«Βασική οργανωτής ή συνδιοργανωτής» του Qatargate η Εύα Καϊλή

panzeri kaili money.png

Advertisement

Την ύπαρξη σημαντικών χρηματικών ποσών που «πληρώθηκαν κρυφά σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ» αναφέρει το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, της 9ης Δεκεμβρίου, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Politico και εμφανίζει την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ως «βασική οργανωτή ή συνδιοργανωτή του κυκλώματος δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος».

Στο ένταλμα περιγράφεται, επίσης, ένα κύκλωμα με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο ενεργούσε από το 2021, για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Κατάρ «έτρεχε» τις υποθέσεις του μέσω του Αντόνιο Παντσέρι. «Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ φαίνεται ότι έλεγχε τις δραστηριότητες του Παντσέρι» διευκρινίζεται στο ένταλμα σύλληψης της Καϊλή.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «η έρευνα έδειξε ότι οι εντολές δίνονταν από τον κ. Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης, Φραντσέσκο Τζιόρτζι».

Οι συντάκτες του εντάλματος σύλληψης της Εύας Καϊλή αναφέρουν ότι ο Παντσέρι πήγαινε στον Τζιόρτζι όποτε ήθελε να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά της καθαιρεθείσας ευρωβουλευτού.

Μάλιστα, ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να έχει ενοχληθεί από τις συνομιλίες που είχε η Καϊλή με μια «μυστηριώδη φιγούρα», μια «Ολλανδέζα» όπως τονίζεται. «Ο Παντσέρι επέκρινε το γεγονός ότι η Καϊλή είχε μιλήσει στην Ολλανδέζα», γράφει το ένταλμα όπου σημειώνεται ότι ο «εγκέφαλος» του Qatargate ένιωθε ότι η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε υπερβεί τα εσκαμμένα. «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», φέρεται να είχε πει τότε ο Παντσέρι στον Τζιόρτζι.

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο σύντροφος της Καϊλή την βοηθούσε ανεπίσημα να αποπληρώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοραστεί στο όνομά της, κάτι που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι γνώριζε το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τζιόρτζι και Καϊλή αρνούνται οποιαδήποτε παράβαση, όπως επίσης και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος, ενώ  ούτε ο δικηγόρος του Τζόρτζι δέχθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Η Εύα Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Ευρωκοινοβουλίου. Στο σπίτι της άλλωστε βρέθηκαν χρήματα σε βαλίτσα, ενώ με μετρητά είχε εντοπιστεί και ο πατέρας της στην επιχείρηση της 9ης Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το Politico.

πηγή:efsyn.gr

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement