Γάζα: “Οργή” για Νετανιάχου – “Τελεσίγραφο” Μπάιντεν με αυστηρούς όρους

"Οργή" για Νετανιάχου - "Κακό φεγγάρι" στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Συσσωρευμένη “οργή” φαίνεται πως συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς μαίνεται για περίπου έξι μήνες ο πόλεμος στη Γάζα. Μέχρι και ο μέχρι πρότινος στενότερος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ, θέτει όρους για να συνεχίσει να το βοηθά στην σύγκρουση με την Χαμάς, στην Λωρίδα της Γάζας.

Η χθεσινή, ολιγόλεπτη, τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέδειξε ότι οι σχέσεις Ουάσιγνκτον- Τελ Αβίβ είναι σε κακό “φεγγάρι”. Ο Τζο Μπάιντεν, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής οργάνωσης, έστειλε “τελεσίγραφο”- θα είναι και το τελευταίο;- προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ζήτησε την άμεση ανακοίνωση  συγκεκριμένων μέτρων προς την κατεύθυνση της προστασίας των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι ζήτημα κατεπείγουσας ανάγκης η επίτευξη εκεχειρίας στην περιοχή και αυτό ακριβώς προέτρεψε τον Νετανιάχου να πράξει, για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά από τον Οκτώβριο στα χέρια της η Χαμάς.

“Θεμελιώδης αλλαγή” στην στάση των ΗΠΑ;

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για “θεμελιώδη αλλαγή” στη στάση των ΗΠΑ, με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά από την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από την ιρανική απειλή, και την δυσαρέσκεια μελών της κυβέρνησής του, που όχι μόνο δεν συμφωνούν με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά είναι της άποψης ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει ακόμη πιο επιθετικά εναντίον της Χαμάς.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται κριτική “εκ των έσω” για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση στην Μέση Ανατολή. Όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο να ξεκινήσει την επιβολή όρων, αναφορικά με την αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ, η μη τήρηση των οποίων θα έχει ως συνέπεια την ολοκληρωτική παρακράτηση της βοήθειας. Άλλωστε, η “χαλαρή” του τακτική σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να βλάψει τα ποσοστά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Βρετανία: Πιέσεις για να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, για να σταματήσει η πώληση όπλων προς το Ισραήλ. Τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ένωσαν τις φωνές τους με εκατοντάδες δικηγόρους, δικαστές και νομικούς για να επισημάνουν ότι εάν συνεχιστεί η πώληση όπλων από βρετανικής πλευράς, αυτό θα σημαίνει ότι ο Λονδίνο ίσως να καταστεί συνεργός σε γενοκτονία στη Γάζα. 

Οι νομικοί επικαλέστηκαν το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε, ήδη από τον Ιανουάριο, από το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας  “εξωφρενικές”, τονίζοντας “την ακλόνητη δέσμευση προς το διεθνές δίκαιο”.

ΣΟΥΝΑΚ

Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να σταματήσει αμέσως η Βρετανία τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ, καθώς εκτιμά ότι το Λονδίνο ακολουθεί “ένα πολύ προσεκτικό καθεστώς παροχής αδειών” για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο εξακολουθεί να τηρεί.

ΟΗΕ: Να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς, να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων προς το Τελ Αβίβ. Στο σχέδιο απόφασης που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία, καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που έχει διαπράξει στη Γάζα.

Στην απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ζητείται από όλες τις χώρες “να σταματήσουν τις πωλήσεις, τις μεταφορές και τις παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ (…) προκειμένου να αποφευχθούν νέες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όπως και παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

ΟΗΕ ΟΠΛΑ ΓΑΖΑ

Επίσης, το Συμβούλιο “καταδικάζει τη χρήση από το Ισραήλ εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη ακτίνα δράσης στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας” και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης “στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων ικανών να συμβάλλουν στη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων”, ενώ καλεί το Ισραήλ “να άρει αμέσως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας”.

 

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement