Το νησί που άφησε πίσω του τα χρωματιστά τιμολόγια του ρεύματος

i 901571464 chalki 750x440

Advertisement

Της Λυδίας Παπακωνσταντίνου

Μπορεί οι συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τα χρωματιστά τιμολόγια τον τελευταίο καιρό και για τους περισσότερους το άνοιγμα του φακέλου να είναι κατά γενική ομολογία μια δυσάρεστη εμπειρία, όχι όμως και για τους κατοίκους της Χάλκης.  

Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο Δήμος Χάλκης υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων με κύριο στόχο την απανθρακοποίηση του νησιού και έναν μήνα αργότερα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα το Σχέδιο για την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση του Νησιού της Χάλκης .  

GR-eco Islands 

Όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στα Δωδεκάνησα ξεκίνησαν ταυτόχρονα, με μέλη τους κατοίκους του νησιού αλλά και με τη συμμετοχή του Δήμου Χάλκης με το 50% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.    

Τον Απρίλιο του 2022 ακολούθησε η υπογραφή σύμβασης για το φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.    

Η  Χάλκη ήταν το πρώτο νησί, με τους 250 μόνιμους κατοίκους, που άνοιξε τον δρόμο στα GR-eco Islands, την εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ολοκληρωμένη πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών.   

Στην πράξη, η ενέργεια που παράγεται στο πάρκο με υποβρύχιο καλώδιο  διοχετεύεται στη Ρόδο και «επιστρέφει» στους κατοίκους με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν.    

Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία, ξεπέρασε στο σύνολο τα 200.000 ευρώ το τελευταίο έτος. Το νησί πάντως δεν θα μείνει μόνο στην ενέργεια από το   φωτοβολταϊκό πάρκο. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν παραγωγή ενέργειας – μέγιστης ισχύος 1 MW –  από τα κύματα της θάλασσας.     

Το παράδειγμα της Χάλκης έρχεται να καταρρίψει τον μύθο, αποδεικνύοντας ότι η πράσινη μετάβαση και είναι άμεσα εφικτή και έχει σημαντικά οφέλη για την τσέπη μας.  

Το έργο GR-eco Islands δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Χάρη σε αυτήν την οραματική πρωτοβουλία, οι κάτοικοι μπορούν τώρα να  επωφεληθούν από μια δωρεάν λύση φόρτισης για τα ηλεκτρικά τους οχήμα. 

Το έργο εισήγαγε επίσης το δίκτυο 5G στο νησί, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην υγεία και την εκπαίδευση. Η καινοτόμος ιδέα της Χάλκης αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για πολλά άλλα νησιά της Ελλάδας.  

  Με την ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας, της ηλεκτρικής κινητικότητας και του 5G, το έργο έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού. 

Η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας το παράδειγμα της Χάλκης, έχει πάρει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κάνει κι άλλα νησιά στην Ελλάδα, GR eco islands. 

Ο Πόρος το επόμενο GR- eco Island  

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο επόμενος  σχεδιασμός προβλέπει την μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, ακολουθώντας το πιλοτικό παράδειγμα της Αστυπάλαιας και την Χάλκη, εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες. 

Πρώτον, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού.  

Δεύτερον, στον εξηλεκτρισμό της πορθμειακής σύνδεσης μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά στην ηπειρωτική χώρα, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο πλοίο, θα μετατραπούν τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη μεταφοράς επιβατών και θα εγκατασταθούν υποδομές φόρτισης στα δύο λιμάνια.  

Τρίτον, στην τόνωση της ηλεκτροκίνησης στη δημόσια συγκοινωνία και στις ιδιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές. 

Τέταρτον, στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας με ανακύκλωση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement