«Νεκροταφείο» ψυχών η Γάζα – Διπλωματικές… πιέσεις για εκεχειρία

«Νεκροταφείο» ψυχών η Γάζα- Διπλωματικές... πιέσεις για εκεχειρία

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Αυτό που συμβαίνει στην Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα της νέας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2023, ίσως δεν θα μπορούσε να περιγραφεί διαφορετικά πάρα ως μία γενοκτονία σε εξέλιξη. Μια τέτοια διαπίστωση δεν είναι καθόλου έωλη. Τα στοιχεία από τις διεθνείς οργανώσεις είναι απογοητευτικά: Περισσότερα από 12.300 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στα παλαιστινιακά εδάφη, από το Οκτώβριο που μας πέρασε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Οι τεράστιες απώλειες ξεπερνούν τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, την τετραετία 2019- 2022!

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) εκτιμά ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι «αυτή τη στιγμή ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους». Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Παλαιστίνιων Επιστροφών, που είναι σε γνώση των Ηνωμένων Εθνών, πολλά από αυτά τα παιδιά υποβάλλονται σε ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια. Το μαρτύριο των αμάχων στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνει εδώ. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, τα 2/3 παιδιά και γυναίκες, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και πλέον η διεθνής κοινότητα κρούει τον κώδων του κινδύνου, καθώς ο λιμός παραμονεύει.

ΓΑΖΑ ΠΑΙΔΙΑ 1

Ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σταματήσει να «σφυροκοπά» τα παλαιστινιακά εδάφη από την πρώτη στιγμή της έναρξης της σύγκρουσης με την Χαμάς. Το μεγαλύτερο τμήμα των Παλαιστινίων έχει εγκατασταθεί στη νότια Γάζα, συγκεκριμένα στην Ράφα, εκεί όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει πάση θυσία να επιτεθεί. Η περιοχή της Γάζας είναι σχεδόν ολοκληρωτικά ισοπεδωμένη από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών. Σχολεία, νοσοκομεία, υποδομές απαραίτητες για την διατήρηση της ανθρώπινης ζωής δεν υπάρχουν πια και για να γίνουν όλα όπως ήταν πριν θα χρειαστούν ίσως και δύο δεκαετίες αλλά και πακτωλός χρημάτων. Οι Ισραηλινοί επιτίθενται και στο νότιο Λίβανο, εκεί όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ.

Διπλωματικός «πυρετός» με άγνωστη κατάληξη

Το Ισραήλ απορρίπτει κάθε σκέψη , από όπου κι αν προέρχεται, για έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών από την Παλαιστινιακή Αρχή ή άλλη οργάνωση. Στο σχέδιό του για την επόμενη ημέρα, παραμένει ακλόνητο στην θέση του ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ διακυρήττει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο, εάν δεν καταφέρει να εξολοθρεύσει πλήρως την Χαμάς. Από την πλευρά της, η Χαμάς φαίνεται να μην κάνει πίσω σε τίποτα από όσα διεκδικεί, δηλαδή την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στην πολύπαθη περιοχή και μόνιμης αποχώρησης των Ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη.

ΓΑΖΑ ΠΑΙΔΙΑ 2

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, έρχεται η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, μήπως μπορέσει και φέρει εις πέρας μια κατάπαυση του πυρός, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, σχολιάζοντας αρνητικά τις όλο και πιο επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ. Ο έταιρος διεκδικητής της προεδρίας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει διατεθειμένος να στηρίξει αναφανδόν το Ισραήλ. Η αμερικανική στάση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των διπλωματικών συνομιλιών για την επίτευξη της- πολυπόθητης- εκεχειρίας, ωστόσο η κατάληξή τους είναι ακόμη άγνωστο τι θα αλλάξει στην ανθρωπιστική κρίση που ζουν χιλιάδες άνθρωποι στην Λωρίδα της Γάζας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement