Νότια Κορέα: “Φουντώνουν” οι ελλείψεις γιατρών και το δημογραφικό

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ- ΓΙΑΤΡΟΙ- ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έδωσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς προθεσμία μέχρι σήμερα για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με διώξεις και απώλεια της ιατρικής ιδιότητας, εξαιτίας των πολυήμερων διαμαρτυριών τους, που έχουν προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Τα δύο τρίτα των μόνιμων και ασκούμενων γιατρών απέχουν από την εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, επιχειρώντας, όπως ισχυρίζεται, να «βάλει φρένο» στην μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού, την ώρα που ο πληθυσμός της ασιατικής χώρας γερνά με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στον κόσμο.

Αναλογούν 2,5 γιατροί σε 1.000 άτομα

Η Νότια Κορέα παρουσιάζει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού ανά ασθενή μεταξύ της ομάδας των χωρών του ΟΟΣΑ – μόλις 2,5 ανά 1.000 άτομα – και σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι η μαιευτική και η παιδιατρική. Κατά το παρελθόν, πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να ανοίξουν τις θέσεις φοιτητών στις ιατρικές σχολές, αλλά αντιμετώπισαν σκληρή αντιπαράθεση από ομάδες γιατρών. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι οι γιατροί ενεργούν με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εν πολλοίς ιδιωτικοποιημένο – με πάνω από το 90% των νοσοκομείων να πληρώνουν τέλη- οι ιατροί εμφανίζονται απρόθυμοι να δουν το επάγγελμά τους να ανοίγει και να γίνεται πιο ανταγωνιστικό, με πιθανώς μικρότερες αμοιβές. Οι περισσότεροι επιλέγουν να ασχοληθούν με ειδικότητες που αποφέρουν υψηλές απολαβές, όπως η πλαστική χειρουργική, και να δραστηριοποιούνται σε μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσας Σεούλ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν γιατροί βασικών και πρώτης γραμμής ειδικοτήτων στην περιφέρεια.

“Εφιάλτης” το δημογραφικό

Κι ενώ οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας απέναντί τους την κοινή γνώμη, που στηρίζει τα σχέδια του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ για αναβάθμιση του συστήματος υγείας, η Νότια Κορέα απειλείται από τον «εφιάλτη» του δημογραφικού προβλήματος. Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία, στην χώρα γεννήθηκαν το 2023 τα λιγότερα παιδιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή τέτοιων στοιχείων, το 1970. Οι αριθμοί των γεννήσεων μειώνονται κάθε χρόνο, έχοντας φθάσει σε ιστορικά χαμηλά, που καθιστούν την χώρα την πρώτη σε υπογεννητικότητα στον κόσμο.

Οι προβλέψεις των ειδικών εκτιμούν ότι σε 50 χρόνια, θα έχει μειωθεί στο μισό το εργατικό δυναμικό, κατά 58% η δεξαμενή από την οποία αντλεί η χώρα για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ενώ σχεδόν το 50% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών! Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δεν αλλάζουν στο ελάχιστο προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι η Σεούλ τα τελευταία 20 χρόνια έχει δαπανήσει 286 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τις γεννήσεις μέσω της παροχής επιδομάτων, υπηρεσιών φύλαξης παιδιών και βοήθειας για θεραπείες υπογονιμότητας. Ακόμη και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν μεγάλα ποσά σε εργαζομένους τους για να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν πιο εύκολα να κάνουν παιδιά. Ωστόσο, το κόστος ζωής στη Νότια Κορέα (απλησίαστες τιμές στα ακίνητα και στην ανατροφή των παιδιών, λίγες οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, σκληρός ανταγωνισμός που πλήττει κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες) οδηγεί πολλούς νέους ανθρώπους στην απόφαση να μην κάνουν παιδιά.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement