“Να ήμουν πλούσιος στην Ελλάδα”: Τι δείχνει έκθεση για την ανισότητα στη χώρα μας

χρηματα

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Η ανισοκατανομή του πλούτου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Το γεγονός οτι στο 1% του Παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει πάνω από το 40% του παραγόμενου πλούτου στον κόσμο είναι μια πραγματικότητα που έχει καταγραφεί σε πρόσφατες οικονομικές έρευνες παγκοσμίως. Ένα ανάλογο ποσοστό όμως φαίνεται να καταγράφεται και στη χώρα μας καθώς  όπως φαίνεται από την Έκθεση Global Wealth Report 2023 της Credit Suisse και της UBS   το πλουσιότερο 10% στην Ελλάδα κατέχει το 55,1% του συνολικού πλούτου της χώρας.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο φαίνεται οτι μόλις το 10 % των πλουσίων στην Ελλάδα κατέχει περισσότερο από το μισό του παραγόμενου πλούτου της χώρας. Αυτό κι αν δίνει ουσία στην έννοια ανισότητα. O πλούτος ορίζεται ως η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που κατέχουν τα νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους.

H ανισότητα πλούτου στην Ελλάδα

Μεταξύ των 36 ευρωπαϊκών χωρών που μελετήθηκαν, η ανισότητα πλούτου το 2022 κυμαινόταν από 50,8 στη Σλοβακία έως 87,4 στη Σουηδία.

Στην Ελλάδα η ανισότητα πλούτου κυμαίνεται στο 68,1%, με την Ισπανία και το Μαυροβούνιο να βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά της.

Το 1% κατέχει το 1/4 του πλούτου της Ελλάδας

Κι αν όπως σημειώσαμε πιο πάνω στην Ελλάδα το 10% των πιο πλούσιων φαίνεται να κατέχουν το 55,1% του πλούτου, δηλαδή περισσότερο από το μισό, υπάρχουν και πιο εντυπωσιακά στοιχεία που αναδεικνύουν οτι ακόμα λιγότεροι πλούσιοι στην Ελλάδα κατέχουν αναλογικά ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας του πλούτου.  Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 5% κατέχει το 44,2% του πλούτου και το 1% το 25% του πλούτου, δηλαδή το 1/4 του συνολικού πλούτου της Ελλάδας.

 

Εξαιρουμένης της Ισλανδίας, η ανισότητα πλούτου ήταν αρκετά υψηλή στις σκανδιναβικές χώρες. Η Φινλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία βρέθηκαν στην κορυφή του πίνακα, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Η Γερμανία είχε την υψηλότερη βαθμολογία ανισότητας πλούτου (77,2) μεταξύ των οικονομικών δυνάμεων της «Big Four» της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (70,3), την Ισπανία (68,3) και την Ιταλία (67,8). Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πρώην μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τις «Big Four» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε βαθμολογία 70,2.

 

Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων

Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη; Σε 21 ευρωπαϊκές χώρες με διαθέσιμα δεδομένα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές πλούτου μεταξύ των κορυφαίων, συμπεριλαμβανομένου του 10%, του κορυφαίου 5% και του κορυφαίου 1%.

Εξετάζοντας τις 10 πιο πλούσιες το 2022, η Σουηδία είχε την υψηλότερη ανισότητα πλούτου, όπου το κορυφαίο 10% κατείχε το 74,4% του πλούτου. Το Βέλγιο είχε τη χαμηλότερη τιμή ανισότητας στο 43,5%.

Στην πραγματικότητα, το πλουσιότερο 10% κατείχε πάνω από το ήμισυ του πλούτου σε κάθε χώρα εκτός από το Βέλγιο.

 

Οι Big four

Μεταξύ των «Big Four» της ΕΕ, η Γερμανία είχε την υψηλότερη ανισότητα πλούτου, όπου το πλουσιότερο 10% κατείχε το 63% του πλούτου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (54,9%), την Ισπανία (53,8%) και την Ιταλία (53,5%). Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε χαμηλότερο ποσοστό από όλες αυτές τις τέσσερις χώρες στο 53,3%.

Εξαιρουμένης της Γερμανίας, το πλουσιότερο δεκατημόριο στις τέσσερις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης είχε συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά ανισότητας μεταξύ των 21 χωρών.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία σίγουρα είναι ανησυχητικά αν και οχι καινούργια στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο σε μια εποχή που στην Ευρώπη τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο γίνεται μια διαρκής συζήτηση για τις ανισότητες σε κοινωνικό επίπεδο

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement