Τσίπρας: Θα συνεχίσουν την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

tsipras alexis

Advertisement

«Κάθε ψήφος στα μικρότερα κόμματα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει και εξυπηρετεί την ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά».
Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της εργασίας ανάλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, ζητώντας την ψήφο των εργαζομένων για να σταματήσει η «γαλάζια» επέλαση κατά των δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ν.Δ. στα εργασιακά δικαιώματα την προηγούμενη τετραετία θα συνεχιστεί.

«Στις 25 Ιουνίου πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε τη ζωή. Στις 25 Ιούνη πρέπει να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη ζωή» είπε χαρακτηριστικά για να δεσμευθεί ότι «ανεξάρτητα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει τα εργατικά δικαιώματα μπροστά: για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ευημερία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το σχέδιο του κόμματος με τρεις λέξεις: Αξιοπρέπεια, ασφάλεια, ζωή. Δήλωσε με τον πιο εμφατικό τη «σταθερή μας προσήλωση στα προβλήματα, τις αγωνίες, τις αναζητήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας» για να συμπληρώσει «οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο με τον μόχθο τους, είναι η κοινωνική και πολιτική ραχοκοκαλιά του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είμαι εδώ λοιπόν για να ανανεώσουμε την προγραμματική μας και καταστατική μας δέσμευση στα συμφέροντα των εργαζόμενων τάξεων της χώρας, αλλά και για να ακούσω. Να ακούσω από εσάς ποια είναι αυτά που κάνουμε καλά, αλλά κυρίως τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα», ενώ όσο για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ανέφερε: «Έχετε δει, ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που η κάλπη της 25ης Ιούνη θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάνουμε αυτό που πάντα κάναμε ως κόμμα, αλλάζουμε εν κινήσει. Θέλω, λοιπόν να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις, γιατί είναι ένα κόμμα κοινωνικό και ανοιχτό στα μηνύματα της κοινωνίας». 

Ιδεολογική και πολιτική επίθεση

Αφού τόνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια το εργατικό κίνημα και ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είναι στο στόχαστρο ιδεολογικής και πολιτικής επίθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα πεπραγμένα της Ν.Δ. τα τελευταία τέσσερα χρόνια επισημαίνοντας «ο συνδικαλισμός, η οργάνωση των εργαζομένων, η απεργία και η διεκδίκηση αντιμετωπίστηκαν, ιδίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ως αντίπαλοι της προόδου και της ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε: μία αγορά εργασίας στην οποία επικρατεί η εργοδοτική ασυδοσία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανασφάλεια και η εξατομίκευση».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «η επίθεση αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τις εκλογές της 25ης του Ιούνη, ιδίως εάν καταγράφει ο ίδιος συσχετισμός δύναμης με αυτόν της 21ης Μάη. Για αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε και να κάνουμε το παν για να τον ανατρέψουμε. Να αγωνιστούμε μέχρι τη τελευταία ψήφο, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό».

«Μεγάλο “ευχαριστώ” στους συνδικαλιστές»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το ρόλο των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών: «Κανείς και καμία δεν μπορεί να ξεχάσει τη μορφή του κ. Καραμανλή που μέσα στη Βουλή με το γνώριμο αλαζονικό ύφος της νέας Δεξιάς, απαξίωνε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους για την κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Μέσα σε εκείνη την εθνική καταστροφή, ήταν η φωνή των εργαζομένων και των σωματείων τους που από την πρώτη στιγμή έσπασαν την κυβερνητική απόπειρα της συγκάλυψης και του αποπροσανατολισμού. Η ελληνική κοινωνία οφείλει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους συνδικαλιστές που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με τους μηχανισμούς του ψεύδους και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να μην ξεχαστεί τίποτα, για ασφαλείς και δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού μας».

Είμαστε σε θέσεις μάχης εδώ και μια δεκαετία

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε για ακόμη μια φορά «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι πυροτέχνημα, βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία σε θέσεις μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνίας, όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε ως κόμμα-συμπλήρωμα της δεξιάς διακυβέρνησης. Βρίσκεται ως κόμμα εξουσίας που διεκδικεί τη διακυβέρνηση προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε για ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν γίναμε κόμμα εξουσίας από τη συγκυρία, αλλά επειδή εκφράσαμε κοινωνικές ανάγκες».

«Και σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε για να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος που να μπορεί να κοιτάει στα μάτια της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί αυτό θέλει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, την επόμενη ημέρα χωρίς αντίπαλο για να λεηλατήσει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα», ανέφερε στη συνέχεια και υπογράμμισε: «Να επιβάλει μια πολιτική που δε λογαριάζει τον άνθρωπο αλλά μονάχα τα κέρδη».

«Θέλουν ιδιωτικοποίηση της υγείας»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα θέματα υγείας λέγοντας: «Βλέπουμε αυτές τις μέρες -με τραγικό πάλι τρόπο- τις συνέπειες από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας» και πρόσθεσε: «Η διάλυση της δημόσιας υγείας πλήττει τον κόσμο της δουλειάς, τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τους πολίτες που πληρώνουν για χρόνια φόρους και την κρίσιμη στιγμή είναι μόνοι τους». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κρυφή ατζέντα που αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού και που προβλέπει εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα μια ημι-δημόσια υγεία που θα ευνοεί όσους έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και περιφρονεί ακόμη και το δικαίωμα στη ζωή.

«Η ΝΔ ακολουθεί τακτική Τραμπ»

Αναφέρθηκε και στα θέματα της ακρίβειας και της φορολογίας και τα συνέδεσε με την κυβερνητική προπαγάνδα την οποία παρομοίασε με τις μεθόδους Τραμπ, τις μεθόδους των ρεπουμπλικανών στην Αμερική. Είπε χαρακτηριστικά: «Κάνουν το μαύρο άσπρο, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ψέμα σαν μεγαλύτερη αλήθεια, με την βοήθεια των ΜΜΕ που τους στηρίζουν. Συνεχίζουν την αδιανόητη προπαγάνδα ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους. Λένε ότι δεν έχουν επιβάλει φόρους όταν έχουν εισπράξει 6 δισ. ευρώ περισσότερους έμμεσους φόρους. Η αναλογία έμμεσων άμεσων φόρων είναι 60-40, κάτι που συμβαίνει μόνο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η αναλογία αυτή είναι για να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες επιδοτήσεις που καταλήγουν στις τσέπες των καρτέλ, της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας των διυλιστηρίων».

«Ντροπή για τη χώρα τα εργατικά δυστυχήματα»

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυβερνητική του τετραετία και υπογράμμισε ότι ακόμη και στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες η κυβέρνησή του έκανε αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα «με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κατάργηση του υποκατώτατου, με την ανασυγκρότηση και ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ, με την καινοτόμα νομοθεσία για τους μέχρι χτες αόρατους εργαζόμενους με την καθημερινή υπεράσπιση της 8ωρης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων». Αντιστικτικά πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασφαλώς τυχαίο, ότι από εκεί ξεκίνησε η συστηματική προσπάθεια της ΝΔ να ξηλώσει το κοινωνικό κράτος με τον αντεργατικό νόμο του κ. Χατζηδάκη. Έναν νόμο που πέρα από τις όποιες επιμέρους ρυθμίσεις, είχε στο επίκεντρό του μία στρατηγική επιλογή: Να μετατρέψει την εργασία από δικαίωμα σε προνόμιο, να καταστήσει τη σχέση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζόμενου σε ατομική υπόθεση, να ανατινάξει το θεμέλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- την 8ωρη εργασία». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή ότι κάθε μέρα που περνάει, καταγράφονται εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Πενήντα επτά θάνατοι το 2023 με πιο πρόσφατο το θάνατο ενός εργάτη στη ζώνη στο Πέραμα. Εκεί οδηγεί η απαξίωση των συνδικάτων, η ενθάρρυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. ‘Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές’ είπε η γενναία σύζυγός του σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα: ‘Έλεος. Φτάνει!».

Advertisement

Δείτε επίσης

1 theodorou

Μαρινίκη Θεοδώρου: «Θα διεκδικήσουμε να επιστρέψει η Ευρώπη στις καταστατικές της διακηρύξεις και να επαναφέρουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ελπίδα και επιτεύγματα»

Συνέντευξη στον Βασίλη Σπυρόπουλο   Είναι νέα, δυναμική και δραστήρια.…

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement