42ο Φεστιβάλ Σίδνεϊ: Τιμά τους Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη

42ο Φεστιβάλ Σίδνεϊ Τιμά τους Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη

Advertisement

Δύο κορυφαίους Έλληνες, τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, έρχεται να τιμήσει μια συναρπαστική συναυλία με τίτλο «Άξιον Εστί», η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 42ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ.

Η εκδήλωση αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας τη μουσική, την ποίηση και το θέαμα. Το έργο «Άξιον Εστί», μια σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη βασισμένη στο ομώνυμο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο της συναυλίας. Το έργο, που κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης το 1960, αποτελεί ένα αριστούργημα που συνδυάζει τον πόνο, το πάθος, τα πνευματικά διδάγματα και την ποιητική δύναμη.

Η συναυλία θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του City Recital του Σίδνεϊ, το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στις 8μμ., με τη συνεργασία του διεθνούς φήμης Έλληνα τραγουδιστή, Δημήτρη Μπάση, του Αυστραλού μαέστρου, George Ellis, του ψαλμωδού Βασίλειου Ψηλακού, 30μελούς χορωδίας και του ομογενούς ηθοποιού Τόνι Νικολακόπουλου, ως αφηγητή.

Το ποίημα «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ η μελοποίησή του από τον Μίκη Θεοδωράκη το καταξίωσε διεθνώς ως ύμνο. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να ενώνει διαφορετικές διαστάσεις του πολιτισμού και να μεταδίδει σημαντικά μηνύματα.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη μουσική της ταινίας «Ζορμπάς», έχει αφήσει το στίγμα του ως ο πιο διάσημος συνθέτης στην Ελλάδα. Με περισσότερα από 1.000 τραγούδια, οι μελωδίες του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική μουσική παράδοση. Η συναυλία θα περιλαμβάνει, επίσης, επίλεκτα έργα του συνθέτη, όπως «Ένα το χελιδόνι» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», σε μια μοναδική συνεργασία για πρώτη φορά 30μελούς χορωδίας από το Σίδνεϊ, συμφωνικής ορχήστρας και σειράς βιρτουόζων ελληνικών παραδοσιακών οργάνων. Με αυτή την εξαιρετική συναυλία, το 42ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, γιορτάζει τη διαρκή παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση greekfestivalofsydney.com.au

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement