Άρχισε η κακοκαιρία : Που θα πέσουν χιόνια και στην Αττική

ΧΙΟΝΙΑ

Advertisement

Για τα καλά έχει αγριεύσει ο καιρός και ήδη η κακοκαιρία έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Αναμένονται χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι.

Το τριήμερο από Δευτέρα ως Τετάρτη αναμένεται αρκετά δύσκολο με τσουχτερό κρύο και χιόνια. Λόγω χιονόπτωσης με απόφαση της αστυνομίας υπάρχει από νωρίς το πρωί της Κυριακής διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα σήμερα Κυριακή (28.01.2024) και κυρίως το τριήμερο Δευτέρα 29/01 – Τετάρτη 31/01 οπότε κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. 

Η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί κατά κύματα με κύρια χαρακτηριστικά:

τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά-ημιορεινά

τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες

τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων

Στους προγνωστικούς χάρτες παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις – χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01.

Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01.

 Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χιόνια και στην Αθήνα

Σε αυτές τις περιοχές τα χιόνια θα φτάσουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην Αττική από το βράδυ της Δευτέρας χιονόπτωση αναμένεται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο θα το «στρώσει» σε περιοχές με υψόμετρο από 200 με 250 μέτρα και πάνω.

Στα βόρεια προάστια και στα πιο ορεινά τμήματα του νομού αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις που θα προκαλέσουν δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Λόγω τις επικείμενης κακοκαιρίας ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και στην Πολιτική Προστασία ξεκίνησαν οι έκτακτες συσκέψεις για τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και την λήψη προληπτικών και έκτακτων μέτρων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η νεοσύστατη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και θα συνεδρίαση και πάλι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Στις 13.00  θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά την εφαρμογή έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις χιονοπτώσεις αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τμήματα της εθνικής οδού μεταξύ Αθήνας και Λάρισας οπότε θα ληφθούν προληπτικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Από την Αστυνομία αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά περιοχές, για την υποχρέωση των οδηγών να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement