Ιερώνυμος:  “Η Εκκλησία θα περιμένει τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να αποφασίσουν αν θα βαπτιστούν όταν μεγαλώσουν”

Ιερωνυμος ελπιδοφορος

Advertisement

Του Γ. Μούρτζινου

Τις προθέσεις της Εκκλησίας για το τί μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά των οικογενειών ομοφυλόφιλων ζευγαριών φανέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ Ιερώνυμος στη σημερινή του συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Τα όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος μοιάζουν λογικά για την ζωή της Εκκλησίας δεν μοιάζει καθόλου λογικό όμως το timing που επελέγη για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση ενώ δίπλα του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και θα εξηγήσουμε πιο κάτω τι εννοούμε.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε ερώτηση για τις βαπτίσεις των παιδιών που έρχονται από οικογένειες ομοφυλόφιλων γονέων απάντησε : “«πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Η απάντηση αυτή του Αρχιεπισκόπου έρχεται μετά την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Ναύπακτου κ. Ιεροθέου στην ΕΡΤ ο οποίος τόνισε οτι το θέμα συζητήθηκε στην Ιεραρχία της Τρίτης αλλά δεν ελήφθη κάποια απόφαση κια όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις παραπέμφθηκε σε αρμόδια επιτροπή για μελέτη. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως “μαρτύρησε” σήμερα τις προθέσεις της Εκκλησίας για το θέμα και φαίνεται προφανώς οτι δεν θέλει να εμπλακεί κατά οιονδήποτε τρόπο στη βάπτιση νηπίων παιδιών ομοφυλόφιλων ζευγαριών εφ΄ οσον δεν μπορεί να αποδεχτεί γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Γι αυτό και φαίνεται να ακολουθεί τη μέση οδό που δεν απορρίπτει μεν τα παιδιά αυτά, αλλά δεν επιτρέπει και στους γονείς τους να τα βαπτίσουν όσο ακόμα είναι μικρά. Το προφανές είναι οτι η Εκκλησία και στο γραφειοκρατικό επίπεδο δεν μπορεί να δεχθεί να υπογράψουν τα έγγραφα της βαπτίσεως άνθρωποι που δεν έχουν συνάψει θρησκευτικό γάμο και προφανέστατα ένα ζευγάρι που είναι ομοφυλόφιλο. Η φράση που ακούστηκε από Ιεράρχη “πώς θα υπογράψουν ως γονεάς Α και γονεάς Β”; είναι χαρακτηριστική.

Το περίεργο είναι όμως οτι επέλεξε χρονικά ο Αρχιεπίσκοπος να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό την ώρα που δίπλα του στεκόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος τέλεσε το μυστήριο της βάπτισης παιδιών ομοφυλόφιλου ζευγαριού τον Ιούλιο του 2022 και μάλιστα επι ελληνικού εδάφους στη Γλυφάδα. Αφορμή γι αυτό ήταν η απόφαση των Ιeρών μονών προ ολίγων ημερών που ουσιαστικά χαρακτήρισαν με κοινή ανακοίνωσή τους τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ως persona non grata στον Άθωνα. Δεν ήταν ίσως και η πιο κατάλληλη στιγμή να ανοίξει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μια τέτοια συζήτηση δίπλα στον συγκεκριμένο επισκέπτη. Πάντως θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον η εξέλιξη και οι εκκλησιαστικές μεταβάσεις από τους γάμους στις…βαπτίσεις.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement