ΗΠΑ- Ρεπουμπλικανοί: Προσπάθεια της Χέιλι για “εκτροχιασμό” του Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ

ΗΠΑ- Ρεπουμπλικανοί: Προβάδισμα Τραμπ στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Την τελευταία της- ίσως και απέλπιδα;- προσπάθεια κάνει σήμερα η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, για να βάλει «φρένο» στις φιλοδοξίες του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. Μετά την πολιτεία της Αιόβα, όπου η νίκη του Τραμπ ήταν σαρωτική, οι δύο μονομάχοι συγκρούονται και πάλι για τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν μέχρι και 20% προβάδισμα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που τον θέλουν νικητή και σε αυτή τη μάχη, καθώς ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, αποσύρθηκε από την διαδικασία, στηρίζοντας ανοιχτά τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

Οι συγκυρίες μάλλον ευνοούν τον κ. Τραμπ, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του την Κυριακή σημείωσε για την αντίπαλό του ότι «χάνει ήδη με μεγάλη διαφορά» στις δημοσκοπήσεις. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ φαίνεται, ωστόσο, ότι συγκεντρώνει στο πρόσωπό της την εμπιστοσύνη κυρίως των γυναικών ψηφοφόρων στον Νιου Χαμσάιρ, οι οποίες την ακολουθούν πιστά στις προεκλογικές ομιλίες της και θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξουν όσοι έχουν δηλώσει τον εαυτό τους ως «ανεξάρτητοι ψηφοφόροι». Σύμφωνα με το BBC, η Χέιλι υπολογίζει να κερδίσει τουλάχιστον το 40% αυτών των ψηφοφόρων, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά σε πιθανή επικράτησή της. Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων, μια αγωνία που μοιράζονται και οι δυο μονομάχοι, που καλούν εδώ και μέρες για μαζική συμμετοχή στην διαδικασία.

Και ενώ ο κ. Τραμπ οξύνει την ρητορική του εναντίον της αντιπάλου του, λέγοντας σε ομιλία του: «Εάν θέλετε έναν χαμένο υποψήφιο που βάζει την Αμερική τελευταία, ψηφίστε την Νίκι Χέιλι», η αντίπαλός του αρέσκεται να ρωτά τον κόσμο εάν προτιμά το νέο, το καινούριο, από το παλιό που αντιπροσωπεύει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι η Χέιλι θα έπρεπε να ήταν πιο επιθετική στην κριτική της προς τον Τραμπ, κάνοντας περισσότερες αναφορές στις πρόσφατες περιπέτειές του με τον νόμο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement