Παραγουάη: Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα

Advertisement

Οι κυβερνήσεις της Παραγουάης και της Βενεζουέλας έφτασαν σε συμφωνία να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2019.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης ενημέρωσε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Σαντιάγκο Πένια (Παραγουάη) και Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα) και μέσα στις επόμενες ημέρες οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν διπλωματικές αποστολές.

«Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επανεκκινήσουν τις διμερείς σχέσεις με απόλυτο σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές ισότητας των δικαιωμάτων, την αυτοδιάθεση των λαών, τη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και την αλληλεγγύη» συμπληρώνει η επίσημη ανακοίνωση.

Στις 2 Μαΐου, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παραγουάης, ο Σαντιάγκο Πένια δήλωσε διατεθειμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 15 Αυγούστου, ο Πένια ενημέρωσε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μαδούρο για την προοπτική να ανοίξουν και πάλι οι πρεσβείες τους στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ασουνσιόν, υπό τον πρόεδρο Μάριο Άμπντο Μπενίτες (2018-2023), χαρακτήρισε τη διαδικασία των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα ως παράνομη και αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Στη συνέχεια, έκλεισε την πρεσβεία και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Μαδούρο ξεκινούσε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement