H μαέστρος Μαρία Μιχαλοπούλου στο nofakenews: «Η μουσική λειτουργεί ως το καλύτερο γιατρικό σώματος και πνεύματος»

Η Μαέστρος Μαρία Μιχαλοπούλου

Advertisement

  Του Αντώνη Μακατούνη

Διευθύνει με αρμονία τις ορχήστρες και χορωδίες της ταξιδεύοντας το κοινό σε νέους “ανεξερεύνητους κόσμους” γεμάτους υπέροχες μελωδίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μουσική από την αρχαιότητα έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την εξέλιξη του ανθρώπου, επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, αλλά και διαμορφώνει την προσωπικότητα. Εκ παραλλήλου επισημαίνει και τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής.

    Ο λόγος για τη Μαέστροκαθηγήτρια πιάνου, μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων, Μαρία Μιχαλοπούλου που μίλησε στο nofakenews.gr και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη, με αφορμή και την παράσταση με τίτλο «Χριστούγεννα με την οικογένεια Μπαχ» που θα λάβει χώρα σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αττικής, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 17 Δεκεμβρίου στις 17.30 μ.μ.  .

Η Μ. Μιχαλοπούλου με χορωδία της
Η Μ. Μιχαλοπούλου με χορωδία της

    Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε την ενασχόληση με τη μουσική, ποιά ήταν η πρώτη μελωδία που «καταγράψατε» στην ψυχή σας;

   Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ιδιαίτερη αυτή ευκαιρία που μου δίνει το βήμα να εκφράσω σκέψεις και εμπειρίες ζωής θα έλεγα, για την αγαπημένη μου τέχνη, την τέχνη των ήχων την οποία προσπαθώ να υπηρετώ. Πρόκειται πραγματικά για ταξίδι  που ξεκίνησε στην νηπιακή ηλικία. Τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν μέσα από την χορωδιακή μουσική και τον αείμνηστο κ Δημήτριο Κανάρη. Μέσα από αυτό το φυτώριο καλλιτεχνών, την τάξη του πρώτου μου δασκάλου, μου δόθηκε η ευκαιρία να  ανακαλύψω ένα πραγματικά  ξεχωριστό κόσμο, καινούρια ερεθίσματα, νέες-διαφορετικές εμπειρίες, νέοι φίλοι με κοινά όνειρα. Θα μπορούσα να πω ότι οι πρώτες μουσικές αναμνήσεις οι οποίες πάντα θα υπάρχουν ανεξίτηλες μέσα μου, είναι χορωδιακές. Έτσι λοιπόν απέκτησα ένθερμα την επιθυμία εξερεύνησης του διαφορετικού αλλά συνάμα μαγικού κόσμου της μουσικής! Και φυσικά το ταξίδι συνεχίζετε μέχρι και σήμερα, πόσα λιμάνια έχω ακόμα να ανακαλύψω!

Χριστούγεννα με την οικογένεια Μπαχ
Χριστούγεννα με την οικογένεια Μπαχ

   Λένε ότι για τους μουσικούς ότι η μουσική τους είναι απαραίτητη και έχει ζωτική σημασία για εκείνους όπως το οξυγόνο. Ποιά η γνώμη σας;

    Η μουσική από την αρχαιότητα έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την εξέλιξη του ανθρώπου, επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας,  ενισχύει ικανότητες και δεξιότητες του ανθρώπου. Η τέχνη των ήχων πραγματικά μπορεί να μας ταξιδεύει!! Ο Albert Einstein έχει δηλώσει- Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρά μου μέσα από τη μουσική. Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου, μου την έδωσε το βιολί-. Ο ίδιος πίστευε ότι  η ενασχόλησή του με τη μουσική ήταν ο λόγος της ευφυίας του. Να αναφέρουμε επίσης χαρακτηριστικά τη φράση του Friedrich Nietzsche– Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος -. Φανταστείτε λοιπόν τη σπουδαιότητα της τέχνης των ήχων, ζωτικής σημασίας για τόσους αξιοθαύμαστους ανθρώπους! Η μουσική είναι κάτι παραπάνω από ένα συνονθύλευμα ήχων, ας την ανακαλύψουμε.

  Ποιούς μουσικούς ξεχωρίζετε ως μαέστρος του κλασικού ρεπερτορίου; Ποιές είναι οι συνεργασίες σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

   Πραγματικά σπουδαίοι κατά την γνώμη μου δάσκαλοι και μουσικοί υπήρξαν για εμένα πρότυπα έμπνευσης  και θα μπορούσα να πω καθόρισαν την μέχρι τώρα πορεία μου. Ως πρότυπα μεγάλων προσωπικοτήτων του μουσικού στερεώματος που θαυμάζω, να αναφέρω χαρακτηριστικά τους Bach, Brahms, Britten, Arvo Part φυσικά κ.α. Επίσης την πρώτη μου δασκάλα στο πιάνο την κ Σταμπουλίδου Μαργαρίτα, την καθηγήτρια μου στο κομμάτι παιδαγωγικής διδασκαλίας – εκπαίδευσης και δημιουργό του βουλγαρικού εκπαιδευτικού συστήματος μουσικής κ Penka Mincheva , τον καθηγητή & μαέστρο  κ Δημήτρη Μπουζάνη  δάσκαλο και καθοδηγητή μου στην πράξη της χορωδιακής τέχνης/διεύθυνσης.  Στο κομμάτι των συνεργασιών μου , αρκετοί και αξιόλογοι συνεργάτες του μουσικού και εκπαιδευτικού χώρου   ο καθένας στο είδος του, να είμαι ειλικρινής δύσκολο να αναφέρεις ή εάν θέλετε να ξεχωρίσεις κάποιον.

Η Μαρία Μιχαλοπούλου με χορωδία της 1
Η Μαρία Μιχαλοπούλου με χορωδία της

    Παράλληλα εκτός από Μαέστρος, είστε καθηγήτρια πιάνου και μουσικοπαιδαγωγός. Δημιούργημά σας η πολύ αξιόλογη μουσική σχολή «Καλλιτεχνήματα» που εδρεύει στο Κερατσίνι του Πειραιά (επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 22 και Θεοφράστου). Πείτε μας για την εν λόγω σχολή, αποτελούσε ένα όνειρό σας;

    Από τα μαθητικά μου χρόνια σκέψη και σκοπός ήταν η ενασχόληση με τον τρόπο διδασκαλία της μουσικής, ιδιαίτερα η μελέτη της διδασκαλίας του πιάνου και της χορωδιακής μουσικής. Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο ο οποίος  να αντιπροσωπεύει τον προσωπικό τρόπο μουσικής εργασίας. Ο καθένας μας στην πορεία της μελέτης, τις απόκτησης γνώσεων ,εμπειριών τέχνης βρίσκει τον δικό του χώρο, τρόπο έκφρασης στην τέχνη των ήχων. Αυτό ήταν η κινητήριος δύναμη ,έτσι από το 2013 το όνειρο πήρε μορφή,  είναι η ύπαρξη της μουσικής σχολής Καλλιτεχνήματα. Στην αναφορά σας ως αξιόλογη προσπάθεια πιστεύω ότι για αυτό μιλούν τα χαρούμενα πρόσωπα μικρών και μεγαλύτερων που είναι κοντά μας!

   Παρατηρούμε καθημερινά μέσω των δελτίων ειδήσεων αλλά και των ειδησεογραφικών διαδικτυακών σελίδων πολλά φαινόμενα βίας σε  νεαρές και παιδικές ηλικίες, δυστυχώς. Θα μπορούσε η ενασχόληση με τη μουσική να κατευνάσει και να ηρεμήσει τις ψυχές τους; Είναι ένα είδους «θεραπείας» για εκείνα;

     Οι μύθοι γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής εμφανίζονται χιλιάδες χρόνια πριν και παρουσιάζουν κοινά στοιχεία σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Εκτός από την αρχαία Ελλάδα που από πολλούς μελετητές θεωρείτε η μητέρα της μουσικοθεραπείας, στη χριστιανική θρησκεία η μουσική συνοδεύει την ικεσία και τονώνει την πίστη στην εύνοια του Θεού. Η τέχνη των ήχων μπορεί να είναι επωφελής για τον οποιονδήποτε, τόσο για τους ανθρώπους που έχουν σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά ή μαθησιακά προβλήματα, όσο και για εκείνους που είναι υγιείς και χρειάζονται τη μουσική για να χαλαρώσουν, να μειώσουν το άγχος, να  βελτιώσουν την διάθεσή τους. Στη μουσική δεν υπάρχουν δυνητικά επιβλαβείς ή τοξικές επιδράσεις και μέσο των ειδικών οι άνθρωποι κατευθύνονται ολοένα και περισσότερο στους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της επικοινωνίας των κινητικών δεξιοτήτων. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να διαχειριστούν το αίσθημα του πόνου σωματικού και ψυχικού. Η μουσική με αυτή την μορφή της λειτουργεί ως το καλύτερο γιατρικό σώματος και πνεύματος.

«Χριστούγεννα με την οικογένεια Μπαχ»- Μία ξεχωριστή παράσταση

    Ετοιμάζετε αυτή την περίοδο μία πολύ αξιόλογη παράσταση με τίτλο «Χριστούγεννα με την οικογένεια Μπαχ» σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αττικής, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στις 17 Δεκεμβρίου στις 17.30 μ.μ. Πείτε μας για την εν λόγω παράσταση.

   ~Μια βραδιά με την οικογένεια Bach ~ η μουσικοθεατρική παράστασή μας για την φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Χαρά μας να έχουμε κοντά μας εσάς και τους αναγνώστες σας, σε μια βραδιά που θα μας μεταφέρει νοερά πίσω στο χρόνο, στο σαλόνι της οικογένειας Bach! Παιδιά και ενήλικες διασκεδάζουν συνομιλούν, τραγουδούν, παίζουν την μουσική του πατέρα! Στο σαλόνι της οικογένειας, όλοι  μαζεμένοι όπως τότε, μια βραδιά Χριστουγέννων…. Η συναυλία μας πλαισιώνετε από ταλαντούχους μουσικούς και ηθοποιούς σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο αισθητικά χώρο  το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ένα ιστορικό χώρο τον οποίο πραγματικά έχουμε την ιδιαίτερη χαρά  και τιμή να μας παραχωρήσει ο Δήμος Πειραιά. Θα μου επιτρέψετε να μην πούμε περισσότερα, σας περιμένουμε όλους για ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο χρόνο!

   Είστε και συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων, ποιό βιβλίο σας ξεχωρίζετε και για ποιους λόγους;

    Απόρροια της εκπαιδευτικής μου πορείας ως μουσικός υπήρξε ένα συνονθύλευμα εμπειριών, το οποίο θέλησα στην πορεία των χρόνων να εκφράσω μέσο του γραπτού λόγου. Έτσι σταδιακά ξεκίνησε η δημιουργία μιας σειράς πέντε για την ώρα βιβλίων  με γενικό θέμα την παιδαγωγική της μουσικής. Κάποια από τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά και αντίστοιχα δυο από αυτά σε  φοιτητές, σπουδαστές, δασκάλους μουσικής.  Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το κάθε ένα από τα βιβλία μου έχει ξεχωριστό ρόλο, το ένα απλά συμπληρώνει το άλλο, όλα μαζί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σκέψης, γνώσης  και  προσωπικής έκφρασής. Χαρά μου ένα κάποιος κερδίσει  από την όλη μου προσπάθεια!

   Ποιοί είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

    Μελλοντικοί στόχοι για μένα και όσους δουλεύουμε μαζί μικρότερους και μεγαλύτερους είναι η διατήρηση, η καλλιέργεια , η ουσιαστική εξέλιξη της γνώσης και της αγάπης μας για την τέχνη της μουσικής. Ως στόχος είναι το βέλτιστο κατά το δυνατόν, η κατάκτηση  της ευδαιμονίας μέσο της τέχνης των ήχων! Σας ευχαριστώ θέρμα για την όμορφη ευκαιρία που μου δόθηκε.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement