Καλλιτέχνες και πολιτικοί αποχαιρετούν τη μεγάλη Μαίρη Χρονοπούλου

xronopoulou2.jpg

Advertisement

Συγκίνηση στο πανελλήνιο έχει σκορπίσει ο θάνατος της σπουδαίας Μαίρης Χρονοπούλου σήμερα σε ηλικία 90 ετών, μετά από σοβαρό τραυματισμό σε ατύχημα στο σπίτι της. Ο «Ευαγγελισμός» ανακοίνωσε πως η γνωστή ηθοποιός κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, στην οποία νοσηλευόταν από τις 2 Οκτωβρίου.  

Η ανεπανάληπτη καλλιτέχνιδα σφράγισε την εποχή της με απαιτητικούς, κωμικούς και δραματικούς, ρόλους στο θεατρικό σανίδι και βέβαια στη μεγάλη οθόνη: από τις αξέχαστες εμφανίσεις της στα μιούζικαλ του Δαλιανίδη μέχρι τις σπουδαίες ερμηνείες της σε εμβληματικές ταινίες του Αγγελόπουλου και του Βρεττάκου.

Συνάδελφοι της, σκηνοθέτες και άλλοι καλλιτέχνες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μια σπάνιας γοητείας γυναίκα, όμορφη, ανεξάρτητη με έντονη προσωπικότητα, παράδειγμα γενναιοδωρία

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, και ο πρόεδρος Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, εξήραν, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις τους το ταλέντο και τον χαρακτήρα της.

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της σε πολλές ταινίες, όπως οι εξής: «Τα κόκκινα φανάρια», «Χωρίς ταυτότητα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Οι αδίστακτοι», «Κοινωνία ώρα μηδέν», «Ορατότης μηδέν», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Γοργόνες και μάγκες». 

https://09069d5cfe3b82d86820f48c35dce3fb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Συλλυπητήρια μηνύματα 

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε για «μια χαρισματική προσωπικότητα, καλλιεργημένη, πολυτάλαντη γοητευτική που αφήνει πίσω της μια μεγάλη σειρά από επιτυχίες, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο, υπηρετώντας όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης».

Έζησε μια ζωή γεμάτη, έμφορτη από επιτυχίες και μεγάλη αποδοχή από ένα κοινό που της αναγνώρισε, πολύ γρήγορα, το ταλέντο της και τη λάτρεψε. Ηταν υπόδειγμα καλής συναδέλφου και άνθρωπος μεγάλης προσφοράς προς τους νεότερους ηθοποιούς. Αυθόρμητη, ειλικρινής, έμεινε σεμνή ως το τέλος, λέγοντας ότι “ήθελε να φύγει πριν γεράσει πολύ”. Η αλήθεια είναι ότι ηθοποιοί, στο μέγεθος της Μαίρης Χρονοπούλου δεν γερνούν. Έχουν κατακτήσει το προνόμιο η εικόνα τους να μένει πάντα στην άνοιξη» σημείωσε, μεταξύ άλλων, και εξέφρασε τη θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους φίλους της.
 
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε πως «ο κινηματογράφος διασώζει μέσα από τις εικόνες του την ομορφιά, την αρχοντιά, τη λάμψη. Η Μαίρη Χρονοπούλου διέθετε αυτά τα χαρίσματα, τα οποία θα μείνουν ανεξίτηλα χάρη στο σινεμά. Θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και να μας συγκινεί με τους μεστούς ρόλους της. Μεγαλύτερη απόδειξη όλων αυτών είναι η συνεργασία της με τον μεγάλο και ιδιαίτερα απαιτητικό Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». Γι’ αυτό το μεγάλο, άγνωστο ταξίδι, έφυγε η Μαίρη Χρονοπούλου και την ξεπροβοδίζουμε με τις ευχαριστίες για ό,τι μας χάρισε».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρέτησε τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του σινεμά με την εξής ανακοίνωση:

«Tην επιφανή σταρ με διαχρονικό εκτόπισμα, όπως αποδείχτηκε στο πέρασμα των δεκαετιών» αποχαιρετά σε συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. H Μαίρη Χρονοπούλου «διέτρεξε σχεδόν ολόκληρο το θεματικό φάσμα της μυθοπλασίας, από το μελόδραμα και το ηθογραφικό δράμα των ανοικτών οριζόντων έως το μιούζικαλ και άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο» τονίζει το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Η Μαίρη Χρονοπούλου υπήρξε μία μεγάλη κυρία του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου, επιφανής σταρ με διαχρονικό εκτόπισμα, όπως αποδείχτηκε στο πέρασμα των δεκαετιών. Διέτρεξε σχεδόν ολόκληρο το θεματικό φάσμα της μυθοπλασίας, από το μελόδραμα και το ηθογραφικό δράμα των ανοικτών οριζόντων έως το μιούζικαλ. Το “ελληνικό γουέστερν” του Βασίλη Γεωργιάδη “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, στο οποίο πρωταγωνίστησε το 1966, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η Μαίρη Χρονοπούλου στάθηκε, άλλοτε αέρινη κι άλλοτε δωρική, στο πλευρό όλων σχεδόν των αντρών πρωταγωνιστών εκείνων των χρόνων, δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Γιώργο Φούντα. Η παρουσία της γέμισε το κινηματογραφικό κάδρο σκηνοθετών που συνδέθηκαν με τις καλύτερες στιγμές της Φίνος Φιλμ, του Βασίλη Γεωργιάδη, του Ντίνου Δημόπουλου, του Γιάννη Δαλιανίδη, του Νίκου Φώσκολου. Η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις σπουδαίες συνεργασίες της ήταν αυτές με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (“Οι κυνηγοί”, “Ταξίδι στα Κύθηρα”) και τον Κώστα Βρεττάκο (“Τα παιδιά της Χελιδόνας”). Ο τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος της ήταν το 1996 στην ταινία “Προς την Ελευθερία” του Χάρη Παπαδόπουλου».

Τραγούδαγε με την ψυχή της

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα με ερμηνείες τραγουδιών για τις οποίες επίσης ξεχώριζε. «Τραγούδαγα με τη φωνή της ψυχή μου» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement