Στο έλεος ένοπλων συμμοριών η Αϊτή – Αβέβαιο το μέλλον

ΑΙΤΗ ΧΑΟΣ ΒΙΑ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Η δράση ένοπλων συμμοριών στην Αϊτή έχει βυθίσει την φτωχή χώρα της Καραϊβικής στο απόλυτο χάος. Η κατάσταση είναι απελπιστική στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, η οποία λεηλατείται από ενόπλους, που επιτίθενται, κακοποιούν ή ακόμα και σκοτώνουν όποιον τους αντισταθεί ή κινηθεί εναντίον τους. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κάνυν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» για το σύνολο των τριάμισι εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης. Η χώρα στην ουσία δεν έχει κυβέρνηση, ενώ επίκειται η δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου, που θα οδηγήσει, κάποια στιγμή, στην εκλογή νέου πρωθυπουργού από τον λαό.

Τζίμι Σεριζιέ: Ο ηγέτης των ένοπλων συμμοριών με τις υψηλές βλέψεις

Η παραίτηση του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, έχει μειώσει στο ελάχιστο την δράση των ένοπλων ομάδων στην Αϊτή, που περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των χωρών της Καραϊβικής. Ο ηγέτης των ένοπλων συμμοριών, ίσως ο ισχυρότερος άνθρωπος της χώρας αυτή τη στιγμή, Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός και με το παρατσούκλι “Barbecue”, φαίνεται να έχει το πάνω χέρι, έχοντας σχέδια να γίνει ακόμη και ο ηγέτης της Αϊτής. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «New Yorker», είχε δηλώσει ότι πρότυπά του είναι ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάλκολμ Χ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος «δεν ήθελε να αγωνίζεται με όπλα, ενώ εγώ ναι». Ο Σεριζιέ δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική στην προσπάθεια που γίνεται για τον σχηματισμό ενός μεταβατικού συμβουλίου, ενώ υπάρχει η φήμη ότι οι συμμορίες θα θέσουν ως όρο να τους δοθεί αμνηστία για τη ακραία βία και το ασύλληπτο χάος που έχουν προκαλέσει.

ΣΕΡΙΖΙΕ ΑΙΤΗ

Ο ηγέτης των ένοπλων συμμοριών στην Αϊτή, Τζίμι Σεριζιέ

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στα σύνορα της Αϊτής με την Δομινικανή Δημοκρατία φορτηγά μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες Αϊτινούς, χωρίς έγγραφα, που απευλαύνονται πίσω στη χώρα τους. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν βρει καταφύγιο στην γειτονική χώρα από την στιγμή που άρχισε η καταστροφική δράση των ένοπλων συμμοριών. Διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης της Δομινικανής Δημοκρατίας να τους αναγκάσει να επιστρέψουν σε μια χώρα όπου το παρόν και το μέλλον τους είναι αβέβαια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση στην Αϊτή βγήκε εκτός ελέγχου, καθώς οι ένοπλες συμμορίες, με προσχεδιασμένες επιθέσεις σε βασικές υποδομές της χώρας, κατάφεραν σημαντικά πλήγματα, απελευθερώνοντας από τις φυλακές περίπου 4.000 κρατούμενους. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στις εστίες τους, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, αφού έχουν πέσει στα χέρια των συμμοριών.

Φόβοι για μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τις επόμενες ημέρες» θα δημιουργηθεί το μεταβατικό συμβούλιο, που θα προωθήσει άμεσα τις εξελίξεις για την επίτευξη βιώσιμης λύσης. Εντούτοις, στις ΗΠΑ υπάρχουν φόβοι ότι οι χιλιάδες μετανάστες που ενδεχομένως φύγουν από την χώρα θα κατευθυνθούν προς τις αμερικανικές ακτές. Γι΄αυτό το λόγο υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί ως τόπος υποδοχής η φυλακή – κολαστήριο Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Χιλιομετρικά, από την Αϊτή η Κούβα είναι πιο μακριά σε σχέση με την Φλόριντα. Η σκέψη αυτή μάλλον έχει προβληματίσει τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg έχει λάβει έκτακτα μέτρα για το ενδεχόμενο μαζικής μετανάστευσης πολιτών από την Αϊτή. Ο Ρεπουμπλικανός Σάντις αναπτύσσει 250 αστυνομικούς και ναυτικό στόλο στα νότια χωρικά ύδατα της Φλόριντα, υπογραμμίζοντας ότι: «Καμία πολιτεία δεν έχει κάνει περισσότερα. Δεν μπορούμε να έχουμε παράνομους μετανάστες στη Φλόριντα».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement