«Αποφάσισα να γράψω για την Ελένη Παπαδάκη με σκοπό να αποκαταστήσω τη μνήμη της» λέει αποκλειστικά στο nofakenews η Πωλίνα Γκιωνάκη

Η Πωλίνα Γκιωνάκη κατά τη διάρκεια της παράστασης

Advertisement

Του Αντώνη Μακατούνη

   Για τη θεατρική παράσταση «Έγκλημα λάθους» που «ανεβαίνει» στο θέατρο «Βικτώρια» κάθε Δευτέρα και Τρίτη (21.00) και σχετίζεται με μία σπουδαία ηθοποιό, την Ελένη Παπαδάκη -που προκαλεί ακόμα και στις ημέρες μας συζητήσεις με τον τρόπο του θανάτου της, παρότι έχουν περάσει 80 χρόνια από το θάνατό της-, μίλησε αποκλειστικά η Πωλίνα Γκιωνάκη –που ενσαρκώνει την ηθοποιό προκαλώντας συγκίνηση- στο www.nofakenews.gr

    Η γνωστή ηθοποιός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κληρονομιά του πατέρα της, σπουδαίου αειμνήστου ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη, αλλά και στον συνεχιστή του ονόματος, τον γιο της, Λευτέρη Παπανικολάου- Γκιωνάκη.

Η Πωλίνα Γκιωνάκη 1
Η Πωλίνα Γκιωνάκη

  «Θεωρώ ότι η μνήμη της Ελένης Παπαδάκη ακόμα και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί. Όταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε να δώσει το όνομά της στη μικρή αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου, δημιουργήθηκαν τόσες αντιρρήσεις. Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε μία πάρα πολύ μεγάλη ηθοποιός, η μεγαλύτερη της Ελλάδος. Διάβασα πάρα πολύ την ιστορία της εποχής εκείνης και όλα όσα έχουν γραφτεί για εκείνη. Αποφάσισα να γράψω για την Ελένη Παπαδάκη με σκοπό να αποκαταστήσω τη μνήμη της. Αυτό ήταν το έναυσμα για εμένα», αναφέρει με έμφαση και αρχικά η Πωλίνα Γκιωνάκη.

     Εν συνεχεία συμπληρώνει επί του θέματος, «Θεωρώ ότι αδικήθηκε. Αυτά τα έχω διαβάσει, δεν είναι προσωπικά συμπεράσματα. Από όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και έχω ψάξει πάρα πολύ, ο ηθικός αυτουργός σε εκείνη την ταραγμένη εποχή ήταν ο φθόνος των συναδέλφων της. Είναι πολύ εύκολο να σε διαβάλλουν».

Η Πωλίνα Γκιωνάκη με τον αείμνηστο πατέρα της Γιάννη Γκιωνάκη
Η Πωλίνα Γκιωνάκη με τον αείμνηστο πατέρα της Γιάννη Γκιωνάκη

           Αξιοσημείωτο είναι ότι την εν λόγω παράσταση παρακολούθησε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Σπύρος Μπιμπίλας, «Του άρεσε πάρα πολύ η παράστασή μας» προσθέτει η κα Γκιωνάκη και συμπληρώνει για την παράσταση, «Η Λίζυ Ξανθοπούλου υποδύεται την Αιμιλία Καραβία την πρώτη γυναίκα- δημοσιογράφο στο συγκρότημα Λαμπράκη, όπου ήταν και επιστήθια φίλη της Παπαδάκη. Στην παράσταση παίζει και ο γιος μου, επίσης είχα τη μεγάλη τύχη να σκηνοθετήσει το έργο μου ο Γιώργος Χριστοδούλου που κατά τη γνώμη μου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο πιάνο είναι η Μαρία Κάτσαρη, δεν έχουμε ηχογραφημένα».

Πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις ότι αξίζεις

      «Όταν ο πατέρας σου (σ.σ. Γιάννης Γκιωνάκης) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις ότι και εσύ αξίζεις. Ακόμα πιο ‘‘βαρύ’’ είναι για το γιο μου που είναι και εκείνος στο θέατρο γιατί υπάρχει το παρελθόν, ο παππούς του ηθοποιός, η μαμά του ηθοποιός, ο πατέρας του σκηνοθέτης. Ο κάθε άνθρωπος βέβαια έχει τη δική του προσωπικότητα, το θεωρώ λάθος να με συγκρίνουν με τον πατέρα μου αλλά έτσι είναι η ζωή».   

Έγκλημα λάθους στο θέατρο «Βικτώρια»

Η ζωή και ο θάνατος της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά. Η σύντομη ζωή της. Η μεγάλη καριέρα της. Το μίσος των συναδέλφων. Και το έγκλημα.

Τα συγκινητικά λόγια του μεγάλου Αλέξη Σολομού για την Ελένη Παπαδάκη. «Κοιμήσου ειρηνικά αγαπημένη». Ίσαμε εκεί πάνω δεν φτάνουν μήτε η αρρώστια μιας εποχής μήτε μιας φυλής ή παραφροσύνη. Και κάτι ακόμα «ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΑΣ».

Ταυτότητα Παράστασης “Έγκλημα Λάθους”:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου

Σκηνικά: Λύμπερτη Πολύζου

Κοστούμια: Ειρήνη Χρόνη

Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Βολανάκης

Χορογραφίες: Τάκης Λουκάτος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης

Σχεδιασμός Ήχου: Κώστας Ματσιούλας

Copyright Φωτογραφιών: Υπατία Κορνάρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Γραμματεία Παραγωγής: Ισαβέλλα Γιαγιάννη

Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Άντζυ Νομικού

Γραμματεία Θεάτρου Βικτώρια: Ουρανία Μαργαρώνη

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Χρυσηίδα

Παίζουν: Πωλίνα Γκιωνάκη, Λίζυ Ξανθοπούλου, Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Στο Πιάνο Τραγούδι η Μαρία Κάτσαρη

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement