Μ. Βαρβιτσιώτης: Το παρασκήνιο για τους ξαφνικούς τίτλους τέλους στην πολιτική

mitsotakis varvitsiotis

Advertisement

Η ξαφνική αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την πολιτική, και μάλιστα στις αρχές της κοινοβουλευτικής περιόδου, κι ενώ διατέλεσε υπουργός στην δεύτερη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη, πυροδότησε σενάρια. Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά αφού πρόκειται για τον γόνο μιας από τις ιστορικότερες πολιτικές οικογένειες της συντηρητικής παράταξης, τον γιο του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη, με παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας από το μακρινό 1876.

Μη έχοντας κλείσει καλά καλά τα 56 χρόνια του, ο Μ. Βαρβιτσιώτης φεύγει από τα κοινά έχοντας προλάβει να εκλεγεί 11 φορές βουλευτής και να διατελέσει υπουργός σε πολλά υπουργεία, περισσότερες της μιας φοράς σε κάποια απ’ αυτά. Και δεν είναι τυχαίο πως και οι τρεις τελευταίοι πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας (Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Κ. Μητσοτάκης), όπως σημειώνει και ο ίδιος, τον υπουργοποίησαν στη διάρκεια των θητειών τους.Πολλοί συνέδεσαν την παραίτηση του από βουλευτής και την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της πολιτικής καριέρας του με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ότι και λόγω ιστορικότητας θα καταψήφιζε το νόμο. Ωστόσο, ο ίδιος ανήκε στη γαλάζια μειοψηφία που είχε υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2015. Άλλοι πάλι έσπευσαν να αποδώσουν την παραίτηση στις σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη, οι οποίες είχαν χαλάσει από τότε που εξωθήθηκε σε παραίτηση από το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις δυο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξαιτίας του θανάτου του Αντώνη Καριώτη στο λιμάνι του Πειραιά και των σχετικών δηλώσεών του.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Μ. Βαρβιτσιώτης σκεφτόταν να αποχωρήσει από την πολιτική πριν και τις τελευταίες διπλές εκλογές. Aπό τη μια έβλεπε πληθώρα ανθυποψηφίων -με μεγαλύτερη στήριξη κεντρικά- από την άλλη σκεφτόταν μια άλλη προοπτική. Κι αυτή η προοπτική αφορούσε στη ναυτιλία, την οποία και γνωρίζει αλλά και διατηρεί σχέσεις δεκαετιών με ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή της. Ένας απ’ αυτός ο εφοπλιστής Π. Προκοπίου, από τους ισχυρότερους αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο που απέκτησε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με τον οποίον συνδέεται και με σχέσεις κουμπαριάς. Στα φιλόδοξα project που αναμένεται να τρέξει ο Όμιλος Προκοπίου ένας άνθρωπος με τις γνώσεις και την εμπειρία του Βαρβιτσιώτη, από την επαφή με τους ναυτιλιακούς ακολούθους σε όλον τον κόσμο μέχρι το ναυτιλιακό δίκαιο, είναι απαραίτητος.  

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement