Tα τρακτέρ της οργής: Από το: “‘Ολα τα κιλά όλα τα λεφτά” μέχρι σήμερα

σκασμενα λαστιχα

Advertisement

Του Κώστα Παππά 

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν τη δική τους ιστορία και η αλήθεια είναι οτι ο μπαξές αυτών των αγώνων των αγροτών έχει  απ’ όλα. Μπορεί να στεκόμαστε, όταν μιλάμε για αυτές στα μεγάλα μπλόκα που παρέλυσαν τη χωρά στα μέσα της  δεκαετία του 90, όμως οι αγρότες έκαναν  παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους και σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 

Επιλέγουμε στην παρουσίαση των γεγονότων 6 μεγάλους τέτοιους σταθμούς τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια στην Ελλάδα που ο καθένας τους έχει το δικό του χρώμα.

Μπορεί  όταν μιλάμε για αγροτικές κινητοποιήσεις να φαντάζομαστε τα τρακτέρ και τα μπλόκα στους δρόμους,  όμως η πρώτη μεγάλη επεισοδιακή κινητοποίηση δεν συνέβη με αυτό τον τρόπο και δεν είχε επίκεντρο τη Θεσσαλία που θεωρείται και η “μάνα” του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα.

Ηράκλειο 1991

Ο πρώτος σταθμός που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε χρονικά είναι στο μακρινό 1991  στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αποτέλεσε την πρώτη μετωπική αντιπαράθεση της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον αγροτικό κόσμο. Τότε η πυρπόληση του Νομαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Ελευθερίας πυροδότησε μια μακρά πολιτική κόντρα Παπανδρέου-Μητσοτάκη για το αγροτικό ζήτημα. Οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τη διατήρηση της τιμής της σταφίδας κάτι που η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

νομαρχία Ηρακλέιου 1991

Το κλίμα πυροδοτήθηκε από την παρουσία των ΜΑΤ στο Ηράκλειο και την συντονισμένη αντεπίθεση των αγροτών που κατέλαβαν το κτήριο της Νομαρχίας και μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των ωρών το παρέδωσαν στις φλόγες. Από θαύμα εκείνη την ημέρα δεν υπήρξαν θύματα, ενώ ο τότε γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Νίκος Ψιλάκης φυγαδεύτηκε την τελευταία στιγμή. Η πόλη έμεινε κλειστή για 2 εικοσιτετράωρα  και για εβδομάδες μετά τα γεγονότα του Ηρακλείου τροφοδοτούσαν τις πολιτικές κια κοινωνικές συζητήσεις.

 

Μπλόκο της Βιοκαρπέτ –1996

Λίγα χρόνια αργότερα το 1996 οι Θεσσαλοί αγρότες παίρνουν τη σκυτάλη από τους Κρητικούς και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους παίρνουν την  μορφή χιονοστιβάδας. Έτσι  επι 58 ημέρες ουσιαστικά κόβουν την Ελλάδα στα δύο με τα μπλόκα στον κεντρικό οδικό άξονα της περιοχής να μονοπωλούν  το ενδιαφέρον. Σε μια αυθόρμητη κίνηση λοιπόν παρέταξαν τότε τα τρακτέρ στον κόμβο της Βιοκαρπέτ. Το αγροτικό μπλόκο έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση Σημίτη και τον Υπουργό Στέφανο Τζουμάκα, καθώς δεν διαμορφώθηκε ποτέ  ανάλογη κατάσταση  στο παρελθόν . Η αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών στον πρωτογενή τομέα εξόργισε τους αγρότες. Στη Λάρισα τότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή η οποία γέννησε την πρώτη γενιά των αγροτοσυνδικαλιστών με τα ονόματα Νασίκας, Πατάκης, Μπούτας, Κοκκινούλης να γίνονται κόκκινο πανί για  την τότε κυβέρνηση. Ακόμα και ο χειμώνας δεν έκαμψε την αντίσταση των αγροτών που καίγοντας λάστιχα για να ζεσταθούν στο δρόμο έμειναν στις θέσεις τους. Τελικά μετά από  αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις οι αγρότες πέτυχαν ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και αποχώρησαν. Οι κινητοποιήσεις όμως εκείνης της εποχής και λόγω της διάρκειάς τους και λόγω της έντασής τους, αλλά και εξ αιτίας του συνθήματος “όλα τα κιλά όλα τα λεφτά” μνημονεύονται μέχρι σήμερα.

boutas kokkinoulis 0

 

Τέμπη -Μικροθήβες 1997

Ένα χρόνο μετά τα μπλόκα στη Βιοκαρπέτ οι Θεσσαλοί αγρότες ξαναχτύπησαν. Αφού οι προηγούμενες κινητοποιήσεις πέτυχαν τον στόχο τους η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε Υπουργός Τζουμάκας είδαν  τα μπλόκα να στήνονται πάλι στα Τέμπη και στις Μικροθίβες. Βολιώτες, Καρδιτσιώτες , Λαρισαίοι αγρότες  έσπασαν τα μπλόκα της αστυνομίας κατάφεραν να βγουν στην εθνική για να κλείσουν και πάλι τους δρόμους. Τότε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος έβαλε σε εφαρμογή το plan B και η επιχείρηση “σχισμένα λάστιχα και ζάχαρη στις μηχανές των τρακτέρ” έγινε πράξη. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1997 το τμήμα του Μηχανικού του Στρατού ανέλαβε δράση. Οι αγρότες συνασπίστηκαν τότε και κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις στις Μικροθήβες. Λίγες μέρες μετά πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση στον Αλμυρό  Βόλου και κάπου εκεί μαζί με τα ξεφουσκωμένα λάστιχα ξεφούσκωσαν και οι κινητοποιήσεις. Από το 2000 και μετά οι αγώνες των αγροτών διασπάστηκαν και αλλού βρίσκονταν οι λεγόμενοι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές και αλλού οι “κόκκινοι”  αγρότες υπό τον αείμνηστο Βαγγέλη Μπούτα.

MAT 1997 2

Η απόβαση των κρητικών στον Πειραιά το 2009

Τον Φεβρουάριο του 2009 η Κρήτη ήρθε ξανά στο προσκήνιο καθώς οι κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει στο νησί μεταφέρθηκαν στην Πρωτεύουσα μαζί με τα τρακτέρ. Περίπου 2000 αγρότες έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί αποκλείστηκαν  από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.  Ακολούθησαν επεισόδια με δακρυγόνα και μάχες σώμα με σώμα. Κοντά στους αγρότες είχε βρεθεί και ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τις εικόνες από τα δακρυσμένα μάτια του, λόγω των δακρυγόνων, να κάνουν το γύρο της Ελλάδας.

παπανδρέου δακρυγόνα

Παναγροτικό συλλαλητήριο το 2015 στην Αθήνα 

Το πρωινό της 18ης Οκτωβρίου του 2015 σε εποχές ηλεκτρισμένες  μετά τα μνημόνια οι αγρότες αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τον πρωτογενή τομέα που τα μνημόνια είχαν βάλει κια αυτόν στο γύψο.  Ούτε και τότε δεν έλλειψαν τα επεισόδια στο Σύνταγμα με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η έναρξη των επεισοδίων αποτέλεσε ταυτόχρονα και την λήξη εκείνης της αρχικά ειρηνικής συγκέντρωσης  του κόσμου της ελληνικής υπαίθρου. ΑΓΡΟΤΕς ΑΘΗΝΑ 2015

Ματαίωση της τελετής εγκαινίων της AGROTICA στη Θεσσαλονίκη  τo 2016

Ένα χρόνο μετά οι συνασπισμένοι αγρότες αφού διαμόρφωσαν τα πρώτα μπλόκα στους δρόμους και άρχισαν να καταλαμβάνουν κομβικά σημεία ανηφόρισαν τελικά στην Θεσσαλονίκη την 28η Ιανουαρίου δυναμώνοντας τη φωνή τους κατά την έκθεση Agrotica. Ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δεν πραγματοποίησε ποτέ τα εγκαίνια της έκθεσης . Ήταν η πρώτη φορά που η Agrotica ξεκινούσε χωρίς εγκαίνια αλλά με πλήθος άντρες των ΜΑΤ να την περιφρουρούν. Τα επεισόδια που ακολούθησαν αμαύρωσαν το συλλαλητήριο, αλλά οι αγρότες είχαν στείλει ήδη το δυναμικό τους μήνυμα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement