Ρωσία- Εκλογές: Ζητούμενο η συμμετοχή να φθάσει το 80% – Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία

Ρωσία Εκλογές Ζητούμενο η συμμετοχή να κυμανθεί στο 80% Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα σήμερα οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Ρωσία, εν μέσω ουκρανικών επιθέσεων στην Δυτική Ρωσία, με δύο νεκρούς, αλλά και κυβερνοεπιθέσεων εναντίον του κυβενώντος κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά.

Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει την εκλογική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε χθες, Παρασκευή, και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, η επανεκλογή του Πούτιν είναι αδιαμφισβήτητη. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα παίξει σημαντικό ρόλο, αφού θα φανερώσει στη διεθνή κοινότητα ότι όλη η χώρα υποστηρίζει τις πολιτικές του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει από τη Μόσχα το πρακτορείο Ρόιτερς, η συμμετοχή κυμαίνεται, μέχρι στιγμής, αρκετά πάνω από το 50%. Στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου οι ουκρανικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα των κατοίκων, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνά το 70%. Η υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία καταγράφεται και στις περιοχές της Ουκρανίας, που είναι υπό ρωσικό έλεγχο και για τις οποίες το Κίεβο θεωρεί ότι κάθε εκλογική διαδικασία είναι παράνομη και χωρίς νόημα. Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, με κάποιους ψηφοφόρους να προσπαθούν να καταστρέψουν τα ψηφοδέλτια, ρίχνοντάς τους διάφορα υγρά, ενώ καταγράφηκαν και οκτώ απόπειρες για εμπρησμό.

Τι θα γίνει, όμως, με όσους δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες; Για το Κρεμλίνο, το ζητούμενο είναι η συμμετοχή του κόσμου να κυμανθεί κοντά -γιατί όχι και να ξεπεράσει;- το 80%. Ρεπορτάζ της ανεξάρτητης εφημερίδας Meduza, που εδρεύει στην Λετονία, εκτιμά ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος, “οι αρχές κινητοποιούν τους ψηφοφόρους που εξαρτώνται από το κράτος, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους σε κρατικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης τους συγγενείς και φίλους τους”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε όλα τα μέλη του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” δίνονται οι “κατάλληλες οδηγίες”, ώστε να φέρουν μαζί τους στα εκλογικά κέντρα τουλάχιστον δέκα ακόμη ψηφοφόρους. Καθώς η ψηφοφορία γίνεται ηλεκτρονικά, οι κρατικές αρχές είναι σε θέση να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή ποιος προσήλθε στις κάλπες και ποιος όχι με βάση τον ψηφιακό κωδικό του.

Η αυριανή τελευταία ημέρα της εκλογικής διαδικασίας στην αχανή Ρωσία, με τις 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, είναι και ημέρα διαμαρτυρίας, τουλάχιστον για τους υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι, που δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Έχουν καλέσει όλους τους Ρώσους πολίτες, όπου και αν ζουν και ψηφίζουν, να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Πούτιν.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement