Ο Κικίλιας “σήκωσε το γάντι” στην Μπακογιάννη: Σε σωστή θέση και στιγμή το βέτο του Βουκουρεστίου

Advertisement

Ο Βασίλης Κικίλιας “ανακάτεψε”, ξαφνικά, την εσωκομματική τράπουλα, ανοίγοντας μέτωπο με τη Ντόρα Μπακογιάννη και όλους όσοι διάκεινται υπέρ της ήπιας εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή το βέτο του Βουκουρεστίου.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σήκωσε το γάντι που είχε ρίξει η Ντόρα Μπακογιάννη από το Συνέδριο της Καθημερινής, εκεί όπου χαρακτήρισε “100% λάθος” το βέτο δια στόματος Κ. Καραμανλή, λέγοντάς της πως πρόκειται για το “μεγάλο όχι” των τελευταίων ετών, που ειπώθηκε στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή”.

«Δεν θα σας πω να κοιτάξουμε απέναντι στα μικρασιατικά παράλια. Θα σας πω να κοιτάξουμε μέσα μας, στην ψυχή μας και να αναρωτηθούμε πότε η εξωτερική πολιτική, οι μεγάλες αποφάσεις, τα μεγάλα “ναι” ή τα μεγάλα “όχι” κράτησαν την πατρίδα όρθια» είπε ο κ. Κικίλιας σε εκδήλωση στη Χιο για την… κλιματική αλλαγή. «Κυρίως τα μεγάλα “όχι”. Γιατί τα “όχι” έχουν κόστος και για μία χώρα μικρή σαν και τη δική μας, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα για να πληρώσει κανείς αυτό το κόστος. Και το ξέρουμε καλά κι έχουμε νωπές στις μνήμες μας και τις πολιτικές τής σύγχρονης εποχής» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σε μια εκδήλωση στη Χίο, που αφορούσε στην κλιματική αλλαγή… Ο υπουργός συνεχίζοντας έγινε πολύ συγκεκριμένος: «Το πιο σύγχρονο και πρόσφατο “όχι” ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή. Και πιθανώς να χρειαστεί και στο μέλλον να πούμε “όχι”. Και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από τώρα ποιες οι κόκκινες γραμμές μας και ποια είναι τα όριά μας, ποια είναι τα όρια των εθνικών μας συμφερόντων έτσι ώστε να μη μεταθέτουμε ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος αυτά τα όρια» με τη βολή να είνα ευθεία προς την Ντ. Μπακογιάννη .

Μόλις προ λίγων 24ωρων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στο συνέδριο της “Καθημερινής” και με αφορμή τη συζήτηση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το μακρινό 2008, εκεί όπου ο Κ. Καραμανλής άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, το χαρακτήρισε «100% λάθος». «Δεν έπρεπε να είχε λεχθεί και δεν το λέγαμε ποτέ στο υπ. Εξωτερικών. Απειλούσαμε με βέτο. Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνο το εξάμηνο. Εγώ διαπραγματευόμουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας. Ο Γκρουέφσκι όμως “κοιτούσε τα παπούτσια του”» ήταν οι σχετικές αποστροφές της κας. Μπακογιάννή.

Η απόφαση του Β. Κικίλια να βγει μπροστά, υπερασπιζόμενος την “τιμή” της καραμανλικής πτέρυγας μέσα στο κόμμα, έχει πολλές αναγνώσεις, όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες τα εσωκομματικής της ΝΔ. Από τη μια δίνει συνέχεια στις διαφοροποιήσεις του, παρότι μέλος της κυβέρνησης, και στις εσωκομματικές κόντρες του. Από την άλλη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πρώτη ένδειξη διάθεσης να δηλώσει “παρών” στις εξελίξεις μετά την εποχή Μητσοτάκη, εκφράζοντας μάλιστα μια συγκεκριμένη και παραδοσιακή ομάδα μέσα στο κόμμα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement