ΗΠΑ- Προκριματικές: “Καμπανάκι” για Μπάιντεν, “τρέχει” μόνος του ο Τραμπ

ΗΠΑ Προκριματικές Καμπανάκι για τον Μπάιντεν, τρέχει μόνος του ο Τραμπ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Άνετη νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις προκριματικές εκλογές στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, όχι, όμως, και η στάση των ψηφοφόρων του κόμματος που αποφάσισαν να επιλέξουν την “μη δεσμευτική” (λευκή) ψήφο.  Τα πιο πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 60.000 υποστηρικτές των Δημοκρατικών, οι οποίοι τελικά άκουσαν τους ακτιβιστές της εκστρατείας “Listen to Michigan” (Ακούστε το Μίσιγκαν) και έστειλαν “ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα” ότι η χρηματοδότηση και η στήριξη του πολέμου στη Γάζα “έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος”. Στο Μίσιγκαν ζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί Μουσουλμάνοι και Άραβες, η ψήφος των οποίων έδωσε το δικαίωμα στον Μπάιντεν να κερδίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, με μικρή διαφορά. Η υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του νυν Αμερικανού προέδρου λιγοστεύει επικίνδυνα, προκαλώντας ανησυχία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και τριγμούς στην βάση των ψηφοφόρων, που φαίνεται να το ξανασκέφτονται εάν θα του δώσουν την ευκαιρία για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Προελαύνει ο Τραμπ

Στην αντίπαλη πλευρά, ο Τραμπ προελαύνει και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ή κάποιος στον ορίζοντα που θα τον εμποδίσει  ή, έστω, θα τον εμποδίσει να κατακτήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την “μεγάλη ώρα” της μάχης με τον Μπάιντεν. “Πρέπει να κερδίσουμε στις 5 Νοεμβρίου και θα κερδίσουμε και δεν θα μοιάζει με τίποτα που να έχει δει ποτέ ξανά κάποιος”, τόνισε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Μοναδική του αντίπαλος παραμένει η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία έχασε ακόμη και στην πολιτεία καταγωγής της, τη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο, αρνείται να εγκαταλείψει την κούρσα, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο. “Έχουμε δει μόνο μια χούφτα πολιτείες να ψηφίζουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι: “Προχωράμε μία πολιτεία τη φορά”.

Στο επίκεντρο θέματα εξωτερικής πολιτικής

Για τους Αμερικανούς, τα βασικά ζητήματα που τίθενται στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου είναι, συνήθως, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως. Στην φετινή εκλογική κούρσα, τα κύρια θέματα που απασχολούν περισσότερο, όσο περνάνε οι μήνες, την κοινή γνώμη συνδέονται με την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, κυρίως νέοι σε ηλικία, ζητούν από τον Λευκό Οίκο να αποσύρει την στήριξή του προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς είναι πεπεισμένοι πια ότι έχουν δοθεί πακτωλοί χρημάτων για να διατηρούνται ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, που έχουν εξελιχθεί σε “γενοκτονίες”. Από την άλλη πλευρά, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι καλούνται να απαντήσουν όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, και σε ένα ζήτημα που μοιάζει “εσωτερικής κατανάλωσης”, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής. Το μεταναστευτικό πρόβλημα, που εντοπίζεται στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έχει λάβει μεγάλες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να το αντιμετωπίσει ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, στέλνοντας στρατεύματα στην περιοχή και εμπλέκοντας δυνάμεις του στρατού στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση καρτέλ στο Μεξικό και όχι μόνο. Η θέση του Μπάιντεν είναι λιγότερο “επιθετική”, ωστόσο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδει τους καρπούς που θα επιθυμούσε ο μέσος Αμερικανός πολίτης.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement