ΗΠΑ: Απαλλάχθηκαν δύο ένορκοι στη δίκη Τραμπ – Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

trump diki

Advertisement

Δύο ένορκοι στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Στην πρώτη περίπτωση απευθυνόμενη στο δικαστήριο η ένορκος είπε ότι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι την ρώτησαν αφού συμπέραναν, λόγω των δημοσιευμάτων στον Τύπο, ότι είχε επιλεγεί. «Δεν πιστεύω σε αυτό το σημείο ότι μπορώ να είμαι δίκαιη και αμερόληπτη και να μην επιτρέψω στις εξωτερικές επιρροές να επηρεάσουν τις αποφάσεις μου στη δικαστική αίθουσα», είπε η γυναίκα αυτή, που ήταν μεταξύ των επτά ενόρκων οι οποίοι επελέγησαν στις αρχές της εβδομάδας.

Λίγο αργότερα ο δικαστής που προεδρεύει στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη απάλλαξε και δεύτερο ένορκο από τα καθήκοντά του, την ώρα που εισαγγελείς και συνήγοροι υπεράσπισης προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα σώμα ενόρκων για μια από τις πιο πολύκροτες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ένορκος δεν είχε αποκαλύψει παλαιότερη εμπλοκή του με τον νόμο. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν τον κάλεσε εκ νέου να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις και κατόπιν τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τις πιέσεις που ασκούνται γύρω από την πρώτη ποινική δίκη σε βάρος πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική σε μάρτυρες, δικαστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στη δίκη αλλά ακόμη και σε συγγενείς τους, αναγκάζοντας τον Μέρτσαν να εκδώσει μερική «εντολή φίμωσης» του πρώην προέδρου. Ο εισαγγελέας Κρίστοφερ Κονρόι είπε την Πέμπτη (18/4) ότι ο Τραμπ παραβίασε αυτήν την εντολή με πρόσφατες αναρτήσεις του για τον πρώην δικηγόρο του (και πιθανό μάρτυρα εις βάρος του), τον Μάικλ Κόεν ενώ σε μια ανάρτησή του στις 17 Απριλίου υποστήριξε ότι «μυστικοί» φιλελεύθεροι ακτιβιστές είπαν ψέματα στον δικαστή, προσπαθώντας να επιλεγούν στο σώμα των ενόρκων.

Μετά τις δύο απαλλαγές, απομένουν μόνο πέντε από τους αρχικούς επτά ενόρκους που είχαν επιλεγεί. Το σώμα των ενόρκων πρέπει να αποτελείται από 12 τακτικά μέλη και έξι αναπληρωματικά. Ο Τραμπ είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην αμερικανική πολιτική σκηνή και σχεδόν οι μισοί από τους 192 πιθανούς ενόρκους που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα από το δικαστήριο δεν έγιναν δεκτοί αφού είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποφανθούν αμερόληπτα για την ενοχή ή την αθωότητά του.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την επιλογή των υπολοίπων ενόρκων.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες που του αποδίδονται για παραποίηση εγγράφων με στόχο την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement