Ανοδική τάση των βάσεων δείχνουν οι βαθμολογίες

vaseis panellinies

Advertisement

Τα στατιστικά των βαθμολογικών επιδόσεων των 88.570 υποψηφίων για τα ΑΕΙ επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι φέτος οι βάσεις θα κινηθούν προς τα πάνω στις περιζήτητες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, ιδίως στις Νομικές, τις Πολυτεχνικές και τις Ιατρικές.
Tέλος της πρώτης μεγάλης αγωνίας των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 88.570 υποψήφιοι (73.220 από τα ΓΕΛ και 15.350 από τα ΕΠΑ.Λ.), αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με πέρσι.

Η ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογικών επιδόσεων επιτρέπει να εξαχθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

1ο Πεδίο
Ανοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Τμήματα

Στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών οι υποψήφιοι φέτος είναι λίγο περισσότεροι από πέρσι (+600 περίπου), γεγονός που πιέζει ελάχιστα προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής. Στα Αρχαία οι φετινοί υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρσι, αλλά περισσότεροι είναι και οι υποψήφιοι που έγραψαν άριστα, πάντα σε σύγκριση με τους περσινούς.

Αντίθετα, στα Λατινικά οι φετινοί υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι λιγότεροι από τους περσινούς, αλλά οι αριστούχοι φέτος είναι περισσότεροι. Στην Ιστορία οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα και στις βαθμολογίες κάτω από το 10 (50,76%) αλλά και στη βαθμολογική κατηγορία 18-20. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία φέτος οι αριστούχοι είναι διπλάσιοι από πέρσι αλλά και όσοι βρέθηκαν κάτω από τη βάση φέτος είναι λιγότεροι.

Με βάση την πρώτη επεξεργασία των παραπάνω βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων σε σχέση πάντοτε με πέρσι αναμένουμε μικρή άνοδο στα χαμηλόβαθμα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, 50-150 μορίων, και ισχυρότερη άνοδο στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα (150-350 μόρια).

2ο Πεδίο
Μικρές αυξομειώσεις στα χαμηλόβαθμα – Ανοδος στα υψηλόβαθμα

Στο Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών έχουμε περίπου 1.000 λιγότερους υποψηφίους από πέρσι, παράγοντας που σπρώχνει τις βάσεις εισαγωγής προς τα κάτω.

Ωστόσο οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων είναι σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες των περσινών, γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις προς τα πάνω.

Τα Μαθηματικά έκαναν την έκπληξη φέτος καθώς οι υποψήφιοι, στο ιδιαίτερα δύσκολο και καθοριστικό αυτό μάθημα για την εισαγωγή στις πολυτεχνικές σχολές, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με το 2022.

Παράλληλα, λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση είχαμε φέτος και στη Φυσική και στη Γλώσσα και μόνο στη Χημεία τα γραπτά κάτω από τη βάση ήταν περισσότερα από τα περσινά. Ωστόσο στη βαθμολογική κατηγορία 18-20 που διαμορφώνει την κίνηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, τα πράγματα είναι σαφώς και ξεκάθαρα καλύτερα από πέρσι (υψηλότερες επιδόσεις), γεγονός που θα κάνει πιο απαιτητικές τις βάσεις εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα. Σε πρώτη εικόνα αναμένουμε την άνοδο των βάσεων των υψηλόβαθμων Τμημάτων του Πεδίου από 100 έως και 300 μόρια, ενώ μικρότερη θα είναι η άνοδος των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα.

3ο Πεδίο
Πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα – «Τσιμπάνε» ελαφρά προς τα πάνω τα υψηλόβαθμα!

Στο Πεδίο των Επιστημών Υγείας θα έχουμε μια παράδοξη κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Από τη μια θα έχουμε πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα Τμήματα καθώς οι φετινοί υποψήφιοι στα περισσότερα μαθήματα και στη βαθμολογική κλίμακα 0-10 παρουσιάζονται με μεγαλύτερα ποσοστά από τους περσινούς – και στη Βιολογία και στη Χημεία και στη Φυσική.

Αντίθετα, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε καλύτερα ποσοστά στη Γλώσσα και στη Βιολογία και χειρότερα στη Χημεία και τη Φυσική σε σχέση πάντα με πέρσι. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι στις χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουμε μια υποχώρηση 200-350 μορίων, ενώ οι υψηλόβαθμες θα κινηθούν ανοδικά από 50 έως 150 μόρια.

4ο Πεδίο
Με μικρές αυξομειώσεις τα χαμηλόβαθμα τμήματα – Ανοδος στα υψηλόβαθμα

Στο Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής οι υποψήφιοι είναι περίπου 1.500 περισσότεροι από πέρσι, παράγοντας που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά. Ωστόσο, και εδώ οι επιδόσεις στα μαθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κίνηση των βάσεων. Στο μάθημα της Οικονομίας οι φετινές επιδόσεις είναι χειρότερες από πέρυσι. Περισσότεροι βρέθηκαν φέτος κάτω από τη βάση και λιγότεροι στη βαθμολογική κλίμακα του άριστα (18-20).

Οι επιδόσεις στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά στην κλίμακα 18-20 είναι καλύτερες από πέρυσι (αν και φέτος όπως και πέρυσι σχεδόν δύο στα τρία γραπτά είναι κάτω από τη βάση του 10). Καλύτερες είναι και οι επιδόσεις φέτος στη Νεοελληνική Γλώσσα. Τα πρώτα συμπεράσματα για την τάση στις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα έχουμε μικρές αυξομειώσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα, αλλά άνοδο 50 έως και 300 μορίων στα υψηλόβαθμα.

Advertisement

Δείτε επίσης

1 theodorou

Μαρινίκη Θεοδώρου: «Θα διεκδικήσουμε να επιστρέψει η Ευρώπη στις καταστατικές της διακηρύξεις και να επαναφέρουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ελπίδα και επιτεύγματα»

Συνέντευξη στον Βασίλη Σπυρόπουλο   Είναι νέα, δυναμική και δραστήρια.…

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement