Αλ. Κούτσης στο nofakenews.gr: “Ευρείας κλίμακας επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπλοκή της Χεζμπολάχ – Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες”

iran israil

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αποφάσισε να ανταποδώσει το χτύπημα της Τεχεράνης, δρώντας σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή. Η απάντηση του Ισραήλ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από σήμερα, εκτιμά η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους. Οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστές και οι φωνές για “αυτοσυγκράτηση” από όλες τις πλευρές πληθαίνουν. Είναι, όμως, αρκετές για να αποφευχθεί κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης; Σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά ακόμη, που συνδέονται με την στάση που θα κρατήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, απαντά στο nofakenews.gr ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρός Κούτσης. 

koutsis alex israel2

Ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρος Κούτσης

“Το Ισραήλ σίγουρα προγραμματίζει να ανταποδώσει, για να δείξει ότι έχει την δυνατότητα να αμυνθεί. Αν είναι μια επίθεση πολύ χαμηλού επιπέδου, ίσως το Ιράν να μην ανταποδώσει, γιατί και το Ιράν θα έχει το δικαίωμα να κάνει αντεπίθεση. Αν η επίθεση του Ισραήλ είναι ευρείας κλίμακας, δηλαδή περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις όχι μόνο σε βάσεις, αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια, τότε το Ιράν θα επιτεθεί αμέσως και σε αυτή την περίπτωση θα έχει και τη συμβολή της Χεζμπολάχ, η οποία κατέχει 140.000 πυραύλους” τονίζει ο κ Κούτσης.

“Θα μπλέξει πάρα πολύ η κατάσταση” εάν αναμειχθεί η Χεζμπολάχ

Τι θα σημαίνει η πιο ενεργή ανάμειξη της Χεζμπολάχ και των παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων στην σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν; “Θα μπλέξει πάρα πολύ η κατάσταση στην περιοχή. Έχουμε έναν πόλεμο στη Γάζα για το Ισραήλ, άλλο ένα μέτωπο με την Χεζμπολάχ, το οποίο δεν ξέρουμε που μπορεί να καταλήξει. Το Ισραήλ θα έχει ένα ακόμη μέτωπο ανοιχτό με το Ιράν. Το Ισραήλ είπε στην Χεζμπολάχ ότι εάν επιτεθεί, θα κάνει το Λίβανο Γάζα. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχουν και παραστρατιωτικές σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ και στην Συρία, που μπορούν να κάνουν χρήση πυραύλων, οπότε θα γενικευθεί η κρίση και μπορεί να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν”.

Το Ιράν έχει απόθεμα ουρανίου για να κατασκευάσει “τρεις πυρηνικές βόμβες”

Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών, αν και η Τεχεράνη φαίνεται ότι κρατάει αρκετούς “άσους” στο μανίκι της. “Είναι δύσκολο το Ισραήλ να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, γιατί είναι κάτω από βουνό, σε βάθος πολλών μέτρων. Για να το βομβαρδίσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικές βόμβες, που έχουν μόνον οι Αμερικανοί. Δεδομένου ότι η Αμερική δεν θέλει να εμπλακεί, δεν βλέπω το Ισραήλ να χτυπάει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, προσθέτοντας με έμφαση: “Από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2018, το Ιράν έχει επισπεύσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και σήμερα έχει αρκετό απόθεμα, ώστε να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες. Αντιλαμβάνεστε ότι αν το Ισραήλ κάνει επίθεση και δεν καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τα σχέδια της Τεχεράνης αλλάζουν, διότι αν και δεν θα ήθελε να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, θα αναγκαστεί να το κάνει για λόγους άμυνας”.

iran pirinika

Ο ρόλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας

Οι περιφερειακές δυνάμεις στην περιοχή παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, καθώς δεν θέλουν να αναμειχθούν στην σύγκρουση Τελ Αβίβ- Τεχεράνης, τονίζει ο κ. Κούτσης. “Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία δεν θέλουν να εμπλακούν στη σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν. Βέβαια, φοβούνται το Ιράν και δεν θέλουν να έχουν εχθρική σχέση μαζί του, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν περιφερειακό συνασπισμό, ο οποίος στρέφεται κατά του Ιράν. Θα σας θυμίσω ότι η Σαουδική Αραβία, με την με την μεσολάβηση της Κίνας, είχε υπογράψει συμφωνία με το Ιράν πριν λίγους μήνες, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν να κρατηθούν εκτός πολεμικής ζώνης μη επιτρέποντας στο Ισραήλ να εγκαταστήσει ναυτική βάση. Επομένως, υπάρχουν κάποια κράτη που θα πάρουν το πλευρό του Ισραήλ σε αυτή την διαμάχη, αλλά όχι στρατιωτικά”.

“Η Τουρκία θα μπορούσε να καλμάρει το Ιράν”

Με βάση όλα τα δεδομένα της νέας κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή, ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα; “Νομίζω ότι η κατάσταση θα καλμάρει. Ο καθένας έδειξε τη δύναμή του. Το Ισραήλ θα κάνει μια επίθεση χαμηλής κλίμακας και το Ιράν θα σωπάσει, μόνο και μόνο για να μην πάει σε ένα άλλο επίπεδο η σύγκρουση. Τα πράγματα θα ηρεμήσουν” εκτιμά ο έμπειρος αναλυτής Μεσανατολικών θεμάτων, υπογραμμίζοντας τον κατευναστικό ρόλο της Τουρκίας: “Η Τουρκία θα μπορούσε να καλμάρει το Ιράν. Ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, για να έχει και αυτή έναν σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται πράγματα στην Μέση Ανατολή, χωρίς να υπολογίζουν και την Τουρκία”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement