Ποιοι είναι τελικά αυτοί οι Χούθι ; – Μια γνωριμία με τον ‘’νέο εχθρό’’ της Δύσης…

23dc houthis glkf articleLarge

Advertisement

Της Μαρίας- Ελένης Σταχτής

Το κίνημα των Χούθι, γνωστό και ως Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού), είναι ένα  Σιίτικο θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα που εμφανίστηκε στη βόρεια Υεμένη τη δεκαετία του 1990. Το κίνημα των Χούθι αρχικά επεδίωξε μεγαλύτερη αυτονομία για τη σιιτική κοινότητα των Ζαϊντί και ενεπλάκη σε σποραδικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση της Υεμένης από το 2004 έως το 2010. Η ομάδα πήρε το όνομά της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ Χούθι, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης εξέγερσης της ομάδας το 2004 και σκοτώθηκε από δυνάμεις της Υεμένης. Το κίνημα των Χούθι υποστηρίζεται απο το επίσης Σιτικό Ιράν ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του για επέκταση της επιρροής του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Υποστηρίζοντας τους Χούθι, το Ιράν κερδίζει έδαφος στην Υεμένη, επιτρέποντάς του να προβάλλει ισχύ και να αντισταθμίζει την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Η ανάμειξη του Ιράν και η υποστήριξη του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη αποτελεί αντικείμενο σημαντικής διεθνούς ανησυχίας και συζήτησης αφού έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει άμεση και έμμεση στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εκπαίδευσης και οικονομικής υποστήριξης. Αυτή η βοήθεια εκτιμάται ότι περιλαμβάνει φορητά όπλα, τεχνολογία πυραύλων και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) εξοπλισμός που επιτρέπει να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα  κρίσιμο πέρασμα  που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ενός από τα πιο σημαντικά σημεία  στον κόσμο για τη μεταφορά πετρελαίου. Οποιαδήποτε ανωμαλία στις θαλάσσιες διαδρομές σε αυτήν την περιοχή έχει άμεσο αντίκτυπο, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος αποστολής.

960x640

Οι Χούθι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε πολεμικές ενέργειες που επηρεάζουν την Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά μέσω των επιθέσεων σε πλοία και των αποπειρών να ελέγξουν στρατηγικά λιμάνια στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες έχουν οδηγήσει σε διεθνείς αντιδράσεις και στην εμπλοκή ξένων δυνάμεων, ενίοτε μέσω επιχειρήσεων, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής διέλευσης των εμπορικών πλοίων.

Τα γεγονότα έρχονται να επιβαρύνουν  προϋπάρχουσα κατάσταση με διαταραχές του εμπορίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Διώρυγα του Παναμά. Σε απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη συμμάχων όπως η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία, εξαπέλυσαν επιθέσεις στις υποδομές των Χούθι στην Υεμένη, με στόχο να υποβαθμίσουν την ικανότητά τους να απειλούν το θαλάσσιο εμπόριο. Αυτά τα χτυπήματα έχουν στοχεύσει υπόγειους χώρους αποθήκευσης και παρατηρητήρια στις ακτές της Υεμένης.

Αυτή η διεθνής απάντηση υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της Ερυθράς Θάλασσας ως ζωτικής σημασίας θαλάσσιο δρόμο και τις ευρύτερες επιπτώσεις της σύγκρουσης στο παγκόσμιο εμπόριο και την γεωπολιτική σταθερότητα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement