Ρωσία: «Βγαίνει στην αντεπίθεση» η χήρα Ναβάλνι

Ρωσία Βγαίνει στην αντεπίθεση η χήρα Ναβάλνι

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου επικριτή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έχασε καθόλου χρόνο με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του συζύγου της, την περασμένη Παρασκευή. Συμμετείχε στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας, στο οποίο συμμετείχαν μερικοί από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς και διπλωμάτες του κόσμου. Μέσα στον βαθύ της πόνο, μίλησε στους συνέδρους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω ο Πούτιν και όλοι γύρω του –όλοι οι φίλοι του Πούτιν και η κυβέρνησή του– να γνωρίζουν ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για ό,τι έχουν κάνει στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα ήθελα να καλέσω όλη τη διεθνή κοινότητα, όλους όσους είναι παρόντες σε αυτήν την αίθουσα και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συσπειρωθούν για να νικήσουμε αυτό το φρικτό καθεστώς».

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη ένα απίστευτο θρίλερ σχετικά με την σορό του συζύγου της, η οποία τελικά βρέθηκε για άγνωστους λόγους με μώλωπες, η Γιούλια Ναβάλναγια είναι έτοιμη να παραστεί και να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα βασικά ζητήματα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά και την πτώση της ουκρανικής πόλης Αβντιίβκα στον πλήρη έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, και η επιβολή κυρώσεων από ευρωπαϊκής πλευράς στην Μόσχα, λίγες μέρες πρίν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η ίδια δεν το βάζει κάτω. Εκτιμά, με νεότερες δηλώσεις της, ότι τα αίτια θανάτου του συζύγου της σχετίζονται με δηλητηρίαση με novickock, έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η «Πρώτη Κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης

Η Γιούλια Ναβάλναγια γνώριζε πολύ καλά, από την πρώτη στιγμή που γνώρισε τον Ναβάλνι, ότι ο σύζυγός της είχε πολύ συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Στην περίπτωσή της, δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή νοικοκυρά, αν και η αφοσίωσή της στα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της ήταν υποδειγματική. Η Γιούλια σπούδασε οικονομικά στην Ρωσία και για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα λέγεται ότι εργάστηκε σε τράπεζα.

Η γνωριμία της με τον Ναβάλνι έγινε το 1998 και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Η ίδια γνώριζε εξ’ αρχής τις πολιτικές του απόψεις και μάλιστα τον βοηθούσε, αρχικά παρασκηνιακά. Καθώς ο Ναβάλνι έκανε ακόμη πιο έντονη την φωνή του κατά της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος στη Ρωσία, η ίδια ανέλαβε πιο επιδραστικό ρόλο, ιδίως από το 2010 και μετά, στην υποστήριξη των θέσεών του, χωρίς να εκφράσει τις παραμικρές πολιτικές φιλοδοξίες. Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Η Γιούλια ήταν αυτή που τον φρόντισε άμεσα, ώστε να μεταφερθεί σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα, εκτός Ρωσίας. Κι ήταν αυτή που τον στήριξε, όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε από την ρωσική δικαιοσύνη για την «τρομοκρατική» του δράση.

Θα μπορούσε να πάρει την θέση του συζύγου της;

Η αντιπολίτευση στην Ρωσία βρίσκεται σε σοκ, μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τα αίτια του οποίου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Η Γιούλια Ναβάλναγια είναι μια δυναμική γυναίκα, με άποψη, και θεωρείται από πολλούς ικανή για να «γεμίσει» το κενό που άφησε ο σύζυγός της. Μάλιστα, κάποιοι φθάνουν στο σημείο να τη συγκρίνουν με την Κορασόν Ακίνο, τη σύζυγο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Φιλιππίνες, η οποία ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Φερντινάντ Μάρκος και τελικά ανέλαβε την εξουσία ως διάδοχός του. Αν και η ίδια η Ναβάλναγια δεν έχει επισήμως εκφραστεί, δεν θα ήταν απίθανο, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, να αναλάβει κάποιον πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement