου, του αντίπαλου δέους του Αριστοτέλη Ωνάση, βίωσε τις δικές τις οικογενειακές τραγωδίες καθώς ο θάνατος της συζύγου του μεγιστάνα εφοπλιστή το 1970,  αλλά και πολύ αργότερα του βενιαμίν γιου του Κωνσταντίνου Νιάρχου το 1999 έριξαν βαριά τη σκιά τους στην οικογένεια.

Ο Θάνατος της Ευγενίας -Λιβανού Νιάρχου

Ξημέρωνε η 4η Μαϊου του 1970 στη Σπετσοπούλα όταν γινόταν γνωστός ο αιφνίδιος θάνατος της Ευγενίας Λιβανού-Νιάρχου της συζύγου του Σταύρου Νιάρχου. Η 43 χρονη Ευγενία Λιβανού βρέθηκε νεκρή από τον σύζυγό της, στη βίλα τους στην Σπετσοπούλα. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα και το ίδιο κιόλας πρωί έγινε νεκροτομή. Η εξέταση των Δ. Καψάσκη και Γ. Αγιουτάντη απέκλειε την καρδιακή προσβολή, αλλά και την θανατηφόρα κάκωση. Στο σώμα της, ωστόσο έφερε μώλωπες και εκχυμώσεις. Ο θάνατος χαρακτηρίστηκε ως αιφνίδιος και υπό το πρίσμα αυτό, καμία εκδοχή δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Έτσι, δόθηκε εντολή απαγόρευσης της εξόδου του Σταύρου Νιάρχου από τη χώρα, με την εισαγγελία να την δικαιολογεί ως ένα προληπτικό μέτρο στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για τα αίτια θανάτου της Ευγενίας Νιάρχου, όμως στις 8 Μαΐου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιώς ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε αναφοράς και δημοσίευσης κειμένων ή εικόνων σχετικών με το θάνατο της Ευγενίας Νιάρχου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, βγήκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο θάνατός της προήλθε από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών.

Σταυρος Νιάρχος Ευγενία Λιβανού

Ο Θάνατος του Κωνσταντίνου Νιάρχου

Την 31η Μάϊου του 1999 ο θάνατος χτύπησε και πάλι απροσδόκητα την οικογένεια Νιάρχου. Ο Βενιαμίν της οικογένειας του θρυλικού μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού , Κωνσταντίνος μόλις 37 ετών , άφησε την τελευταία πνοή του σε διαμέρισμα της πλατείας Γκρόσβενορ, σε μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου. Οι ιατροδικαστές έμειναν έκπληκτοι από τις συνθήκες θανάτου. Ο εκλιπών είχε καταναλώσει ποσότητα κoκαΐνης ικανή να σκοτώσει 25 άτομα! Ποσότητα, που σύμφωνα με τους ίδιους είχε στο παρελθόν υπερβεί μόνον ένας λαθρέμπορος που μετέφερε το ναρκωτικό στο στομάχι του.

κωνσταντίνος Νιάρχος
Κωνσταντίνος Νιάρχος

Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο Saint Mary’s, ήταν ήδη αργά. Μια γυναίκα η  Μισέλ ντε Μασί κατέθεσε ότι την είχε καλέσει εκείνο το βράδυ ο Νιάρχος στο διαμέρισμά του και αφού μίλησαν για λίγη ώρα και της έδειξε φωτογραφίες από το Έβερεστ, έκαναν μαζί κoκαΐνη. Με τη διαφορά ότι εκείνη πήρε μια φυσιολογική δόση, ενώ ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος φλέρταρε με την έννοια αυτοκτονία

Η Νορβηγίδα σύντροφός του πήγε στον επάνω όροφο για να ξαπλώσει και όταν επέστρεψε τον βρήκε σωριασμένο ανάσκελα στο πάτωμα του μπάνιου. Ο άνθρωπος που μόλις 18 ημέρες πριν είχε κατακτήσει την κορυφή του κόσμου  στο Έβερεστ, κείτονταν αναίσθητος, νικημένος από τους δαίμονές του.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement