Εκατοντάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από 150 κληρικούς στο Μέριλαντ

meriland

Advertisement

Τρομακτική έκθεση της εισαγγελίας του Μέριλαντ διαπιστώνει ότι 156 ιερωμένοι και μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου κακοποίησαν σεξουαλικά τουλάχιστον 600 παιδιών από τη δεκαετία 1940 ως το 2002 στην πολιτεία, ενώ ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι «αναμφίβολα πολύ πιο υψηλός»,

Στο έγγραφο κατονομάζονται οι δράστες που «επιδόθηκαν σε φρικιαστικές και επανειλημμένες κακοποιήσεις των πιο ευάλωτων παιδιών της κοινότητάς τους, αφού η ηγεσία της αρχιεπισκοπής έκανε τα στραβά μάτια».

Μάλιστα, η εισαγγελία καταγγέλλει την εκκλησία για συνέργεια και συγκάλυψη, καθώς «αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις κατηγορίες για σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών».

Η έρευνα για την αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, άρχισε να διενεργείται το 2018, όπως και σε άλλες πολιτείες, στον απόηχο πολύκροτης έρευνας στην Πενσιλβάνια, αλλά συγκριτικά μικρό ποσοστό των υποθέσεων αφορά βιασμούς.

«Όταν πλέον γινόταν αδύνατο να το αρνείται, η εκκλησία περιοριζόταν να μεταθέτει τα πρόσωπα που κατηγορούνταν, σε θέσεις στις οποίες ενίοτε εργάζονταν εκ νέου κοντά σε παιδιά», υπογραμμίζει η εισαγγελία. Το κείμενο επισημαίνει (σελ. 9 κ.ε.) ότι έγγραφα της εκκλησίας αποκαλύπτουν πως η αρχιεπισκοπή «ανησυχούσε περισσότερο για την αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου ή αρνητικής δημοσιότητας παρά για την προστασία των παιδιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της εισαγγελίας, παρότι επίσημη με χιλιάδες έγγραφα – ντοκουμέντα και καταθέσεις θυμάτων και μαρτύρων, δεν συνεπάγεται άσκηση διώξεων όσων από τους δράστες βρίσκονται στη ζωή -οι περισσότεροι έχουν πεθάνει-.

Ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του στα θύματα, αναγνωρίζοντας ότι «διαπράχθηκαν σατανικές πράξεις». Υποσχέθηκε πως αυτή η «καταδικαστέα περίοδος» στην ιστορία της αρχιεπισκοπής του «δεν θα συγκαλυφθεί, ούτε θα ξεχαστεί», διαβεβαιώνοντας πως εφαρμόστηκαν «ριζοσπαστικές αλλαγές» από τα τέλη των χρόνων του 1990 για να «τερματιστεί αυτή η μάστιγα».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement