Τοξικοί άνθρωποι

toxikoi anthropoi

Advertisement

Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Τους βρίσκουμε στην εργασία μας, στο κοινωνικό περιβάλλον μας, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, στις πλατείες, στις παιδικές χαρές. Μπορεί να είναι προϊστάμενοι,  συνάδελφοι, πελάτες, φίλοι ή απλά γνωστοί μας και είναι παντός εποχής. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως και να μπορούσαμε να τους αποφύγουμε. Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε εάν οι τοξικοί είναι στενοί συγγενείς μας ή ακόμα χειρότερα πρόκειται για τον ίδιο τον σύντροφό μας;

Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ποιοι τύποι ανθρώπων θεωρούνται τοξικοί.

Τοξικοί είναι οι επικριτικοί που δεν έχουν ένα καλό λόγο να πουν και πάντα βρίσκουν κάτι να σχολιάσουν αρνητικά. Οι ελεγκτικοί που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο και σκοπός της ζωής τους είναι να σου πουν τι κάνεις λάθος. Εκείνοι που μας χειραγωγούν (μυστικά ή φανερά). Οι κουτσομπόληδες, οι γκρινιάρηδες, οι καχύποπτοι, οι συνωμοσιολόγοι και οι εγωκεντρικοί. Οι ναρκισσιστές και τα “θύματα” που θεωρούν ότι όλοι τους εκμεταλλεύονται ή ότι η ζωή (ή χειρότερα εσύ προσωπικά) τους “χρωστάς”. Θα πεις παραδείγματος χάριν στη μητέρα σου, ότι το παιδί σου κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και εκείνη θα σου ανοίξει συζήτηση για τις αμέτρητες θυσίες που έκανε η ίδια για να πετύχει ο εγγονός της. Θα πεις στον φίλο σου ότι επιτέλους απέκτησες το αυτοκίνητο που πάντα ήθελε και εκείνος θα σου απαντήσει ότι καίει τόση βενζίνη που σύντομα δεν θα μπορείς να το κυκλοφορήσεις.

Οι τοξικοί επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας περισσότερο από όσο μπορούμε να καταλάβουμε. Μας απομυζούν από την ενέργειά μας, καταστρέφουν τη διάθεσή μας, φροντίζουν να μας κάνουν να νιώθουμε διαρκώς άσχημα. Ανεξάρτητα του πόσο καλή είναι η πρόθεσή μας απέναντί τους, θα βρουν έναν τρόπο να μας υποβιβάσουν και να το παρουσιάσουν ως την αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

 Λειτουργούν σαν “μαύρη τρύπα”. Δίπλα σε έναν τοξικό δεν μπορείς να κερδίσεις ποτέ. Όσο κι αν προσπαθήσεις, όσο και να προσφέρεις, όσο κι αν εξηγήσεις τίποτα δεν είναι αρκετό. Θα σχολιάσει μια αρνητική πλευρά που δεν θα σου περνούσε ποτέ από το μυαλό. Θα παραπονεθεί για κάτι που δεν θα σκεπτόσουν. Θα τραβήξει την προσοχή πάνω του ακόμα και σε θέματα που μοιάζει εξωφρενικό να το κάνει. Θα πάρει όσα περισσότερα μπορεί για να “θρέψει” την άσβεστη τοξική του ενέργεια και θα σε παρατήσει προβληματισμένο και στεναχωρημένο. Οι τοξικοί, ρουφάνε την ενέργειά μας, την αυτοπεποίθησή μας. Μας κάνουν να νιώθουμε ένοχοι και ανάξιοι, μη κυρίαρχοι της ζωής μας. Επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Το άγχος που μας προκαλούν κάνει τον εγκέφαλό μας να τροφοδοτεί το σώμα μας με ορμόνες όπως η χοληστερόλη (η ορμόνη του άγχους). Εάν αυτό γίνεται συχνά, προκύπτει μια σειρά ασθενειών (η λέξη “ασθένεια” προέρχεται από το στερητικό άλφα και τη λέξη σθένος). Με δυο λόγια ο τοξικός μας αρρωσταίνει.

Πως τους αντιμετωπίζουμε

Εάν βρίσκεστε σε επαφή με κάποιον τοξικό άνθρωπο στο εργασιακό περιβάλλον, αντιληφθείτε καταρχήν ότι τα σχόλιά τους δεν αφορούν στην ικανότητά σας ως επαγγελματίες. Ότι κι αν κάνετε πάντα κάτι θα βρουν. Όποιος αντιμετωπίζει έναν τοξικό άνθρωπο το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα χάσει καθώς η επιμονή του τοξικού στον αρνητισμό είναι ατέλειωτη. Ας δούμε όμως κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν.

Μη πέφτετε στο επίπεδό τους. Μην παίζετε το “παιχνίδι” τους.

Οι τοξικοί μας χρειάζονται για να παίξουν το “παιχνίδι” τους. Εάν δεν ανταποκριθούμε τους μπλοκάρουμε και τους αναγκάζουμε να πάνε στο επόμενο θύμα τους που είναι περισσότερο δεκτικό στην τοξικότητά τους. Σταμάτησέ τους επαναφέροντας τη συζήτηση στο θέμα που έχει τεθεί και όχι σε περιττούς συναισθηματισμούς, σχολιασμούς ή επίκριση.

Αποφασίστε λοιπόν οτι δεν είναι προσωπικό θέμακαι θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε έναν τοξικό ούτε να τον αλλάξετε.

– Δεν χρειάζεστε εξωτερική επιβεβαίωση για να καταλάβετε την αξία σας. Πρέπει να απεξαρτηθείτε από αυτό.

Από τη στιγμή που γνωρίζετε ότι έχετε κάνει εξαιρετικά τη δουλειά σας μην ασχολείστε με τη γνώμη του τοξικού.

– Θέστε τα όριά σας

Μάθετε να λέτε“όχι” σε οτι ξεφεύγει από τα όριακαι σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας. Αυτό που κάνειο τοξικός είναι κακοποιητική συμπεριφορά.

Πάρτε απόφαση να λέτε όχι όπου χρειάζεται και εξασκηθείτε σε αυτή τη δεξιότητα σταδιακά ώστε να προστατευθείτε.

– Όσο περισσότερο αυξάνεται το επίπεδο της αυτοεκτίμησής σας τόσο πιο ανελαστικοί θα είστε στη γνώμη του άλλου. Υπομονή.

– Ο καλύτερος τρόπος για να τους αντιμετωπίσετε είναι να μη τους δώσετε χώρο και χρόνο να μιλήσουν για την προσωπική τους άποψη. Με δυο λόγια, αποφύγετέ τους.

Μη ρωτάτε τη γνώμη τους. Μη μοιράζεστε θέματα που σας απασχολούν μαζί τους. Μην κάνετε “ανοιχτές” ερωτήσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την τοξικότητά τους. Απαντήστε κοφτά και μονολεκτικά όσο περισσότερο γίνεται. Δείξτε απασχολημένοι.

Θα διαπιστώσετε ότι εάν δεν ασχοληθείτε μαζί τους, θα θρέψουν την τοξικότητά τους σε κάποιο άλλο θύμα, περισσότερο ευάλωτο από εσάς.

Οι τοξικοί δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν αντιλαμβάνονται την τοξικότητά τους. Συνεχίστε να τους αγαπάτε, ειδικά εάν είναι μέλη της οικογένειάς σας, όμως μην τους κάνετε παρέα.

 

Μάρεα Λαουτάρη

Life & Business Coach

Trained by Tony Robbins, RMT USA

www.marealaoutari.com

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement