ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ – Πλειστηριασμοί: Μεταβίβαση κυριότητας όταν ο οφειλέτης δεν είναι κύριος του ακινήτου

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Advertisement

 Του Ηρακλή Κουζούλογλου*

Με την κατακύρωση και αφότου μεταγραφεί η περίληψη της κατακυρωτικής εκθέσεως, ο υπερθεματιστής αποκτά το δικαίωμα, που είχε εκείνος, κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση σύμφωνα με το αρ. 1005 § 1 εδ. β’ ΚΠολΔ. Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται η αρχή ότι ο πλειστηριασμός αποτελεί αιτία παράγωγου τρόπου κτήσεως της κυριότητας, Παρεπόμενα, ο υπερθεματιστής θεωρείται ειδικός διάδοχος του καθ’ ου η εκτέλεση, τον οποίο και διαδέχεται στο δικαίωµα.

Ο βασικός κανόνας, που διέπει κάθε περίπτωση ειδικής (µεταφορικής) διαδοχής nemo plus juris ad alium transfere potest quam ipse habet, επαναλαµβάνεται και στο άρθρο 1005 § 1 εδ. α’ ΚΠολΔ. Δηλαδή στον υπερθεµατιστή δεν µπορούν να µεταβιβασθούν περισσότερα δικαιώµατα, από εκείνα που είχε ο καθ’ ου η εκτέλεση. Εποµένως, η έλλειψη κυριότητας, όπως και η έλλειψη εξουσίας διαθέσεως του οφειλέτη επί του κατασχεθέντος και πλειστηριασθέντος αντικειµένου καθιστά τον πλειστηριασµό απρόσφορο να επιφέρει τη µεταβίβασή του στον υπερθεµατιστή.

Ενόψει δηλαδή της κατά τρόπο παράγωγο κτήσης της κυριότητας από τον υπερθεµατιστή, για τη µετάσταση της κυριότητας του ακινήτου ή όσων δικαιωµάτων είχε στο πλειστηριασθέν ο καθ’ ου η εκτέλεση, πρέπει αυτό να ανήκει στον οφειλέτη. Στις περιπτώσεις συνεπώς που ο καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτης δεν ήταν κύριος του πλειστηριασθέντος ακινήτου, επειδή κατά το χρόνο µεταγραφής της κατακυρωτικής εκθέσεως είχε συντελεσθεί η απαλλοτρίωσή του και συνακόλουθα την κυριότητα αυτού είχε αποκτήσει ο υπερ’ ου η απαλλοτρίωση, ο υπερθεµατιστής δεν αποκτά την κυριότητα του ακινήτου.

Το δικαίωµα του τρίτου κυρίου του πράγµατος, που πλειστηριάσθηκε, θα πρέπει να παραµείνει αλώβητο. Γι αυτό, στις ανωτέρω περιπτώσεις και όταν ο πλειστηριασµός παραµείνει δικονοµικά έγκυρος (επειδή δεν προσβλήθηκε µε τη σχετική ανακοπή), θα είναι αυτός ανίσχυρος και ανενεργός ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, αφού δεν επιφέρει µεταβίβαση της κυριότητας του πλειστηριασθέντος στον υπερθεµατιστή, ακόµη και αν έχει εκδοθεί και µεταγραφεί η περίληψη της κατακυρωτικής εκθέσεως.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί του εδώ.

*Ειδικός συνεργάτης NoFakeNews.gr, Δικηγόρος Kouzouloglou & Associates.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement