Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

axtsioglou tsakalotos

Advertisement

Τα χαρτιά τους ανοίγουν τις επόμενες ώρες οι πρώτοι υποψήφιοι για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πρώτη θα το πράξει αύριο, Τετάρτη, η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στις 12.30 το μεσημέρι η πρώην υπουργός θα διαβάσει, απ’ το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών, μια δήλωση με την οποία θα δηλώνει «παρούσα» στην κούρσα διαδοχής. Η δήλωση αναμένεται να μεταδοθεί από την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου θα συνοδεύσει την υποψηφιότητά της και με πολιτική πλατφόρμα.

Το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται εδώ και πολλές ημέρες.

Παρών στη μάχη για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να δηλώσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ασφαλείς πηγές της Κουμουνδούρου είπαν στο efsyn.gr ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος της «Ομπρέλας» εντός του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την Παρασκευή την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Η πληροφορία προέκυψε λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Έφης Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, τον στηρίζουν στελέχη από διάφορες τάσεις του κόμματος και όχι μόνο της Ομπρέλας.

Άλλες πληροφορίες θέλουν ως υποψήφιο για την ηγεσία και τον Νίκο Παππά, ενώ ακούγεται και το όνομα του Παύλου Πολάκη, παρότι αμφότεροι δεν έχουν επισήμως επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις φήμες.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα πορευτεί το κόμμα μέχρι τις αυτοδιοικητικές αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούντο παραπάνω σχέδιο, ζητώντας να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο. Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που έστειλε προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ζήτησε τη μετάθεση των κρίσιμων εξελίξεων για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement