ΣΥΡΙΖΑ: Σε διάταξη μάχης οι «11» – Μάχη εντυπώσεων για νυν και πρώην συντρόφους στη Βουλή

kasselakis axtsiogloy xaritsis arthro

Advertisement

Με πυρετώδεις ρυθμούς εξελίχθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εσωκομματικές διεργασίες και ζυμώσεις, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα στελέχη που αποχώρησαν από αυτόν, ρίχνονται στην μάχη των εντυπώσεων, ήδη από σήμερα, Δευτέρα, με επίκεντρο της δραστηριότητάς τους τη Βουλή.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης στις Σπέτσες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει σήμερα στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής, συγκαλώντας συσκέψεις στο γραφείο του στη Βουλή με βουλευτές, αλλά και στελέχη των κοινοβουλευτικών Τομέων και των Τμημάτων του κόμματος, με αντικείμενο ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης. Στην ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνονται:

  • Τα «κόκκινα» δάνεια
  • Η προετοιμασία για τον προϋπολογισμό, αλλά και
  • Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

«Προχωράμε μπροστά» λέει η Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης δεν αποκλείεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με ορίζοντα δεκαετίας. Συγκεκριμένα, στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επενδυτές σε τι περιβάλλον επιχειρούν και όχι να αλλάζει η νομοθεσία στη φορολογία κάθε λίγο ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αφήσει πίσω τη διπλή διάσπαση του κόμματος και τα μαζικά κύματα αποχωρήσεων στελεχών που την ακολούθησαν, επιχειρώντας ένα νέο ξεκίνημα, αρχής γενομένης από σήμερα. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, καθώς συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν με φόντο την εσωστρέφεια των προηγούμενων ημερών πως «προχωράμε μπροστά με παραγωγή έργου, κατάθεση προτάσεων και σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη».

Πρώτο εναλλακτικό σχέδιο από τους αποχωρήσαντες

Από πλευράς της ομάδας «6 συν 6» και «Ομπρέλας», το Σαββατοκύριακο που πέρασε χαρακτηρίστηκε από «εντατικές διαβουλεύσεις» για την συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, από την Τετάρτη και εξής. Πηγές προσκείμενες στους βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετέδιδαν πως η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Στόχος της θα είναι -κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης- να ασκηθεί σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, και συγκεκριμένα την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας τους:

Την ακρίβεια
Τα εργασιακά
Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου,

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ένας ακόμη στόχος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον προϋπολογισμό θα είναι -πέρα από την σκληρή κριτική- η εμφάνιση και ενός πρώτου εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αυτό το σχέδιο προφανώς θα στηρίζεται σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη, κατέληγαν.

Το προσκλητήριο

Την ίδια ώρα, η «προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη» την οποία θα απηχεί το εναλλακτικό αυτό σχέδιο αντανακλά το προσκλητήριο, το οποίο αναμένεται να απευθύνουν τις επόμενες ημέρες όσες και όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε «ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από την ριζοσπαστικη αριστερά μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία». Κυρίως όμως τα νεαρά στελέχη απευθύνονται σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, καθώς οργανώνουν παράλληλα με την κοινοβουλευτική τους παρουσία και την πολιτική τους στέγη.

ΚΟ μεν, κόμμα δε

Εργαζόμενοι παράλληλα για την ομάδα κρούσης στη Βουλή, αλλά και την μορφή του νέου φορέα που θα τους στεγάσει, οι «40αρηδες» της διάσπασης φέρονται να επιθυμούν το επόμενο διάστημα να εμφανίσουν ταυτόχρονα με το «εναλλακτικό σχέδιό» του και μια συντεταγμένη παρουσία αναφορικά με τον πολιτικό φορέα που θα τους φιλοξενήσει, με τις προετοιμασίες να τρέχουν σε διαφορετικά επίπεδα, ερμηνεύοντας τις όποιες καθυστερήσεις.

Στις αποφάσεις που φέρονται να έχουν ληφθεί, φαντάζει αυτή του επικεφαλής, με επικρατέστερο τον ανεξάρτητο βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, γεγονός που επιβεβαίωσε εμμέσως χθες και η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα. Όπως είπε η κυρία Πέρκα, «κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αρχηγός». Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα είναι διαφορά του νέου φορέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πέτη Πέρκα είπε «πάμε να κάνουμε ένα φορέα που θα ανακτήσει μία αξιοπιστία. Θα έχει ψηλά το θέμα της κλιματικής κρίσης και ποιες θεσμικές αλλαγές θέλει η χώρα».

Μιλώντας, πάντως, χθες στον ΑΝΤ1, ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φθορά και απαξίωση και το ΠΑΣΟΚ σε στασιμότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε με ακάλυπτη επιταγή: είπε ότι αν βγει θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και σήμερα χάνει από τον Ανδρουλάκη. Εμείς δεν θα κάνουμε εμφύλιο ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον Κασσελάκη», διαβλέποντας το πεδίο δράσης τους το επόμενο διάστημα.

Κοινό ψηφοδέλτιο

Ως προς το ενδεχόμενο δυνητικών συνεργασιών, απάντησε για τον ανεξάρτητο πλέον Ευρωβουλευτή, Πέτρο Κόκκαλη πως «με τον κ. Κόκκαλη, θα έπρεπε να μπορούμε να σχηματίσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Μπορεί σε ένα τέτοιο σχήμα να μπορούσε να υπάρχει συζήτηση αν θα μπορούσαν οι ευρωβουλευτές να ενταχθούν στην ομάδα της Κεντροαριστεράς ή στην ομάδα των Πρασίνων», περιγράφοντας βαθμούς ελευθερίας στον νέο συνασπισμό ρευμάτων και τάσεων που δρομολογείται.

Έκανε την Αριστερά, κυβέρνηση ο Τσίπρας

Όσο για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά πως «η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Αριστερά κυβέρνηση σε αυτήν την χώρα. Μετά το τραγικό για όλους μας εκλογικό αποτέλεσμα έκανε ένα βήμα πίσω. Είναι φυσιολογική και πολιτικά και ανθρώπινα κίνηση, που όλοι σεβόμαστε».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement