Χρυσουλάκης: Νέοι δρόμοι συνεργασίας με την Ινδία

Advertisement

«Ελλάδα και Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και σήμερα προωθείται μια ανανεωμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης, την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο λαών μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, στην Ινδία, όπου είχε γόνιμες συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ιθύνοντες και επικεφαλής Ιδρυμάτων από το χώρο της οικονομίας και του πολιτισμού, ακαδημαϊκούς και επικεφαλής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα εντάσσεται στο πνεύμα της αναβάθμισης των διμερών δεσμών Ελλάδας-Ινδίας σε επίπεδο «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο κατά τη συνάντηση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Narendra Modi, η οποία άνοιξε μια νέα εποχή στις ελληνο-ινδικές σχέσεις. Στόχος της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη στην Ινδία ήταν, με όχημα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη Δημόσια Διπλωματία, να ενισχυθούν και να διευρυνθούν οι προϋπάρχουσες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και να διερευνηθούν νέα πεδία κοινών δράσεων εντός του νέου, αναβαθμισμένου πλαισίου συνεργασίας. Ειδικότερα, όπως τόνισε στις συναντήσεις του ο Γενικός Γραμματέας, το Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών προσφέρει πολλά πεδία συνεργασίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ελληνο-ινδικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, μέσω ενθάρρυνσης δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με την Υφυπουργό Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, δεδομένης της προϋπάρχουσας εξαιρετικής συνεργασίας των δύο μερών. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ο χώρος του πολιτισμού προσφέρει πολλά πεδία κοινών δράσεων και ανταλλαγών που θα συνεισφέρουν στην προσέγγιση, την αλληλογνωριμία και την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών. Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, Ελλάδα και Ινδία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της UNESCO και αναμφίβολα μπορούν να συνεχίσουν να εξερευνούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη σχέση τους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement