Ξανά στους δρόμους οι Ευρωπαίοι αγρότες – Με τρακτέρ και… κοπριά στην Πράγα

Ξανά στους δρόμους οι Ευρωπαίοι αγρότες – Με τρακτέρ και... κοπριά στην Πράγα

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Σε αναβρασμό διαρκείας βρίσκονται οι αγρότες στην Ευρώπη, καθώς τα αιτήματα που απηύθυναν προς τις Βρυξέλλες, το θεσμικό κέντρο της Ε.Ε., έχουν παραπεμφθεί «στις καλένδες». Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας μαζικού ξεσηκωμού όλων των Ευρωπαίων αγροτών, που απέκλεισαν δύο φορές τους δρόμους της πόλης των Βρυξελλών, στην προσπάθειά τους να πείσουν για το δίκαιο των διαμαρτυριών τους. Δε έχουν σταματήσει να διαδηλώνουν, τονίζοντας ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Είναι απογοητευμένοι και αγανακτισμένο με την στάση των ιθυνόντων της Ε.Ε., οι πολιτικές των οποίων τους έχουν αναγκάσει να σκέφτονται ακόμη και να παρατήσουν το επάγγελμά τους.

Διαμαρτυρίες με τρακτέρ και… κοπριά στην Πράγα

Το τελευταίο «επεισόδιο» παίχθηκε χθες στην Πράγα, όπου Τσέχοι αγρότες έφθασαν μέχρι του σημείου να πετάξουν κοπριά μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα, απέκλεισαν τους δρόμους της Πράγας με τρακτέρ και αποδοκίμασαν με έντονα γιουχαρίσματα τον υπουργό Γεωργίας, Μάρεκ Βίμπορνι. Πρόκειται για την τρίτη φορά, από τα μέσα του Φλεβάρη, που οι Τσέχοι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την ελλειπή στήριξη του κράτους και την αδυναμία του να «βάλει φρένο» στις φτηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

agrotes tsexia

«Τελεσίγραφο» προς Ε.Ε. στα γαλλοϊσπανικά σύνορα

Παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα και στην χώρα των Βάσκων, στην μεθοριακή διάβαση του Μπιριάτου, από συνολικά 300 Γάλλους και Ισπανούς αγρότες. Με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν το σημείο για πολλές ώρες, αφήνοντας χώρο για όσους ήθελαν να περάσουν οδικώς. Ωστόσο, σκλήρυναν ακόμη περισσότερο την στάση τους, δίνοντας «τελεσίγραφο» στις Βρυξέλλες μέχρι την 1η Ιουνίου 2024, ώστε να αποφασίσει την εφαρμογή «μηδενικού φόρου» στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό, τη βενζίνη και το ντίζελ. «Έχουν δύο μήνες για να βρουν μια λύση, εμείς θα επιστρέψουμε στα χωράφια μας, αλλά θα είμαστε και πάλι εδώ, αν χρειαστεί, στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ένας κτηνοτρόφος από την Χώρα των Βάσκων. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όπως υποστηρίζουν, λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων τους, των αυστηρών περιβαλλοντικών και υγειονομικών κανονισμών, της αύξησης του κόστους παραγωγής (καύσιμα, ζωοτροφές, λιπάσματα κ.ά.) και του αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές και από χώρες εκτός Ε.Ε.

Παράταση στην αναστολή δασμών στις ουκρανικές εισαγωγές 

«Λάδι στη φωτιά» αναμένεται ότι θα ρίξει η χθεσινή έγκριση της Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για παράταση ενός έτους της πρόσβασης των Ουκρανών παραγωγών τροφίμων στις αγορές της Ε.Ε., χωρίς να καταβάλλουν δασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ευρωβουλευτές από κεντροδεξιά κόμματα, κυρίως από τη Ρουμανία και την Πολωνία, είχαν προτείνει πολλές τροπολογίες επί του συγκεκριμένου ζητήματος, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη και τελικά απορρίφθησαν. Άμεση ήταν η αντίδραση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων, της COPA-COGECA, η οποία τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες, αρνούμενοι πιθανές βελτιώσεις στο καθεστώς εισαγωγών. Η απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου αναμένεται ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει χρονικά η υιοθέτηση της απόφασης από τις χώρες- μέλη της Ε.Ε.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement