Μαίρη Ξαγοράρη : ‘’Οι άνθρωποι δε σκάρτεψαν, η εποχή μας είναι χαλασμένη’’

DSC2679ALOW Αντιγραφή

Advertisement

Συνέντευξη στον Μ. Μούρτζινο

Φώτο : Αντώνης Συμεωνάκης

Η φωνή της, από την εποχή που η Αθηναϊκή νύχτα καθόταν στο θρόνο της ως αδιασάλευτη βασίλισσα της διασκέδασης, ήταν κάτι σαν ακατέργαστο διαμάντι. Η ‘’αποθήκη’’ των εμπειριών και των αναμνήσεων της από την εποχή που ξεκίνησε να υπηρετεί ως αφανής ηρωίδα το λαϊκό τραγούδι, αλλά τα βιώματα της από τις λαϊκές γειτονιές που    γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι ένα απαραβίαστο θησαυροφυλάκιο. Η Μαίρη Ξαγοράρη παρούσα πάντοτε στο λαϊκό τραγούδι που με τόση συνέπεια υπηρετεί από την νοσταλγική εποχή,  ανοίγει σήμερα στο No Fake News αυτό το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεων μιλώντας  και για μελλοντικά σχέδια που έχει βάλει ήδη στις ράγες.

Κυρία Ξαγοράρη, Μεγαλώσατε στην Καισαριανή, μια πόλη – θύλακα πολιτισμού, ιστορίας αλλά και με ολοζώντανο λαϊκό σφυγμό. Πόσο σας μπόλιασε ο τόπος σας στη διαδρομή σας στο τραγούδι;

Γεννήθηκα στον Βύρωνα, όμως από την εφηβεία μου και μετά έζησα στην Καισαριανή. Πόλεις και οι δύο που κατοικούνταν από γνήσιους λαϊκούς ανθρώπους με ακούσματα από το ρεμπέτικο, σμυρναίικο, παλιό λαϊκό τραγούδι και είχα την τύχη να είμαι δίπλα τους.

Μεγάλη σχολή επίσης ήταν η μάνα μου, η μαμά Χρυσούλα που τραγουδώντας δημοτικά με έφερε πολύ κοντά στην δημοτική μα ς παράδοση. Ο πατέρας μου, ο Στελιος με κλασικά λαϊκά ακούσματα Καζαντζίδη, Πόλυ Πάνου, Γαβαλά κλπ μου έβαζε το λαϊκό  μικρόβιο !! Καταλαβαίνετε λοιπόν τί επιρροές και τι μπόλιασμα είχα!!!

αρχείο λήψης 2 1

Έχουμε ζήσει εποχές που η νύχτα, ήταν αλλιώς. Πέρα από την ευμάρεια, άνοιγαν οι καρδιές, επικοινωνούσαν τίμια, ντόμπρα οι άνθρωποι, υπήρχε αποσυμπίεση και λιγότερος φόβος. Κι όλα αυτά με ρυθμιστή το τραγούδι και τους ανθρώπους του. Τι άλλαξε σήμερα και έχει ‘’χαλάσει η συνταγή’’ Φταίει μόνο που άλλαξε η εποχή, ή σκάρτεψαν κι οι άνθρωποι;

DSC 0877ABLOWjpg Αντιγραφή

Οι άνθρωποι αρχικά έχουν πάψει να χαμογελούν και να αγκαλιάζονται.  Η κρίση,  τα μνημόνια,  ο κορονοϊός έχουν διαμορφώσει αυτό το κλίμα. Όταν από το πρωί που ξυπνάει ο καθένας μας παλεύει να βιοποριστεί και κυνηγάει τα απαραίτητα,  του βγαίνει στην επιφάνεια το ένστικτο της επιβίωσης και αγριεύει. Για να σας απαντήσω ξεκάθαρα στην ερώτησή σας, δεν πιστεύω ότι σκάρτεψαν οι άνθρωποι αλλά η εποχή που ζούμε επηρεάζει αρνητικά.

Μπορεί σήμερα να γραφτεί καλό, βαθύ λαικό τραγούδι;

Και βέβαια το πιστεύω.  Έχουμε εξαιρετικούς δημιουργούς.

Μελλοντικά σχέδια;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα δικό μου τραγούδι το ” Δεν θέλω ψέματα να λες ” με στίχους δικούς μου και μουσική Αντώνη Πουλιάση.  Έχω ήδη προγραμματίσει εμφανίσεις μου σε μαγαζιά, συναυλίες  ,μουσικούς χώρους! Το τραγούδι μου μπορείτε να το ακούσετε στο You Tube.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement