Ο «Πατέρας» του Κινητού τηλεφώνου που υπήρξε αξιωματικός σε υποβρύχιο στην Κορέα!

Μάρτιν Κούπερ

Advertisement

Επιμέλεια Γιάννης Ελευθερίου

Θεωρείται ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου. Άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας σε όλη τη γη πραγματοποιώντας -πριν από πενηνταένα ολόκληρα χρόνια- την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο! Πριν γίνει αυτό είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός σε υποβρύχιο στον Κορεατικό Πόλεμο!

Ο λόγος για τον Μάρτιν Κούπερ ο οποίος σαν σήμερα 3 Απριλίου του 1973 έγραψε ιστορία με την πρώτη κλήση ύψους 25 εκατοστών και βάρους 900 γραμμαρίων! Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εργαζόταν στη Motorola στις αρχές του 70 όταν άκουσε ότι θα γίνει ένα δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο από το αυτοκίνητο τους. Όμως εκείνος ήθελε να φτιάξει μια συσκευή ή οποία θα είναι όντως φορητή και θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε.

Photo by Best DSC!

Αξιωματικός σε υποβρύχιο στην Κορέα!

Αναλυτικότερα, ο Μάρτιν Κούπερ (γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1928 στο Σικάγο του Ιλινόι, ΗΠΑ) είναι Αμερικανός εφευρέτης, ο οποίος θεωρείται, όπως προαναφέρθηκε, από πολλούς ο πατέρας του κινητού τηλεφώνου.

Αφορμή για την ιδέα

Καθώς δούλευε στην Motorola στις αρχές του 70 άκουσε ότι θα γίνει ένα δίκτυο το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο από το αυτοκίνητο τους. Όμως ο Κούπερ θεώρησε πως τώρα οι άνθρωποι θα είναι παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα τους αντί στα σπίτια τους, έτσι ήθελε να φτιάξει μια συσκευή ή οποία θα είναι όντως φορητή και θα παρέχει επικοινωνία στους ανθρώπους οπουδήποτε. Έτσι το 1972 έγινε πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο.

Εκπαίδευση

Γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων από την Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι (ΙΤΙ) το 1950. Μετά υπηρέτησε ως αξιωματικός σε υποβρύχιο στον Κορεατικό Πόλεμο. Το 1957, πήρε το μάστερ του στο ΙΤΙ και το 2004 έλαβε επίτιμο διδακτορικό.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement