ΗΠΑ: Ενώπιον κρίσης υποσιτισμού- Πλήττονται γυναίκες, βρέφη και παιδιά

empty fresh fruit aisle at grocery store 1350672768

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις στο καθημερινό τους φαγητό τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Γραφείου Απογραφής της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 2020, ενώ πλήττονται κυρίως όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι μονογονεϊκές οικογένειες με βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Οργανώσεις που ασχολούνται με την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 2023 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για πολλούς Αμερικανούς, καθώς έληξαν τα επιδόματα που δίνονταν σε όσους είχαν ανάγκη, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού. Ο πληθωρισμός και οι ακριβές τιμές των προϊόντων σε πολλά βασικά αγαθά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να αγοράσουν τα αναγκαία για το καθημερινό τους φαγητό.

Την ίδια στιγμή, όσοι δεν τηρούν τα κριτήρια για να λάβουν κρατική βοήθεια, όσον αφορά την αγορά βασικών αγαθών διατροφής, προσφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων, κάτι σαν τα δικά μας κοινωνικά παντοπωλεία, και σε συσσίτια που οργανώνουν οι τοπικές κοινότητες σε κάθε περιοχή. Το οξύμωρο είναι ότι ειδικά φέτος έχουν μειωθεί οι δωρεές από επιχειρήσεις και ιδιώτες προς τις τράπεζες τροφίμων. Ο λόγος; Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η Σουζάνα Μόργκαν, πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων του Όρεγκον, μιλώντας πρόσφατα στην αμερικανική εφημερίδα USA Today ότι η παρούσα κατάσταση είναι “το λογικό αποτέλεσμα της φρικτής οικονομικής ανισότητας των τελευταίων 40 ετών” στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, πρόκειται για το “χειρότερο επίπεδο πείνας” που έχει δει ποτέ στην καριέρα της. Η ίδια έχει εργαστεί σε τράπεζες τροφίμων στην Βοστόνη, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Άνκορατζ της Αλάσκας.

Ένα από τα κρατικά προγράμματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού είναι και αυτό που απευθύνεται σε γυναίκες, βρέφη και μικρά παιδιά. Αν και το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται παραδοσιακά τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, φαίνεται ότι τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, καθώς προκρίνονται σημαντικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του 2024, λόγω του αυξανόμενου κρατικού χρέους. Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, τουλάχιστον 7 εκατομμύρια γυναίκες, βρέφη και παιδιά που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα έχουν χρήματα για να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους μετά τις 19 Ιανουαρίου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement