Μητσοτάκης: Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας-Οι διαφορετικές επιλογές δεν έβλαψαν τη συνεργασία μας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Advertisement

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο απέναντι στη στάση της Εκκλησίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Και παλαιότερα είχαμε διαφορετικές επιλογές με την Εκκλησία αλλά η ζωή έδειξε ότι οι επιλογές ήταν ώριμες, δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και τώρα» ήταν το σχετικό επιμύθιο. Αντίθετα σήκωσε τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστολικής ψήφου, δείχνοντας πως η επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές που εισήγαγε αιφνιδιαστικά η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, ήταν και εν γνώσει και είχε την πλήρη κάλυψη του.  

Περιγράφοντας ως «σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών»  το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ο πρωθυπουργός εστίασε στο δικαίωμα τόσο των ομόφυλων όσο και των παιδιών τους, θεωρώντας πως έγινε ένας νηφάλιος διάλογος σχετικά. «Σεβομαι όλες τις απόψεις, της παράδοσης της εξέλιξης. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Δεν προσθέτει ορολογίες όπως Γονέας 1 και Γονέας 2. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε, κάνοντας λόγο για «θέμα ισότητας, που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις».

Για τη στάση της Εκκλησίας, όπως εκφράστηκε και με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας» διευκρινίζοντας ότι με την προωθούμενη ρύθμιση «αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή στάσης στην επιστολική ψήφο

Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο άρχισε με αναφορά στην επιστολική ψήφο, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν στάση. «Θα ήθελα να κάνω ένα γρήγορο σχόλιο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου. Μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός Επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα απ’ όπου κι αν κατοικούν. Πιστεύω ότι είναι και μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, καθώς φαίνεται καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό»

Ο ίδιος μάλιστα έθεσε ως ζήτημα και το γιατί δεν συνέχισαν στο μοτίβο της συναίνεσης, καταψηφίζοντας την τροπολογία. «Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Πάντως σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου καταρχήν στις ευρωεκλογές. Και να είστε σίγουροι και σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement