Άννα Στρούμπου: “Η άρση βαρών είναι το άθλημα των δυνατών”

Advertisement

Συνέντευξη στον Κώστα Παππά

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που φιλοξενεί το nofakenews από τα μέλη της διοίκησης της ΕΟΑΒ και λίγες μέρες μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών , ο ιστότοπός μας συνομίλησε με την κυρία Άννα  Στρούμπου Αντιπρόεδρο της ΕΟΑΒ. Σε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία η κυρία Στρούμπου μίλησε για το παρόν και το μέλλον της άρσης βαρών, καθώς και για τους σημαντικούς σταθμούς στην αξιόλογη και σημαντική αθλητική της καριέρα.

Κυρία Στρούμπου βρίσκεστε στη θέση της Αντιπροέδρου της ΕΟΑΒ σε ένα άθλημα που τιμήσατε στο παρελθόν. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση στα διοικητικά της άρσης βαρών ;

H θέση αυτή είναι τιμητική και την θεωρώ ως επιβράβευση των όσων προσφέραμε  μέχρι σήμερα στην άρση βαρων.

Είμαι από τις πρώτες γυναίκες στην άρση βαρών που κυριολεκτικά εισβάλαμε στον ανδροκρατούμενο μέχρι τότε χώρο της άρσης βαρών, δείξαμε ότι μπορούμε και διεκδικήσαμε όλα αυτά που σήμερα φαίνονται αυτονόητα στους σημερινούς αθλητές και αθλήτριες. Αγάπησα και αγαπώ πολύ τον αθλητισμό και το άθλημα αυτό και η θέση της Αντιπροέδρου που μου δόθηκε, αρχικά με συγκίνησε πολύ και με γέμισε δύναμη να προσφέρω περισσότερα στο άθλημά μου και στην Ομοσπονδία που με ανέδειξε.

 

stroubou

 

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να πρωταγωνιστήσει σε ένα άθλημα στο οποίο οι περισσότεροι το συνδυάζουν με τη δύναμη; Στα στερεότυπα της κοινωνίας μας η  σωματική δύναμη είναι κυρίως ένα αντρικό χαρακτηριστικό. Ποιά είναι η άποψή σας για αυτή την αντίληψη;

H γυναίκα κατά τα προϊστορικά χρόνια ήταν εξίσου δυνατή με τον άνδρα. Ψυχικά δε θεωρείται δυνατότερη διότι η φύση την έχει προικίσει με μεγάλη ψυχική δύναμη αφού πρέπει να προστατέψει τα μικρά της .

Παραδοσιακά κάποιες ανδροκρατούμενες κοινωνίες ανα τον κόσμο της ανέθεσαν ρόλους οι οποίοι την μετέτρεψαν στο λεγόμενο  «αδύναμο φύλο». Αυτό έγινε ένα στερεότυπο που σήμερα αποδεικνύεται λανθασμένο. Όπως όλοι ξέρουμε οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες γυμναζόντουσαν το ίδιο καλά με τους άνδρες. Σε πολλά μέρη της γης, οι γυναίκες πολεμούσαν και να μην αναφέρουμε τις αρχαίες Αμαζόνες τις οποίες τις θαύμαζε όλος ο Αρχαίος Κόσμος, ενώ ταυτόχρονα την βασίλισσα τους την Ιππολυτη την αγάπησε ο μεγαλύτερος ήρωας ο Αχιλλέας. Αυτό δείχνει ότι η γυναίκεια μυϊκή και πολεμική χάρη δεν αντικρουόταν σε καμία περίπτωση με την γυναικεια ομορφια και χαρη. Σε πολλές χώρες της Γης σήμερα οι γυναίκες στρατεύονται και καλούνται να βοηθήσουν στην άμυνα της Πατρίδας εξίσου με τους άνδρες.

Έτσι λοιπόν κάνοντας και μια γρήγορη αναδρομή σε αθλήτριες στο άθλημα της άρσης βαρών, βλέπει κάνεις ότι ούτε η θηλυκότητα χάνεται, αντιθετα το σώμα είναι όμορφο σφιχτό, ευθυτενές και περήφανο. Το πρότυπο της γυναικείας  ομορφιάς εξελίσσεται σε ένα όμορφο λυγερό δυνατό ον, κατι σαν μια περηφανη δυνατη λεαινα, ετσι το βλεπω εγω.

Μια δυνατή γυναίκα μπορει να βοηθησει ακομα περισσοτερο σωματικά αλλα και ψυχικά τον σύντροφό της στο μακρυ παιχνιδι της ζωης.

 

unnamed

 

Ποια θεωρείται οτι είναι οι σημαντικοί σταθμοί στην δική σας αθλητική καριέρα;

Oι σταθμοί μου στην Αθλητική μου καριέρα είναι η κατάκτηση πέντε χρυσών μεταλλίων στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Γυναικών  του 1993 στη Βαλένσια με τρία Πανευρωπαϊκά ρεκορ και 1995 στην Μπερσεβα του Ισραηλ στην κατηγορια των 50 κιλων, και η Κατακτηση της τριτης θεσης στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα μεσα στην Κωνσταντινουπολη με παγκοσμιο ρεκόρ εν μεσω μεγαλης αντιδρασης και αδικιας  κατά τη διαρκεια του αγώνα.

Γενικά όμως στην αθλητική μου καριέρα είχα την τυχη να γνωρισω σημαντικούς προπονητές και γυμναστές αρχικα την Ηρω τη Συλλα (κορη του επτα φορες Βαλκανιονίκη του Δισκου Νικου Συλλα), που με μύησε στον αθλητισμό και τον προπονητή μου του στίβου κ. Γιαννη Κουτουζη, οι οποιοι με εκαναν να αγαπήσω βαθιά τον αθλητισμό, μου εδωσαν γερες βασεις να μην τραυματιζομαι , ενώ με βοηθησαν με τον τροπο τους να μπορω και να προσφέρω, διοτι το σημαντικο στον αθλητισμο δεν είναι μονο οι επιδοσεις και τα μεταλλια, αλλα και η μετεπειτα προσφορα στην κοινωνια και στους επομενους αθλητες και όχι μονο πρωταθλητες. Ετσι ενας σημαντικος ακομα σταθμος στην αθλητικη μου καριερα ηταν η γνωριμια μου με έναν πολύ δυνατο και δραστηριο ανθρωπο , ανθρωπο με ονειρα και στοχους,   τη Βουλα Ζυγουρη, Ολυμπιονικη της Παλης  (2004)και Προεδρο του Συλλογου Ολυμπιονικων, με την οποια φτιαξαμε το Σύλλογο μας τον Φιλαθλητικο ΑΣ,  και ετσι μπορουμε και μεταλαμπαδευουμε και εμεις σε αλλα παιδια τις γνωσεις και τις εμπειριες μας.

Πριν  λίγες μέρες , από 15 έως 17 Δεκεμβρίου , πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε γι αυτό;

Το Πανελληνιο Πρωταθλημα στο Λιτόχωρο είχε την μεγαλύτερη μεχρι σημερα συμμετοχη αθλητων. Η ΕΟΑΒ μπορει μετα από πολύ προσεκτικη διαχειριση των οικονομικων της και από προσφορα του Δημου Δίου-Ολύμπου και της Περιφερειας και του Ιδρυματος ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ , να προσφερει δωρεαν μετακινησεις, διαμονες και διατροφη για ολους του αθλητες και προπονητες  που θα συμμετασχουν.

Θεωρω ότι αυτό που πετυχαινουμε σιγα σιγα με τετοιου ειδους Πρωταθληματα είναι κατ ‘αρχην η προβολη του αθληματος, της ομορφιας του, αλλα και το « ανοιγμά» του στην ελληικη κοινωνια.

Η αρση βαρων είναι το αθλημα των δυνατων, το κατεξοχην αθλημα των δυνατων. Δεν μπορει να υποκατασταθει με κανενα άλλο, ενώ η τελεια γνωση της τεχνικης του προστατευει και ενδυναμωνει πραγματικα έναν αθλητη, εκμηδενιζοντας στο ελαχιστο την πιθανοτητα τραυματισμου.

Στο μεγαλο υπερμοντερνο συγχρονο γυμναστηριο του Δημου Κατερινης, μας δινεται η δυνατοτητα της «όπως αρμοζει» σε αυτό το Ολυμπιακο αθλημα επαξιας προβολης του.

Και να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Αρχικά το Δήμο και την Περιφέρεια Κατερίνης, τον Δήμαρχο που δεν είπε ποτέ όχι σε ο,τι του ζητήσαμε, το Ίδρυμα Πυρρος Δήμας , αλλά και όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας, ΔΣ , υπάλληλοι, αθλητές και προπονητές.

Θεωρώ ότι η Άρση βαρών κανει βήματα ανόδου, και σε αυτό το Πρωτάθλημα θα τα δούμε και θα τα αναγνωρίσουμε. Η συμμετοχή νέων αθλητών και αθλητριών είναι μεγάλη και .οι επιδόσεις σε ανοδική πορεία.

Οι φιλοδοξίες μας λοιπόν είναι η προβολή του αθλήματος και η δημιουργία νέων αθλητών που θα πλαισιώσουν επάξια τις νεες μας Εθνικές ομάδες και θα τους ξαναδούμε το ερχόμενο καλοκαίρι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παιδων Κορασίδων στη Θεσσαλονίκη.

Anna Stroubou 001

Οι Έλληνες ταυτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με την άρση βαρών λόγω   των εντυπωσιακών  επιδόσεων  των αθλητών μας  στους Ολυμπιακούς αγώνες, εκεί όπου ο Πύρρος Δήμας και οι άλλοι σπουδαίοι αθλητές μας σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά. Μπορούμε να περιμένουμε ανάλογες επιτυχίες στο κοντινό μέλλον;

Όπως προ είπα, ο στόχος και το όνειρο μας είναι να φτιάξουμε ομάδες άρσης βαρών όλων των ηλικιών που να εκπροσωπούν επάξια και περήφανα τις παλαιότερες ομάδες μας που πρωταγωνιστούσαν σε άνδρες και γυναίκες σε Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ήδη έχουμε μεγάλους αθλητες, όπως τη Μαρια Στρατουδακη 15 χρονων σημερα που είναι Πρωταθλητρια Ευρωπης Κορασιδων με Πανευρωπαικα ρεκορ, Πρωταθλητρια χαλκινη νεανιδων –μια κατηγορια ηλικιακη πανω από αυτην-  τον Κωνσταντινο Λαμπριδη 19 χρονων Χρυσο Πρωταθλητη Παιδων. Εχουμε αλλους αξιολογους αθλητες και αθλητριες μεσα στις οκταδες της Ευρωπης. Ο στοχος μας είναι να ανεβαινουν κάθε χρονο στην καταταξη , ώστε να μπορουμε μεσα στην επομενη τετραετια να πλαισιωσουμε τους Πρωταθλητες μας και με ενθουσιασμο να εκπροσωπουμε την Χωρα μας.

Η οικονομικη κατασταση δεν είναι όπως τα χρονια που ειμασταν εμεις αθλητες. Η κρατικη επιχορηγηση δεν φτανει πλεον και καλουμαστε να βρουμε ένα μοντελο ιδιωτικης αναπτυξης και ευρεσεως χορηγων που μας δυσκολευει γιατι το αθλημα μας σε γενικες γραμμες αποτελειται από παιδια και οικογενειες που καταγονται από πιο λαικα στρωματα. Οι συλλογοι μας δεν παιρνουν χρηματα από τους αθλητες. Στις περισσοτερες περιπτωσεις καλουμαστε να βοηθησουμε εθελοντικα και αυτό είναι ένα θεμα που πρεπει η Πολιτεια να το δει. Ειμαστε ένα αθλημα που δεν είναι τοσο δημοφιλες, και ένας λογος γι αυτό είναι ότι είναι δυσκολο, και απαιτει συγκεκριμενο σωματοτυπο.

Ετσι λοιπον η απαντηση μου είναι ότι η Πολιτεια πρεπει να βοηθησει αθληματα πιο εξειδικευμενα όπως η Αρση Βαρων,  τοτε μαζι με τη δικη μας στηριξη θα παμε ακομα καλυτερα και η Αρση βαρων θα φτασει παλι στην κορυφη.

Κυρία Στρουμπου ποια είναι η δική σας αποτίμηση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξήχθη στο Λιτόχωρο;

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών , Νέων Ανδρών, Νέων Γυναικών στοΛιτόχωρο 15-17 Δεκεμβρίου, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία κατά γενική ομολογία.Η διοργάνωση ήταν άρτια , έγιναν πολλά Πανελλήνια ρεκόρ, μεταξύ των οποίων καιΠανευρωπαϊκά από την Μαρία Στρατουδάκη, η οποία είναι σήμερα από τις περισσότερουποσχόμενες νέες αθλήτριες στην Ελλάδα. Να προσθέσουμε ότι όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής αλλά και μετακινήσεις των ομάδων τα ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και οι χορηγοί της.Ο Δήμος Κατερίνης και η Περιφέρεια Πιερίας καθώς και το Ίδρυμα « Πύρρος Δήμας» συνεισέφεραν τα μέγιστα στο να αντιμετωπισθούν οι οποίες δυσκολίες συναντήθηκαν καθημερινά αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων.Το ευχάριστο ήταν ότι ο λαός της Κατερίνης αγκάλιασε πολύ ζεστασιά την διοργάνωση καιπαρακολούθησε στενά από κοντά τους αγώνες, ενώ μέσω του live streaming δόθηκε η ευκαιρία σε όλη την Ελλάδα να έρθει κοντά στο άθλημά μας, το κατ’ εξοχήν το άθλημα των δυνατών και να θαυμάσουν προσπάθειες που δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης, θέλησης και ευρωστίας. Προσωπικά εγώ σαν μέλος του ΔΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΟΑΒ αισθάνθηκα πολύπερήφανη για την ομαδική δουλειά της ΕΟΑΒ και των υπάλληλων που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το άρτιο αυτό αποτέλεσμα. Δουλεύουμε ομαδικά υπό την καθοδήγηση της Πρόεδρου μας Θεανούς Ζαγκλιβέρη και την Προσωπικότητα του Πύρρου Δήμα και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η άνοδος της άρσης βαρών και αυτό το επιτυγχάνουμε με τη βοήθεια ο ένας του άλλου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement