Ταιβάν: Οι νέοι θα ψηφίσουν με βάση την τσέπη τους και όχι τις απειλές της Κίνας

Advertisement

Επιμέλεια: Βασίλης Σπυρόπουλος

Να διαλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ταιβάν καλούνται αύριο, Σάββατο, οι πολίτες της, εν μέσω αξιώσεων και απειλών της Κίνας όσον αφορά την αυτονομία της νησιωτικής χώρας. Αν και οι κινεζικές απειλές έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να απασχολούν τόσο πολύ 6 εκατομμύρια νέους Ταιβανέζους, κάτω των 40 ετών, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι το κύριο πρόταγμα του νέου προέδρου της χώρας θα πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη και όχι η εθνική ασφάλεια.

Ύστερα από 8 χρόνια στην εξουσία, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα δέχεται σφοδρή κριτική για την αδυναμία του να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως των νέων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης σπιτιών, οι καθηλωμένοι μισθοί, το εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό ανεργίας των νέων και η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των χαμηλόμισθων εργαζόμενων είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Οι περισσότεροι νέοι Ταιβανέζοι αναγκάζονται να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα Ταιπέι για να βρουν καλύτερη δουλειά, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα πανάκριβα ενοίκια. Κάποιοι από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές για να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν κανονικά, ενώ οι πιο άτυχοι παλεύουν για το μηνιάτικο, χωρίς να βάζουν τίποτα στην άκρη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, στην Ταιβάν οι νέοι μεταξύ τους συνηθίζουν να λένε ότι “για να μπορέσει κανείς να έχει ένα σπίτι, θα πρέπει να μην τρώει και να μην πίνει για 15 χρόνια”. Η απαισιοδοξία φαίνεται ότι τους σπρώχνει μακριά από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο γνωρίζει καλά ότι δεν έχει μεγάλο έρεισμα στις νέες ηλικίες. Γι’ αυτό και έχει υποσχεθεί να κάνει πιο προσιτή και εύκολη την αγορά σπιτιού για τους νέους, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να επενδύσει περισσότερο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νέων σε ηλικία εργαζομένων, ώστε να έχουν καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Νοιώθωντας προδομένοι από το κυβερνών κόμμα, το οποίο εμφανίζεται ως το φαβορί των αυριανών εκλογών, πολλοί νέοι της Ταιβάν προσανατολίζονται να στηρίξουν το Λαϊκό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου έχει την εικόνα ενός πραγματιστή, τίμιου και ευθέως πολιτικού, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί για σεξιστικές και ομοφοβικές τοποθετήσεις.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement