Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου το Σουδάν, αργεί η εκεχειρία διαπιστώνει ο ΟΗΕ

soudan

Advertisement

Τουλάχιστον 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.185 τραυματίστηκαν από το Σάββατο στο Σουδάν, όπου ο χρόνιος εμφύλιος γνωρίζει νέα αναζωπύρωση με επίκεντρο των μαχών την πρωτεύουσα Χαρτούμ στο πλαίσιο ενός δράματος που κρατάει δεκαετίες και βυθίζει τους Σουδανούς ολοένα και πιο βαθιά στην απελπισία, στον διχασμό και στην καταπίεση.

Οι φονικές συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο αντίπαλων πραξικοπηματιών στρατηγούς, στις στρατιωτικές μονάδες πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι».

Αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε πυρά χθες, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή η ενέργεια ήταν απερίσκεπτη, ήταν ανεύθυνη και φυσικά ανασφαλής», είπε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της G7 στην Ιαπωνία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αφρικανική χώρα δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του, στο Χαρτούμ. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μάρτιν, επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης δεν «πληγώθηκε σοβαρά» και απεύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και επανάληψη του διαλόγου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την επίθεση ως «κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης. Η ασφάλεια των διπλωματικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού είναι ευθύνη των σουδανικών αρχών και υποχρέωσή τους, βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Οι μάχες ξέσπασαν μετά από εβδομάδες μεγάλης έντασης σχετικά με την ανακοινωθείσα ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιστροφή της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, δήλωσε πως καμία από τις δύο πλευρές «δεν δίνει την εντύπωση ότι επιθυμεί ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», παρότι είναι συνεχείς οι εκκλήσεις για εκεχειρία από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Αφρικανική Ενωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σε ανοιχτή γραμμή Ε.Ε. – Αθήνα για τους εγκλωβισμένους

Στο μεταξύ σε ανοιχτή γραμμή με την Ε.Ε. βρίσκεται η Αθήνα για τον συντονισμό των ενεργειών προξενικής συνεργασίας για βοήθεια προς τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. 

Περίπου 60 συμπατριώτες μας ζουν στην πρωτεύουσα, ενώ τέσσερεις παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Ο μητροπολίτης Νουβίας-Σουδάν Σάββας περιέγραψε στην ΕΡΤ ό,τι ακούγεται έξω από τα κτίρια στα οποία έχουν κλειστεί όλοι οι κάτοικοι. «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό.  Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας ενημερώνεται επίσης από την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλ. Πατεράκη και τον επίτιμο πρόξενο Γ. Παγουλάτο. Τέλος, οι δύο Έλληνες, που τραυματίστηκαν από θραύσματα ρουκέτας, παραμένουν εκτός κινδύνου αλλά δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμα λόγω καθυστερήσεων.

Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προειδοποιήσει για εξάντληση κρίσιμων για τη θεραπεία των τραυματιών προμηθειών σε ορισμένα νοσοκομεία του Χαρτούμ, καθώς έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά και άλλο ζωτικής σημασίας υλικό.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement