Έτοιμη για αντίποινα δηλώνει η Μόσχα μετά την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο – Αρνείται εμπλοκή ο Ζελένσκι

mosxa rosia kyroseis

Advertisement

Για απόπειρα δολοφονίας Πούτιν μιλά η Μόσχα και κατηγορεί ανοιχτά την Ουκρανία •Προειδοποίηση για σκληρά αντίποινα κατά του Κιέβου •Εκκλήσεις για χρήση όπλων που θα καταστρέψουν το Κίεβο •Αρνείται εμπλοκή ο Ζελένσκι.
Έτοιμη να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση στο μέτωπο του πολέμου εμφανίζεται η Ρωσία μετά την καταγγελλόμενη από το Κρεμλίνο απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το Κίεβο με drones.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση, δείχνοντας ως υπεύθυνο το «καθεστώς του Κιέβου και κατηγορώντας το για τρομοκρατική ενέργεια»:

«Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου την παραμονή της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν και ξένοι προσκεκλημένοι.

Ο Πρόεδρος δεν τραυματίστηκε κατά την τρομοκρατική αυτή επίθεση. Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας του και συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.

Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει αντίποινα όπου και όταν το κρίνει σκόπιμο».

Η όξυνση του λόγου από πλευράς Μόσχας σε αυτή τη φάση μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένδειξη της βούλησής της να αναβαθμίσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας με πιο σκληρά στρατιωτικά μέσα, την ώρα που πληροφορίες μιλούν για επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση στο πολεμικό μέτωπο.

Ήδη, ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, ζήτησε μέσω Telegram να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου», γεγονός που προμηνύει σκληρές εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και η ασφάλεια απενεργοποίησαν τα drones προτού προλάβουν να χτυπήσουν. Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές ή θύματα και δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ασφαλής και συνέχισε να εργάζεται με το πρόγραμμά του αμετάβλητο. Ωστόσο, δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο από το αναφερόμενο περιστατικό και η ανακοίνωσή του περιελάμβανε λίγες λεπτομέρειες. Διευκρίνισε μόνο ότι τα συντρίμμια των drones διασκορπίστηκαν εντός του χώρου του Κρεμλίνου.

Το Πρακτορείο Tass επικαλέστηκε τη δήλωση ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την εξέλιξη ως σκόπιμη απόπειρα κατά της ζωής του Πούτιν ενόψει της Ημέρας της Νίκης που γιορτάζει η Ρωσία στις 9 Μαΐου. Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζεται ότι οι εκδηλώσεις για την ημέρα θα πραγματοποιηθούν κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Καπνοί πάνω από την προεδρική κατοικία

Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο. Μετά από αυτό, η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ουκρανική επίθεση με drone κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που διατηρεί κατοικία στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου.

Το βίντεο αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού Zvezda.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement