ΗΠΑ – Αδιάφορη η «Σούπερ Τρίτη»: Σίγουροι Μπάιντεν και Τραμπ- Σε «δίλημμα» η Χέιλι;

ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΙΤΗ ΗΠΑ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Την σημερινή ημέρα την περίμεναν πως και πως δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί ψηφοφόροι, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά, σε συνολικά 15 πολιτείες και μία περιοχή, αυτή της Αμερικανικής Σαμόα, για να δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιο της αρεσκείας τους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Η «μάχη» των προκριματικών εκλογών μεταξύ των υποψηφίων για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς δεν μοιάζει καθόλου με αγώνα δρόμου όπου οι συμμετέχοντες απέχουν μεταξύ τους χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά μάλλον με ανέμελη «βόλτα στο πάρκο». Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζουν ότι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, εξασφαλίσει το χρίσμα από τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους για την τελική μονομαχία. Αυτό που απομένει να φανεί στην πράξη είναι οι αριθμοί που θα έχουν συγκεντρώσει μετά την σημερινή διαδικασία, η οποία θα δώσει στους νικητές ένα σαφές και μη αναστρέψιμο προβάδισμα.

ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Απόλυτα σίγουρος ο Τραμπ

Ο Τραμπ δεν αισθάνεται σε καμία περίπτωση να απειλείται από την Χέιλι, πρώην κυβερνήτρια της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας, η οποία έχει κερδίσει μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, σημειώνοντας μεγάλη- διπλάσια- διαφορά από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Το μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ, μετά την «Σούπερ Τρίτη», θα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, την οποία έχει ήδη στο τσεπάκι του, αλλά των μετριοπαθών και των ανεξάρτητων, όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα της κάλπης του Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να κερδίσει πόντους από την χθεσινή «τεράστια νίκη» του, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ του έδωσε το «πράσινο φως» για την συμμετοχή του στις σημερινές εκλογές, ψηφίζοντας υπέρ της προσφυγής των δικηγόρων του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο, που του καταλόγιζε «ανταρσία» για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ασφαλής νιώθει ο Μπάιντεν

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν νιώθει απολύτως ασφαλής, καθώς δεν υπάρχει κανε΄νας αντίπαλος ικανός να του σταματήσει την πορεία προς το χρίσμα για να διεκδικήσει, για δεύτερη φορά, την προεδρία των ΗΠΑ. Το επιτελείο του ανησυχεί για την διαφορά που διατηρεί ο Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, που φθάνει το 5%. Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι μια διαφορά που εύκολα μπορεί να καλυφθεί, καθώς ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος θα κάνει στο τέλος της ημέρας, όταν τα πράγματα θα είναι στην κόψη του ξυραφιού, μια «κανονική» και όχι μια «τρελή» επιλογή.

Δημοσκοπήσεις: Βαρετή η κόντρα Μπάιντεν- Τραμπ

Εκείνο που δείχνουν όλο και πιο έντονα οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν της «Σούπερ Τρίτης» είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί την κόντρα Μπάιντεν- Τραμπ και θεωρούν ότι και οι δύο είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να αναλάβουν προεδρικά καθήκοντα. Παράλληλα, έχουν βαρεθεί την συνέχιση των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, γι’ αυτό και ζητούν επίμονα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της οικονομικής και εξοπλιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον. Με την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και την αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται σήμερα να μην επιλέξουν ούτε τον Τραμπ, ούτε τον Μπάιντεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα πολιτικά τους προγράμματα.

ΝΙΚΙ ΧΕΙΛΙ ΤΡΑΜΠ

Τι θα αποφασίσει η Χέιλι;

Η Νίκι Χέιλι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από την «κούρσα», εντούτοις κρατά μια στάση αναμονής, επενδύοντας σημαντικά στην «Σούπερ Τρίτη» και στην εμπιστοσύνη των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Η ίδια έχει ισχυρή οικονομική στήριξη για να συνεχίσει τον αγώνα της, αλλά και για να κάνει μια επιλογή που πολλοί θα την έβλεπαν ως «πολιτική αυτοκτονία»: να κατέβει ως αυτονομημένη υποψήφια από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, στην προσπάθειά της να δελεάσει και να συγκρατήσει ένα κομμάτι κεντρώων ψηφοφόρων, που δεν επιθυμεί τις ταμπέλες στην πολιτική. Η Χέιλι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι είναι μια «συντηρητική Ρεπουμπλικανή» και θα παραμείνει πιστή στις αρχές της, με ό,τι και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement