Ο Μίκυ Μάους, το ‘’παιδί’’ μιας ήττας του Walt Disney !

walt disney united artistis photofest croppedjpg

Advertisement

Γράφει η Μαρία Ελένη Σταχτής

Ο Μίκυ Μάους είναι ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα κινούμενα σχέδια παγκοσμίως, δημιουργία των Γουόλτ Ντίσνεϊ και Ουμπ Άιγουερκς. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κινούμενο σχέδιο “Steamboat Willie” στις 18 Νοεμβρίου 1928 στο κινηματοθέατρο Colony της Νέας Υόρκης, ενω στην Ελλάδα, ο Μίκυ Μάους έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1966 μέσω των εκδόσεων Τερζόπουλου.

Ο χαρακτήρας απέκτησε τεράστια δημοτικότητα και έγινε ο δημοφιλέστερος πρωταγωνιστής κινουμένων σχεδίων. Με την πάροδο των ετών, έχει γίνει η μασκότ της εταιρειας και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σύμβολο της μαγείας της Disney. Ο Μίκυ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 130 ταινίες και έχει εμφανιστεί σε κόμικς, τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, εμπορικά προϊόντα και αξιοθέατα θεματικών πάρκων.Η παρουσία του συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στα ταμεία της Disney, ενισχύοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο.

Η Disney, που είχε επιδιώξει ενεργά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του διάσημου χαρακτήρα. Παρολα αυτα από το 2024, τα πνευματικά δικαιώματα για την πρώτη εκδοχή του Μίκυ Μάους, όπως εμφανίστηκε στο “Steamboat Willie”, έληξαν. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εικόνα του χαρακτήρα έγινε δημόσια περιουσία, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να την χρησιμοποιήσει χωρίς άδεια. Αξιζει να σημειωθει οτι η Ντισνευ παλεψε πολυ σκληρα για να κρατησει ακομα και αυτη την προωρη μορφη του ηρωα περιορισμενη. Ο “Νόμος Σόνι Μπόνο για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων” (Sonny Bono Copyright Term Extension Act), που ονομάζεται επίσης Νόμος για την Προστασία του Μίκυ Μάους, είναι ένας αμερικανικός νόμος που ψηφίστηκε το 1998 και ηταν προιον ισχυρων πιεσεων του λομπι των εταιρειων ψυχαγωγιας. Αυτός ο νόμος επέκτεινε τη διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας 20 επιπλέον χρόνια στην προηγούμενη προστασία.

Η επιθετική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την Εταιρεία Walt Disney, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Μίκυ Μάους, έχει συχνά αποτελέσει αφορμή για κριτικη απο νομικους, καλλιτεχνες και άλλους εμπλεκόμενους φορεις, ωστόσο μιας τετοια μαχη για πνευματικα δικαιωματα ηταν η αφορμη για την γεννηση του ηρωα!

Ο Μίκυ Μάους αντικατέστησε τον Όσβαλντ τον Τυχερό Λαγό, έναν χαρακτήρα που επίσης δημιούργησαν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και Ουμπ Άιγουερκς. Ο Όσβαλντ ήταν πολύ δημοφιλής πριν από την εμφάνιση του Μίκυ Μάους, αλλά μετά από διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα του χαρακτήρα μεταξύ της Disney και της Universal Studios, ο Ντίσνεϊ έχασε τον Όσβαλντ. Αυτό τον οδήγησε να δημιουργήσει έναν νέο χαρακτήρα, τον Μίκυ Μάους, ο οποίος τελικά έγινε το σύμβολο της εταιρείας του και ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα κινούμενα σχέδια στον κόσμο.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement