Αργεντινή: “Θύμα” της πολιτικής Μιλέι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων- Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του

ΜΙΛΕΙ ΤΕΛΑΜ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Αδιευκρίνιστο παραμένει το μέλλον του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αργεντινής Telam, καθώς σήμερα αποφασίστηκε η παράταση για μία ακόμη εβδομάδα της αναστολής λειτουργίας του. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, είχε ανακοινώσει, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας, πριν από μία περίπου εβδομάδα, το κλείσιμο του Telam, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στους περίπου 800 εργαζομένους του, αλλά και σε εκπροσώπους του ξένου Τύπου στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής μπαίνει στο στόχαστρο. Διαρθρωτικές κινήσεις με εκατοντάδες απολύσεις, που αντιστοιχούσαν στο 40% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού, έγιναν το 2018, υπό προεδρίας του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και αρκετές από τις απολύσεις αυτές κρίθηκαν παράνομες.

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, επικεφαλής του Λιμπερταριανού κόμματος, έχει “βάλει στο μάτι” το Telam, καθώς πιστεύει ότι τις τελευταίες δεκαετίες λειτούργησε ως όργανο προπαγάνδας των πρώην αριστερών προέδρων Νέστορ και Κίρσνερ. Και τα υπόλοιπα κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, θεωρούνται “ύποπτα” για τον νέο πρόεδρο, η κυβέρνηση του οποίου, ύστερα από σχετική έρευνα τον περασμένο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν άμεσα τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένα και λειτουργούν.

Telam: Σε λειτουργία σχεδόν 80 χρόνια

Η ιστορία του Telam ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τότε πρόεδρο της Αργεντινής, Χουάν Ντομίνγκο Περόν. Μεταδίδει σε καθημερινή βάση εκατοντάδες τηλεγραφήματα εσωτερικών ειδήσεων, φωτογραφίες, βίντεο και ραδιοφωνικές παραγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στον ιστότοπό του, το Telam “είναι το μοναδικό πρακτορείο της χώρας με δίκτυο ανταποκριτών σε όλες τις επαρχίες της Αργεντινής και πολλές συμφωνίες συνεργασίας με διεθνή πρακτορεία”.

ΤΕΛΑΜ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 2

          Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αναστολή λειτουργίας του Telam

Έτοιμος “για σύγκρουση” ο Μιλέι

Ο Μιλέι, έχοντας κερδίσει πρόσφατα στις εκλογές με ποσοστό 56%, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις το προσεχές διάστημα. Στην πρώτη του ομιλία για την κατάσταση του έθνους, τόνισε ότι θα προχωρήσει ακάθεκτος στο πρόγραμμά του “με ή χωρίς πολιτική στήριξη”, δηλώνοντας ότι είναι απολύτως έτοιμος “για σύγκρουση”. Στράφηκε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του διαθέτει τα νομικά όπλα για να αντιμετωπίσει τα όποια εμπόδια εμφανιστούν, στην προσπάθειά της να “τιθασεύσει” το θηρίο που ακούει στο όνομα “δημοσιονομικό έλλειμμα”.

Ο Μιλέι έχει λάβει πολύ σκληρές αποφάσεις, μετρώντας μόλις τρεις μήνες στην εξουσία: υποτίμηση πάνω από 50% της αξίας του εθνικού νομίσματος (πέσο), απελευθέρωση των τιμών, μεγάλη απορρύθμιση της αγοράς και δραστικές δημοσιονομικές περικοπές. Παρά την βαναυσότητα των μέτρων, που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο ίδιος ζήτησε “υπομονή και εμπιστοσύνη” από τους συμπατριώτες του, δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι το τελικό αποτέλεσμα “θα αξίζει τους κόπους τους”. Από την πολιτική τάξη της Αργεντινής ζήτησε να σταθεί στο πλευρό του και να συνυπογράψει ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” με οδικούς άξονες την “αδιαπραγμάτευτη” δημοσιονομική ισορροπία, την “απαραβίαστη” ιδιωτική περιουσία και την μείωση των δημόσιων δαπανών στο “ιστορικό” χαμηλό του 25% του ΑΕΠ. Η άτεγκτη τακτική του, όσο και αν αυτό μοιάζει παράξενο, φαίνεται να έχει έρεισμα στην κοινή γνώμη, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις 5 στους 10 Αργεντίνους έχουν θετική άποψη για τον Μιλέι και τις προσπάθειες που κάνει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της χώρας.

Δημοσιονομική “ανάσα” με ανταλλαγή ομολόγων;

Ο πρώην καθηγητής Νομισματικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες επιχειρεί με κάθε τρόπο να βρει λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Αργεντινή. Για να καταφέρει να πάρει ανάσα και να μην υποστεί “δημοσιονομικό πνιγμό”, η κυβέρνηση Μιλέι αποφάσισε να προβεί σε ανταλλαγή ομολόγων που αποτιμούνται σε πέσο, ώστε να μετακυλίσει στην επόμενη τετραετία όλες τις λήξεις του 2024. Αυτή η ανταλλαγή ομολόγων μπορεί να αποφέρει έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, αποτελώντας ένα ισχυρό τεστ αναφορικά με την εμπιστοσύνη της εγχώριας αγοράς στο οικονομικό πρόγραμμα του Μιλέι. Αν υπάρξει ευτυχής κατάληξη, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας περιορισμός στην ανάγκη “τυπωσης” χρήματος για να καλυφθούν οι πληρωμές χρέους για το 2024.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement