Διπλωματικό θρίλερ στη Μ. Ανατολή: Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

thriller- mesi anatoli

Advertisement

Στη Ράφα στρέφει ξανά το βλέμμα του το Ισραήλ, καθώς Αραβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» στον Νετανιάχου να προχωρήσει με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σε αντάλλαγμα με μία περιορισμένη αντίδραση κατά της Τεχεράνης.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως το Ισραήλ έχει πειστεί να μην προχωρήσει σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ιράν, και έχει πάρει ως αντάλλαγμα από τον Λευκό οίκο το «ναι» γιατην επιχείρηση στην Ράφα, κάτι στο οποίο ο Πρόεδρος Μπαιντεν αντιδρούσε έως σήμερα.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον Λευκό οίκο. Μάλιστα σήμερα υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα συνεδριάσουν για το θέμα της Ράφα, με τον Σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, κ. Σάλιβαν να είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Με τα δεδομένα που φαίνεται πως υπάρχουν αυτή την στιγμή η ισραηλινή απάντηση θα καθυστερήσει και δεν θα είναι ευρείας κλίμακας και μια επιχείρηση στην Ράφα μοιάζει πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά.

Ρεπορτάζ τοπικών δικτύων μεταδίδουν ότι το Τελ Αβίβ έχει ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επιχείρηση στη Ράφα, που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς στα βόρεια.

Κυρώσεις στο Ιράν
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο η Ουάσιγκτον προχώρησε σε νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και πιο συγκεκριμένα εναντίον εταιρειών και προσώπων που συνδέονται με τους φρουρούς της επανάστασης και το Υπουργείο Άμυνας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε όσους το στηρίζουν και το διευκολύνουν ότι δεν θα διστάσει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τους καταστήσει υπεύθυνους για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι Ιρανοί προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν ακόμα και σε μία περιορισμένη επιχείρηση του Ισραήλ. Ενώ ο επικεφαλής πυρηνικής ασφάλειας της Τεχεράνης εξαπέλυσε απειλές λέγοντας ότι το Ιράν μπορεί να αλλάξει, αν χρειαστεί το πυρηνικό του δόγμα και άρα να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement