Μελόνι Vs Λεπέν: Ο εμφύλιος της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς

europe palace 5414751 1280

Advertisement

Του Γ. Χρυσικόπουλου

Αν εναποθέτουν κάπου τις ελπίδες τους στα λόμπι των Βρυξελλών σχετικά με την επέλαση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις προσεχείς ευρωεκλογές, αυτό είναι οι εσωτερικές έριδες της. Ήτοι, Μελόνι εναντίον Λεπέν, και τούμπαλιν.

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν έχει προβάδισμα 12 μονάδων έναντι του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο. Στην Ολλανδία, το Κόμμα Ελευθερίας κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου με μία διαφορά-έκπληξη και το κόμμα Σέγκα (Chega) της Πορτογαλίας τετραπλασίασε αυτόν τον μήνα τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών του.

To Σέγκα, το Κόμμα Ελευθερίας και το AfD ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν. Δίπλα, αλλά και απέναντι τους, το ECR, το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζ. Μελόνι στην κορυφή του.

 

Ανταγωνισμός αντί συμμαχίας

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ID της Λεπέν και του AfD είναι τρίτο στην πρόθεση ψήφου πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Με μικρή διαφορά πίσω από την ID ακολουθεί το ECR της Μελόνι

Μία συμμαχία IDECR θα μπορούσε να αναδείξει τα κόμματα της ευρωσκεπτικιστικής, εθνολαϊκιστικής και άκρας Δεξιάς σε ηγετική πολιτική δύναμη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κατακτήσουν περίπου το 25% των 720 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περισσότερες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε «πολιτικό σεισμό». Η ηγεσία του πανίσχυρου εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανατίθεται στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Όμως, πολιτικοί επαΐοντες λένε ότι είναι ισχνή η προοπτική ενός ενιαίου, ισχυρού στρατοπέδου της ακροδεξιάς εξαιτίας των μεγάλων διαφορών μεταξύ των ηγετικών στελεχών της, της Μελόνι και της Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης θα εξασφαλίσουν ρεκόρ ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου.

Μία συμμαχία των δύο ομάδων IDECR τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά απίθανη, επειδή η στρατηγική της Μελόνι, τώρα που βρίσκεται στην εξουσία, είναι να μεγιστοποιήσει την ιταλική επιρροή στην καρδιά της Ευρώπης συνεργαζόμενη με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι πολεμώντας τα.

Η Λεπέν, αντίθετα, σκοπεύει να αποδείξει ότι η «Ευρώπη του Μακρόν», όπως την αποκαλεί, απογοητεύει τους απλούς πολίτες – ακόμα κι αν λέει ότι δεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

French politician Marine Le Pen
 M. Λεπέν 

Η έλλειψη μιας ενιαίας, συνεκτικής πολιτικής πλατφόρμας θα αποδυναμώσει την επιρροή της ακροδεξιάς σε θέματα που ποικίλλουν από τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έως την απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική πολιτική και τη μετανάστευση.

Το φαινόμενο Μελόνι

Όταν η Μελόνι εξελέγη το 2022, πολλοί στην Ευρώπη φοβήθηκαν ότι θα αναδειχθεί σε σκληρή, ασυμβίβαστη, ανατρεπτική δύναμη. Όμως, το κόμμα της Αδέλφια της Ιταλίας μετασχηματίστηκε γρήγορα σε συστημικό, χωρίς να αποκηρύξει πλήρως τις νεοφασιστικές του ρίζες.

Στην διάρκεια της πρωθυπουργίας της η Μελόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές και τους διεθνείς εταίρους με την οικονομική πολιτική της, προσφέροντας σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία και στις διατλαντικές σχέσεις. Αντί να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αυξανόμενες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, η Μελόνι έχει επιλέξει να στηρίξει την πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετώντας την Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης.

meloni1
Τζ. Μελόνι

Σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου διπλωμάτη στο Reuters, η Τζόρτζια Μελόνι έχει βάλει στόχο να πάρει η Ιταλία ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ, που αναμένεται να παραμείνει η πρώτη δύναμη στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, έχει μάλιστα προσεγγίσει τη Μελόνι ζητώντας της να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την Λεπέν.

Επίθεση Λεπέν στην έδρα της Μελόνι

Σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Ρώμη η ευρωπαϊκή ακροδεξιά το περασμένο Σάββατο, η Μαρίν Λεπέν επιτέθηκε στη Μελόνι για τις σχέσεις της με την πρόεδρο της Κομισιόν.
«Έχω μια πραγματική ερώτηση για την Ιταλίδα πρωθυπουργό: Κυρία Πρωθυπουργέ, θα υποστηρίξετε, ναι ή όχι, για μια δεύτερη θητεία για την Φον Ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναρωτήθηκε η Λεπέν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. «Χρωστάτε μια αλήθεια στους Ιταλούς. Πρέπει να πείτε τι θα κάνετε», προέτρεψε η Λεπέν τη Μελόνι.

Η Μαρίν Λεπέν και οι υπόλοιποι ηγέτες της ακροδεξιάς ID, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι θα είναι κατά της  επανεκλογής Φον Ντερ Λάιεν. Εξάλλου, στόχος της Λεπέν παραμένει η εγκατάστασή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2027, ενώ η Μελόνι θέλει να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement